Tuesday, June 23, 2015

Berpuasa 19jam di UK

Assalam semua,

Alhamdulillah, sudah masuk hari yang ke-6 umat Islam diseluruh dunia mengerjakan ibadah berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia.

Dian with her friend, Nurin in Faley

Dian with her friends and teacher for dance club

Saya sekarang macam malas nak updated blog sebab masa agak sibuk. Kalau dah mengadap blog jawabnya tak sempat la nak tengok journal-journal yang tertangguh untuk dibaca. Ya Allah, macam-macam dugaan 2-3 bulan saya di UK. Haritu saya kena demam, batuk dan selsema yang agak teruk (sebelum puasa), la ni jari kelingking kaki saya pula yang patah dan mengambil masa 6 weeks juga untuk recover sepenuhnya. Tapi minggu ni saya dah boleh pakai kasut dan drive, saya paksakan juga pakai slow2 sebab banyak pekerjaan terbantut la bila duduk saja di rumah.

InshaAllah, kalau ada masa yang free, bolehla saya udated blog. Untuk tahun pertama as a PhD student, memang masa amat busy dengan pengukuhan literature review. Sementalah tahun pertama perlu diperkukuhkan dengan sempurna sebab ada 'defence proposal' or 'upgrade presentation' untuk menentukan research kita layak mendapat degree of philosophy, macam tulah sistem di UK ni.

Banyak benda nak updated kat blog tapi masa mencemburui..hehe

Ok, now nak sembang pasal puasa 19jam di UK.

Pada mulanya saya agak risau dan takut juga sebab rata-rata kawan-kawan di sini bagitahu puasa sangat mencabar. Yelah, puasa dalam musim panas a.k.a summer kan?, can you imagine that?.

Tapi, walaupun sekarang dah masuk musim panas tapi weather mcm autumn season. Suhu still 18-20 degree but feels like 10-12 degree, still sejuk sampai ke tulang. 

So, nak cerita buka puasa, apa yang saya buat sebab anak saya Dian yang usianya 8tahun tu turut berpuasa, so saya memang gagahla bangun sahur, masak yang sedap2 time iftar, nak bagi dia rasa happy berpuasa.

Apa yang saya buat:

1. Saya akan sediakan juadah iftar dalam jam 7-9 malam, bergantung pada tahap kesusahan penyediaan la.
2. Lepas iftar, dalam jam 10:30 malam, kami akan solat maghrib berjemaah. Then, saya akan suruh dian tidur sebab esoknya dia akan ke sekolah.
3. Saya akan solat isyak dan terawikh sendirian smpai pukul 12malam. Tapi, selalunya hari jumaat saya akan iftar di masjid university, sebab hari jumaat adalah masa penyediaan iftar untuk warga Malaysia.
4. Jam 2am saya akan bangun dan kejutkan dian untuk sahur. Biasanya dian akan makan 3-5 biji kurma plus left over masa iftar td. So, lepas sahur, dalam jam 3am kami akan solat subuh berjemaah then saya akan suruh dian tidur kembali. Then, saya akan kejut dia dalam jam 7:30am untuk bersiap ke sekolah.
5. Di sini iftar jam 9:40am then sahur jam 2am. Boleh makan sempurna pun dalam jam 9:40 till 10:40. Time sahur, memang dah tak berapa nak selera sebab baru je makan tak sampai 2 jam.

To be honest, saya rasa okay walaupun berpuasa selama 19jam. Kalau di Malaysia, even puasanya hanyalah 12jam, saya selalu rasa haus, maybe kebab factor cuaca. Di Malaysia musim sanitise tropika  a.k.a panas so memang rasa haus tu tak boleh nak dinafikan. Dan, saya rasa saya lebih menghargai masa di sini. Saya tak rasa letih atau penat yang melampau macam saya puasa di Malaysia. Masa yang terluang, ada saja saya isi dengan membaca Al-Quran (wishlist nak Qatam sebelum raya) dan membaca beberapa journal.

Alhamdulillah, Allah beri kami peluang dan kesemapatan melalui waktu berpuasa di musim summer. Tahun 2013 saya dah merasa berpuasa di musim summer di Japan, memang panas tapi saya boleh juga bertahan. Saya hanya berfikir, Allah dah letakkan diri ini di keadaan begini, pasti ada hikmahnya. 

saya dalam proses nak buat video puasa dian, nanti dah siap, saya akan upload ya!. 

Stay tune.

Selamat berpuasa semua.

Salam Ramadhan 1436H dari kami di Hull, UK.

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, May 07, 2015

Di UK sudah...Happy me!!!

