Friday, January 13, 2012

Nak ke sana tak dapat..simpan je la impian..SNOW

Assalam all,
Harini rasanya US dah start heavy snow..UK of course la..so, my dotter memang tersangat minat pada snow..tak tahu dah macam mana nak explain kat dia yang di Malaysia ni tiada snow..last2 bawa dia ke ICT Shah Alam, tapi mak aii, sejuk benar sebab hanya ice saja bukan real snow okes. My fren yang ke US ada upload gambar2 di US..saya pun tumpang seronok saja sebab memang sangat suka tengok snow..lagi2 kalau dapat candid pictre time snow, mesti cantik kan??bila nak merasa ni?selagi hayat dikandung badan, saya akan usaha untuk anak saya bertemu dengan snow ini..InsyaAllah..kalau saya tak dapat bawa dia biarlah dia berjaya sampai menjejakkan kaki ke negara 4 musim - InsyaAllah..

Okes, sebelum tengok gmbr, mari kita semak apa itu snow??(salji)..
Salji ialah dalam bentuk kristal ais cair, mengandungi multitud kepingan salji. Walaupun ia dibuat daripada partikel yang kasar dan kecil, ia merupakan bahan berbutir. Ia ada tempat pembukaan yang berstruktur lembut, kecuali diletakkan di bawah tekanan yang luaran. Salji dibentuk biasanya apabila wap air melalui aras atmosfera yang tinggi di bawah suhu yang kurang daripada 0 °C dan kemudian jatuh semula ke bumi. Ia juga boleh dibuat dengan embun beku yang jatuh dari permukaan yang ia dibentuk, atau parikel kabus beku yang jatuh dibentuk apabila kelembapan pada permukaan udara mula membeku pada suhu-suhu yang sangat rendah. Salji kurang padat berbanding dengan air hujan yang bermaksud jumlah lembapan yang sekata akan menghasilkan salji dengan isipadu yang lebih banyak, kemudian barulah hujan. Satu peraturan adalah bahawa air dalam lapan unit salji bersamaan dengan satu unit hujan.

Bentley Snowflake4.jpg
Zarah salji
SnowflakesWilsonBentley.jpg
Molekul Salji
Salji di Stesen Keretapi Luxembourg

SNOW..   

cantik kan snow in evening...

This pic is for me..hehehe

fuhh..view menarik..
Soalan2 dia yang kadang2 malas nak jawab dan kadang2 papa nya jawab sambil lawak2 macam ni:

Dian: Papa, jom kita pergi US nak?Iya nak tengok snow la..pls papa..pls..(memang itu ayat memakan sukma kami..huhu)

Papa: Ok, boleh, mama naik flight, papa naik cloud and iya naik butterfly okes..then, kita sampai US, iya main snow k?

Dian: Oh my!!!i want...i want...thank you papa..

Papa: Welcome...(sambil muka gelak2 besar)..

Tau lah anak tu tak berapa faham dunia ini, boleh dia main2 kan iya...lepas tu, apa lagi??mama dia ni lah yang kena explain panjang lebar..

Mama: Iya, snow is too far from us..it's in US..if we want to go there, we have to go by airplane..

Dian: So, when we want to go to US..i want..i want..i want to snow (ayat english terabur iya..mcm biasa)..

Mama: Cannot because its too far...now, papa working here in Malaysia..

Dian: (termenung sekejap then jawab)..so, how to get snow here in Malaysia?

Mama: pening nak jawab sebab balik2 soalan tu yang ditanya..

*ayat yang diubahsuai bagi cantek sikit sebab iya ckp english terabur tapi still saya faham la..

Macam tu lah karenah anak saya..so, saya amik kesempatan kat friend yang ada di oversea utk snap picture snow (walaupun ada makcik di UK tapi dia sangatlah sibuk dgn PhDnya..tak nyempat) so, ini baru real...

BTW, wish to have a life here in 4 season country after this..hopefully on that..

Last but not least, enjoy the picture..and credit to kak Gie for all pic..

And..this is kak Gie..

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

No comments:

Post a Comment

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...