Assalam kawan2 yang dimuliakan,

Alhamdulillah.

Syukur pada Allah yang Maha Mengasihi lagi Maha Mengampuni.

Rasa macam tak percaya dan speechless sebab saya dah pun menjejakkan kaki ke UK. Impian untuk ke sini sudah lama dipendam, rasanya sejak tahun 2007, 8 tahun kemudian (2015) barulah saya berjaya menjejakkan kaki di sini tapi atas tiket pelajar PhD. Allah Maha Besar, syukur yang tidak terhingga atas apa yang diberikan olehNya.

Sorry sebab lama tak updated entry, last entry bulan February yg lalu, beberapa hari sebelum ke UK. Saya bukan taknak updated entry tapi kadang-kadang terlupa plus saya lebih updated di FB ataupun Instagram saya.

Ini ada masa senggang sikit, bolehlah menulis sikit.

Saya tiba di Manchester Airport pada 20hb Feb 2015, lebih kurang jam 0630 (waktu UK) dan dijemput oleh salah seorang warga Malaysia di Hull lebih kurang jam 0830am. Perjalanan dari Manchester Airport ke Hull lebih kurang 1 1/2 jam. Sampai di Hull, saya tinggal sementara di rumah Kak Tuty (org Singapore) dan Abg Danny (org UK). Lama juga di rumah mereka (seminggu) sebab rumah yang bakal saya sewa masih belum siap sepenuhnya. 21hb Feb tu husband buat surprise birthday cake and a bouquet of flowers, mekarnya rose flowers kat sini. 

Perasaaan masih madam blur at that time. Rasa masih tak percaya yang kami sudah berada di UK.

Hari Isnin, 23hb Feb 2015, saya ke University untuk register. Yang best tenting university saya:

1. Antara 10 univeristy tertua di UK.
2. Antara 10 top for Logistic and Supply Chain centre sebab bank grant dari UK government. So, kat sini ada lagi beberapa university yang menjadi penanda aras utk perkembangan Logistics and Supply Chain scholar.
3. Top 10 chemical course all over UK.

Walaupun Hull bukanlah top 10 university di UK tapi antara 3 yang saya beritahu kat atas tu, dah cukup menggambarkan Univeristy of Hull adalah high ranking university. Ramai juga student undergraduate dibawah tajaan JPA, MARA dan british commonwealth schoarship ada di sini, mereka ambil course chemical, pharmacy etc.

Okay, lepas register, saya ada meeting sekejap dgn supervisor.

Rumah officially masuk hari jumaat, 27hb Feb 2015.

Rumah saya kosong, so kena beli la semua mesin basuh, meja makan, almari, katil etc. Bak kata orang, macam baru kahwin la,semua barang kena beli. Tapi yang bestnya, kat sini banyak kedai charity yang menjual barang2 rumah dengan harga yang murah. So, ada barang yang kami beli baru dan ada juga yang kami beli di charity shop, bergantung pada budget.

Hull University of Business School
Daftar internet, kat sini cuma ada 1 provider, no choice terpaksalah amble under KC Streamyx, haha. Kawasan kampung kan, so memang dia jelah yang berkuasa. Landlord saya sangat baik, orang British yang agak berusia. Dialah yang mendaftarkan letric, gas dan air kami. So, settle semua. Untuk air, bayaran adalah tetap secara pukal bulanan, so pakailah banyak mana pun, bayar harga yang sama je.

So, lepas settle penuhkan barang2 rumah, kami buat majlis makan2 sempena house warming la plus buat doa selamat. Most of warga Hull datang walaupun rumah kecil, berhimpit2 la ramai2. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan kami.

Okay, itu saja updated setakat ini. Nanti updated lagi bila ada free.

See ya!

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, February 19, 2015

Beberapa Jam sebelum berangkat ke UK

Assalam semua kawan-kawan,

Berdebarnya hati, macam-macam bermain diminda, segalanya ada - takut, seram, cuak etc. Semoga pemusafiran saya akan dilindungi oleh Allah SWT dari segala malapetaka dan dijauhkan dari orang-orang yang berhasad dengki dan tipu daya syaitan yang direjam.

Kali ini perjalanan kami sangat panjang dan jauh. Sebelum ni perjalanan paling jauh yg pernah saya pergi hanyalah ke Japan, makan masa dalam 7jam didalam kapal terbang. Kali ni, perjalanan makan masa 16 jam (sebab ada transit di Doha), dua kali tukar kapal terbang. Semoga perjalanan dipermudahkan oleh Allah SWT.

Beg kami semua penuh, berat not more than 30kg/each. Itu luggage allowance yg diberikan oleh Qatar Airlines. Tapi sebenarnya tak cukup, ada je barang yg kena unloaded sebab dh terlebih muatan - haha!.

Perjalanan kami adalah bermula jam 8:40 malam (waktu Malaysia) dari KLIA ke Lapangan Terbang Doha dan dijangka tiba di sana pada jam 11:45pm (waktu Doha), perjalanan makan masa lebih kurang 8jam. Dari Doha kami akan transit selama lebih kurang 1jam 45minit dan terus berlepas ke Manchester Airport lebih kurang jam 01:15am (waktu Doha) dan dijangka tiba di Manchester Airport jam 06:25am (waktu UK), perjalanan juga memakan masa selama 8jam. Beza waktu Malaysia dengan UK lebih kurang 8jam juga. 

So, harini yang menghantar kami adalah mak dan abah, adik ipar (ucai dan julie) dan juga kawan suami yang memang setia selalu menghantar kami kalau kami nak ke airport. Alhamdulillah, ada kawan yang memamg sudi menghantar kami, memgorbankan cuti CNY nya - hanya Allah yang mampu membalas kebaikannya pada kami.

So, doakanlah kami ya kawan-kawan. Jika ada yang baca post ni, doakan perjalanan kami selamat. Amin yarabbal alamin.

Amin

Regards, Dr to be - Intan

Tuesday, February 10, 2015

Dah dapat Visa Tier 4 kami...

Assalam semua,

Alhamdulillah, kami dah pun dapat Visa UK Tier 4 kami. Submitted online 22hb (me and my dotter), 23hb (husband). The reason tarikh online lain-lain kebab debit card boleh guna hanya RM5000/day. Appointment pulak 26hb, Isnin depannya (ketiga-tiga kami). Then, hari jumaat 30hb dah dapat email dari VFS Manila, yg mengatakan "Decision will be despatched shortly". Mulanya rasa risau kenapa VFS Manila bagi statement "decision" sebab sebelum ni student2 yg ke UK dalam bulan sept 2014, VFS Manila beri statement "your visa will be despatched shortly", diaorang ckp direct perkataan visa tu. 

See?. Punyalah takut kalau-kalau visa tak lulus. Saya bukan apa, risaukan harga yg perlu dibayar untuk sekali urusan visa, dekat RM2000. Phewww...

So, Isn dan Sel KL cuti (sempena hari wilayah dan Thaipusam), so memang close la Wisma MCA tu. Hari rabu kami ke KL untuk collect Visa tapi diberitahu Visa kami belum sampai. Hahaha, lawak sebab kami ni excited. Kalau tak cuti panjang mcm ni, mesti rabu dah boleh collect sebab VFS Manila ckp lepas 3 hari bekerja dah boleh collect. Sekalinya VFS Malaysia bagitau kena tunggu email dari diaorang baru boleh collect. Kami pun baliklah dengan perasaan hampa.

So, esoknya hari khamis, kami dah bergegas nak balik kampung sebab mak nak buat kenduri tahlil arwah ayah dan doa selamat untuk kami sebelum berangkat ke UK. Sebenarnya saya nak sangat cepat dapat visa sebab nak submit ke pihak rumah sewa kami di UK. Mereka perlukan visa kami untuk buat final decision. So, kenalah cepat sebab risau rumah diambil orang lain. Nasiblah kami dapat rumah sewa yang tidak perlu bayar sewa sehingga 6 bulan dan perlukan penjamin. Kami hanya isi form, bg surat penaja, surat offer dari university dan visa. Bayaran hanya 160GBP utk processing fees, dan 425GBP first month and 525GBP deposit. Syukur Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya. Terima kasih buat kawan saya yang sudi membantu.

Berbalik cerita visa tadi - sebelum balik kampung tu saya dah dapat email dari VFS Malaysia bgatau visa dah boleh collect. So, kami ubah plan la, pergi KL dulu amik visa then terus balik kampung. Alhamdulillah, buka je anvelope dari VFS Manila tu, tengok visa dah siap tampal pada passport. Syukur pada Allah yang Maha Memberi.

So, settle dah semua urusan sebelum berangkat ke UK ni. Tinggal nak susun barang2 dalam beg je la ni. Haritu masa nak tinggalkan mak, sedihnya yang amat. Saya nak tinggalkan mak untuk jangka masa yang lama, entah bila saya dapat balik ke Malaysia - bergantung pada masa dan kedudukan kewangan la. Mak memang tak boleh menghantar saya ke airport atas urusan peribadi. So, yang akan hnatar kami ke airport nanti hanyalah MIL, FIL dan adik ipar. Takpelah, semua orang ada urusan masing-masing, kami taknak menyusahkan semua orang.

Okaylah. Now sedang mumbling hari untuk ke UK. Kadang tu rasa happy, kadang rasa berdebar dan kadang rasa tak yakin. Semua perasaan datang silih berganti. Saya berharap sangat tidak ada masalah semasa saya di UK untuk meneruskan pengajian PhD nanti. Semoga Allah memelihara saya dan keluarga dari sebarang perkara yang tidak baik.

will updated soon - UK, mu tunggu aku datang!

Regards, Dr to be - Intan

Monday, January 26, 2015

Permohonan Visa Tier 4 General (sponsored) Student

Assalam rakan-rakan yang budiman,

Alhamdulillah, saya dah pun sampai ke stage yang terakhir - apply Visa UK Tier 4 for General Sponsored Student termasuk dependent husband and child.

Sebenarnya, kalau buat teliti betul2, InshaAllah takde masalah. Cumanya, kita ni kadang-kadang ada tersilap ke masa isi (sebab tak confident dan sbgnya). Sama macam saya, lepas je isi form, saya hantar pada agent untuk check kan untuk saya.

Untuk student sponsored macam saya - MARA so kalau bawa dependent kenalah ada prepared duit dalam akaun yang floating more than 28 days. MARA cuma cover bahagian saya je, so bahagian family kenalah usaha sendiri. Yelah, bersyukurlah sebab ada juga sponsored kan?. Lainlah kalau dapat biasiswa SLAB/SLAI dari KPT or JPA, mereka cover the whole family. Tapi pada saya even MARA cuma cover saya saja, rasanya elaun yang diberi sudah cukup memadai, kalau kita pandai budget la. Ingat tujuan asal ke UK tu untuk sebab apa?. Kalau rasa nak shopping sakan, tak dapek la den nak nolong..hehehe.

Sebenarnya, kalau tak prepared wang floating dalam akaun pun takpe sebab Malaysia ni sudah dikategorikan 'low risk country' by UKVI - so, memang tak perlu pun financial statement. Tapi, demi memenuhi/persiapan awal sekiranya visa direject semasa proses menghantarnya, so kami prepared sajalah. So, kami kena prepared 460GBP x 2 orang (husband and child) x 9 months = 8,280GBP (+- RM48,000) la. So, kena ingat, floatingkan more than 28 days.

Okay, untuk step-step permohonan visa bagi tahun 2015:

1. Buat TB test - either di Gleneglas or Life Care, boleh refer sini
2. Ambil gambar - pergilah kedai gambar dan bgtau nak buat visa UK, mostly mereka tahu kecualilah p amik kat kedai gambar di pendalaman kampung.
3. Dah dapat CAS - dari pihak university - valid 3 bulan je.
4. Dah dapat financial statement dari pihak penaja. Beza dengan financial affidavit, sebab yang isi takde maklumat lengkap tentang full budget yang pihak penaja letakkan. FA selalunya untuk admission purposely while FS is a detailed financial support letter.
5. Buat photocopy salinan degree2 kita - dari 1st degree sampailah ke master (kalau amik PhD).
6. Isi online di sini dan print.

Untuk dependent (husband/wife)
1. Follow step 1-2.
2. Buat translate sijil nikah - saya buat di Mahkamah Jalan Duta. RM30/cert. Call Cik Nora: 0127655444.
3. Buat photocopy semua sijil nikah (yang ori dan ori translate).
4. Isi online (lepas isi kita punya as 1st applicant, isi untuk 'someone else') - Tier 4 General dependent partner. - print.

Untuk Child
1. Follow step 1-2.
2. Buat translate birth certificate. Even pakai yang warna hijau (dwi-bahasa) by JPN, saya suggest buat translate sebab ada je perkataan yang still ditulis dalam bahasa melayu. Bukan apa, ini untuk memudahkan kita masa nak daftar anak bersekolah di UK nanti. 
3. Buat photocopy semua sijil2.
4. Isi online - Tier 4 General dependent Child - print.

Lepas isi online tu, kita kena click untuk appointment interview (untuk submitted semua form). Bear in mind, kalau time peak season (around bulan ogos till early oct), memang lama la nk dapat tempat untuk booking appointment tu. Alhamdulillah, saya masuk time bukan peak season, submitted visa online (lepas bayar-hari jumaat), hari isnin minggu depannya dapat tarikh untuk booking appointment. Bayaran untuk visa adalah 530USD or 310GBP or lepas convert ke RM dalam RM1900++ (bergantung pada rate harian la). Yang ruginya sebab time saya apply ni duit RM tengah jatuh merundum, so memang tinggilah nilai lepas di convert..huhu.

Semasa appointment:
1. Datanglah 30 minutes sebelum masa yang ditetapkan. Saya datang terawal 1 jam so, kena tunggu kat luar sebab memang pak guard tu akan beri masuk ngam2 untuk masa kita. VFS kat tingkat 19 ya di wisma MCA sebelah Hotel Continental. Tapi Alhamdulillah, disebabkan tak ramai orang so, mereka beri kami masuk awal dan ketiga-tiga kami masuk serentak (even masa lain2 masa booking online tu).
2. Lepas masuk kita akan di 'entertain' oleh akak kat kaunter depan tu. Dia akan check document kita satu2. Entahlah, maybe akak tu tengah 'datang bulan' agaknya, muka masam je. Saya tanya sikit dia kata 'sini bukan kaunter pertanyaan/check' - alahai, sedihnya. Tapi takpelah, still senyum je lah kami. 
3. Lepas tu masuk ke dalam satu lagi bilik untuk verify document sekali lagi. Masa ni saya tengok diaorang dah siap-siap nak masukkan semua document dan passport kita (termasuk passport2 kita yang lama).
4. Last sekali diaorang buat biometric - ada tanya sikit2 nama, tarikh lahir, no passport etc. Anak saya pun mereka tanya.
5. Diaorang akan beri resit - kena simpan molek2 ya resit ni sebab nanti nak collect visa kena guna resit ni. Normal visa diaorang proses selama 5-15 hari bekerja. Main proses di Manila.

So, kami now tengah tunggu je keputusan dari VFS Manila. Kita hanya boleh tengok samada visa kita lulus/tidak setelah kita dapat visa tu. Tiada email information dari diaorang kata visa kita reject ke or??. So, now kena berdoa dan tawakal banyak2 semoga Allah permudahkan segalanya. 

Tips:
1. Nak isi online tu memang serabut sikit, ada je yang tak faham. Tapi ikut je apa yang ada dalam CAS tu, follow through.
2. Kalau kita ada tersalah isi, boleh la mintak dibetulkan masa nak submit borang tu nanti.
3. Kalau agak-agak tak sempat nak buat (limited time, maybe dah dekat tarikh kuliah), bolehlah amik priority service, mereka charge RM580/person. Ada juga primetime etc. Saya tak buat tu semua, follow standard procedure sebab takde apa yang kami nak kejar.
4. Siap2la sign semua form visa tu - kalau tak kena sound la dgn akak kat kaunter depan tu macam kami kena..haha.
5. Sila buat salinan tarikh2 travelling kita (yang ada dalam semua passport kita) supaya senang nak isi online form tu nanti. Kalau passport dah hilang, abaikan jelah.

ginilah rupa visanya 

Itu jelah rasanya. Kalau ada apa2 pertanyaan, silalah isi diruangan komen..hehe

Regards, Dr to be - Intan

Wednesday, January 21, 2015

TB test untuk Visa Tier 4 UK

Assalam dear friend,

Penat juga dengan persiapan sebelum ke UK ni.

Semua document yang perlu dihantar ke MARA sudah diselesaikan termasuk semua document berkaitan perjanjian. Now, tengah tunggu mereka masukkan duit untuk permulaan hidup di UK nanti. Mereka akan beri:

1. 6 bulan advance sara hidup - 1,012GBP/month.
2. Elaun penempatan - 1,380GBP.
3. Elaun buku - 375GBP/year.
4. Elaun pekakas - 200GBP/year.
5. Elaun pakaian sejuk - RM1,500.

Itu sajalah yang mereka beri untuk awalan hidup di UK - Alhamdulillah. 

Tiket flight dan visa boleh la di claim di MARA London nanti.

InshaAllah, saya akan ke UK pada cuti CNY ini, sebenarnya saya perlu register pada 2nd Feb 2015 tapi disebabkan banyak hal yang tak settle, saya mohon defer 2 minggu dari pihak university. 

Urusan rumah pula sedang disediakan oleh kawan saya di sana - Alhamdulillah, semoga Allah saja yang boleh membalas jasanya.

Ok now nak cerita pasal TB Test.

Inilah bangunan Life Care - macam Hotel 5 bintang!!

Nak buat Visa UK, kena buat TB test, it's a MUST!. So, UK dah tetapkan hospital panel yang boleh melakukan TB test. Di Kuala Lumpur ni, ada 2 tempat iaitu Hospital Gleneglas dan Life Care, Bangsar. Setelah dikaji dan diselidiki, termasuk pengalaman kawan-kawan yang dah buat, mereka cadangkan buat di Life Care sebab resultsnya dapat on the spot (just tunggu dalam sejam). Kalau di Gleneglas, kena tunggu around 2-3 days.

So, document yang perlu anda bawa:
1. Passport - asal.
2. Offer Letter University - sebab ada alamat di UK yang perlu kita letakkan dalam certificate tu.

Saya ke sana jam 9pagi dan urusan semua settle dalam jam 11pagi. Mungkin sebab time ni bukan peak season kemasukan university di UK, orang tak ramai. Kosnya untuk dewasa (sebab kena buat X-Ray Chest): RM210 dan kanak-kanak (under 11years): RM175, sebab tak buat X-Ray Chest tu. Kalau takde apa-apa (maksudnya kita takde TB), hanya certificate je yg diaorang beri. However, kalau ada problem with our X-Ray, mereka akan beri salinan X-Ray tu.

So, certificate tu kena simpan molek-molek, valid selama 6bulan sahaja. Saya cadangkan dapat je cert tu, terus scan dan simpan dalam soft copy. Sebab nanti masa nak buat visa, mereka ambil yang original ni.

Staff di Life Care sangat baik dan sporting. Mereka akan guide dari A-Z, don't worry, even nak isi form pun diaorang akan pastikan kita tak silap isi. Form tu tak boleh ada kesalahan, kalau salah isi mereka beri sampai 2 kali saja, masuk form yang ke-3, mereka charge RM1/form.

Yang kenangannya - kami parking di basement, lepas tu bila nak bayar parking tiket, tak perasan machine tu hanya terima duit cukup2 untuk apa yang mereka charge. Suami masukkan RM10 sedangkan harga parking RM4, so RM6 tu burn gitu je - suami cakap, takpelah, sedekah kat mereka. Yelah, sedekah la sangat kan - dah salah sendiri..haha.

Okay, itu saja for now. Nanti saya update lagi perihal Visa pula.

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, January 15, 2015

Percutian ke Surabaya dan Malang, Indonesia

Assalam dear friend,

Dah lama rasa nak post pasal percutian kami sekeluarga ke Indonesia masa musim cuti persekolahan 2014 yang lalu. Asyik terperuk je entry ni sebabnya gambar dari my Iphone tidak ditransfer lagi. Bukan tak boleh tulis direct dari phone tapi saya lebih selesa bercerita dan menulis dihadapan screen yang besar - senang nak check kesalahan!.

Cuti sekolah haritu kami bercuti ke Surabaya dan Malang, Indonesia (10 - 15 Dec 2014) bersama MIL dan FIL. Sebenarnya, tujuan utama nak ke rumah bekas maid saya di Surabaya then belilah tiket ke sana. Tapi, end up kami tak dapat cari alamat dia plus nombor telefon dia pun dah hilang, kami tukar planning. Memang hasrat kami nak bawa mak dan abah jalan-jalan naik kapal terbang. So, disebabkan ada rezeki lebih, kami bawalah mereka. Next pula nak plan bawa mereka ke UK, harapnya mereka sihat hendaknya.

Kami bertolak dengan pesawat AA QZ8289 pada jam 8:45 malam dan sampai di Juanda Airport dalam jam 11:10 malam (waktu Indonesia). Terus check-in hotel yang telah dibooking melalui booking.com. 










Hari pertama (Khamis) - 11 Dec 2014.
1. Pagi dalam jam 10 kami bergerak ke Malang dengan menyewa kereta (siap pemandu) dengan kos 550,000Rupiah sekali dengan minyak. Kat sini kena tanya samada kereta yang kita nak sewa tu siap ada pak supir (pemandu) dan minyak sebab kadang2 harga murah tapi minyak kena tuang sendiri.
2. Sampai Malang dalam jam 2:30 petang. Keadaan haritu hujan so memang lambat sikit plus kat sini separuh jalan je lalu highway yang balance lalu jalan biasa a.k.a kampung, memanglah macet (jammed).



3. Kami lunch di salah satu kedai famous - Rumah Cabei, Malang (ada 30 jenis cabei). Kedainya biasa saja tapi makanannya sangat sedap - fully recommended la!. 





4. Kami check in di hotel Ibis Malang. Kami book yang special sikit untuk mak dan abah rasa selesa bercuti, duduk di hotel yang awesome. 




5. Petang tu kami berehat je sebab penat long distance dari Surabaya ke Malang. 
6. Lepas solat Maghrib - kami amik taxi untuk jalan-jalan di BNS. BNS ni macam kawasan genting highland, ada banyak permainan untuk kanak2, tapi taklah segah genting. Sebenarnya boring je kat sini, haha. Kami spent masa dalam sejam je lepas tu balik semula ke hotel.





7. Sampai hotel, perut kelaparan, end up kami dinner saja di hotel.





Hari kedua (Jumaat) - 12 Dec 2014.
1. Pagi2 lagi jam 8, kami dah bergerak ke kawasan petik apple di kota batu, Malang. Kat sini kawasan tanah tinggi dan cuacanya agak nyaman, tapi takdelah sejuk sangat. Kota Batu memang famous untuk apple picking. Nak masuk ke kawasan kebun, kena bayar 20,000Rupiah/person dan kita akan dibawa ke kebun menggunakan van tut-tut. Lepas tu sampai je, boleh la petik2 apple dengan unlimited bite, haha (maksudnya, boleh mkn seberapa banyak yang kita nak dalam kebun tu) tapi bila nak bawa balik apple, kena bayar dgn kadar timbangan 30,000Rupiah/kg. Abah dan mak nak bawa balik johor, so kami beli hampir 10kg. Apple kat sini memang manis dan sangat ranum. Tak macam apple yg kita beli kat supermarket Malaysia - apple selalunya diimport dari NZ, Australia ke, rasanya masam.





















2. Setelah puas petik apple, kami turun semula ke tempat kereta sewa kami tadi (naik tut-tut la). Suami dan FIL menunaikan solat jumaat di masjid yang berhampiran. Saya, MIL and Dian membeli sedikit ole-ole yang dijual local people.
3. Pak supir bawa kami ke kedai yang banyak menjual barang-barang ole-ole khas Kota Batu. Harganya agak mahal jika dibandingkan dengan harga yang dijual di kawasan kebun apple. Tapi dikedai ni boleh suruh mereka bungkuskan apple2 kami tu ke dalam kotak. Mereka wrap cantik dan tak perlulah kami membeli beg tambahan, pakai kotak pun dah okay.
4. Kemudian, kami ke Candi Jago Tumpang - sekadar melihat kawasan candi dan membawa Dian melihat kawasan2 tapak lama. 








5. Kami makan petang di restoren warung lesehan yogyakarta. Sedap juga tapi ayam gorengnya di goreng seekor2 sekali dengan kepalanya, haha!. Scary.




6. Kami kembali ke hotel - petangnya Dian swimming di roof top hotel. Dian ni memang suka swimming, sebab tu cari hotel yang ada swimming pool.



7. Kami amik perkhidmatan massage di bilik - murah je dgn harga 50,000Rupiah/sejam.
8. Jam 12mlm, kami sudah bersiap untuk bergerak ke Gunung Bromo. Perjalanan memakan masa sekitar 4 jam, dan kami harus sampai ke kaki gunung sebelum jam 4:30pagi. 

Hari ketiga (sabtu) - 13 Dec 2014.
1. Kami tiba di kaki gunung Bromo dalam jam 4pagi. Pak supir yang membawa kami sudah siap2 tempahkan kami perkhidmatan jeep untuk naik ke puncak gunung. Kat sini, nak naik ke puncak gunung, hanya jeep yang dibenarkan kerana jalannya sangat curam dan berbukit bukau. Nak bawa jeep juga kena ada kepakaran sebab kalau tak mahir, silap2 boleh jatuh tergolek, jalannya sangat berliku2.
2. Cuaca sangat sejuk, semakin kami menghampiri puncak gunung, cuacanya semakin sejuk. Ada lebih kurang 600 buah jeep disediakan oleh pihak pelancongan Indonesia hanya untuk pelancong/local people yang nak naik ke atas dengan akdar bayaran 600,000Rupiah/Jeep. Sebuah jeep boleh memuatkan 4-5 orang. Kalau tak bawa pakaian sejuk, local people sini banyak menjual - tak perlu risau, keluar duit saja. Tapi pada saya still murah - saya sewa jaket sejuk hanya 20,000Rupiah. Beli gloves, head skop (ada tagline Bromo) untuk kenang-kenangan.
3. Setiap jalan hanya muat sebuah jeep saja - kalau lambat, kita akan dibelakang la. So, kami ketinggalan sedikit sebab ada yang sakit perut dan sebagainya. Bila sampai di kawasan berhampiran puncak, kawasan dah penuh, nak berjalan saya rasa ada lebih kurang 2KM lagi ke atas. So, takkan nak suruh mak dan abah berjalan, kesian kat mereka dengan suhu yang sejuk, plus masih gelap lagi. Sebenarnya, tujuan kami nak ke puncak gunung adalah untuk menyaksikan matahari terbit - sama seperti di gunung fuji haritu.
4. So, kalau kita tertinggal, jangan risau. Kita boleh menyewa motor!!. Mereka akan bawa kita terus ke puncak dengan kos 15,000Rupiah/person. Kami menggunakan perkhidmatan ini untuk naik dan turun ke jeep kami. Walaupun dah sampai ke puncak, kami still kena jalan, ada lebih kurang dalam 200meter dengan beberapa anak tangga untuk sampai ke puncak. Ada juag disediakan kawasan untuk solat.
5. Dapatlah Dian melihat sendiri bagaimana matahari terbit. Dari sekecil2 bulatan sehinggalah besar (waktu puncak Dhuha). Syukur Alhamdulillah. Abah dan mak juga dapat merasa teh dan jagong panas di puncak gunung bromo.





















6. Lebih kurang jam 6:30 pagi, kami turun ke jeep. Jeep membawa kami melalui kawasan yang dipanggil padang pasir oleh local people. Kami berhenti disini untuk ke puncak lahar gunung bromo. dari kawasan jeep berhenti, kami menaiki kuda dengan bayaran 150,000/person (return). Jauh juga kalau berjalan kaki ke kawasan lahar ni, saya rasa dalam 1.5KM. Kuda membawa kami sehingga ke kaki anak tangga. So, kuda tak boleh naik tangga kenalah kami menapak anank tangga setinggi 250 anak tangga untuk sampai ke puncak lahar. Letihnya jangan cakaplah tapi demi nak tengok puncak lahar yang amsih aktif, so saya gagahi jugalah. 







7. Kat sini t-shirt gunung bromo agak murah - dalam 20,000/sehelai. So, kalau nak beli ole-ole baik beli disini, lebih murah berbanding di kawasan lain (untuk ole-ole bromo la).
8. Kami bergerak turun dari kawasan kaki gunung sekitar jam 10pagi dan terus menuju ke Surabaya.
9. Dipertengahan jalan, kami singgah lunch di salah satu restoren padang. 
10. Kami ke Makam Wali Sunan Drajat - singgah untuk solat dan melawat makam.












11. Sampai di Surabaya dalam jam 8malam dan check in di hotel (lupa). Kami tertidur kepenatan kerana dari malam tadi berjalan.

Hari keempat (ahad) - 14 Dec 2014.
1. Pagi2 kami ambil kereta sewa ke kawasan shopping 'jembatan merah'. Barang-barang disini murah terutamanya telekong (jilbab). Harini fokus pada shopping sebab kami dah penat berjalan seharian sebelum ni. Tapi, kami tak shopping sangat pun sebab fokus percutian kali ni adalah untuk melihat keindahan alam. Beli sekadar untuk kenang-kenangan saja.
2. Kemudian kami ke muzium kapal selam ditengah bandar Surabaya.






3. Singgah di Masjid Sunan Ampel untuk solat dan melawat makam wali.







4. Pulang ke hotel untuk berkemas. Kami kena ke airport seawal jam 2pagi keesokkan harinya.

Hari kelima (Isnin) - 15 Dec 2014.
1. Kami tiba di airport seawal jam 3pagi tapi disebabkan suami tertinggal blazer yang baru dibelinya di pasar 'jembatan merah', taxi terpaksa berpatah balik. Perjalanan dari hotel ke airport mengambil masa 30minutes tanpa jammed. 
2. Kami dah berdebar menunggu, jam 4pagi baru suami tiba. Tapi kami harus berlari ke kawasan check in kerana ada baki masa sejam sebelum menaiki kapal terbang.





3. Nak dijadikan cerita, kami tak ingat kena bayar tax/person sebelum meninggalkan Indonesia ni. memang kami pernah ke Jakarta dan Bandung sebelum ni, tapi itu tahun 2009, mana nak ingat. Tax yang dikenakan agak tinggi, 200,000/person. Baki duit rupiah dalam beg hanya 500,000Rupiah. So, bergegas kami berpusing mencari sesiapa yang boleh menukarkan wang RM ke Rupiah. Ada la seorang hamba Allah, orang local sudi menukar wangnya tapi charge yang dikenakan memang tak berbaloi. Takpelah, waktu masih awal pagi, belum ada money changer yang buka, terpaksalah bayar mahal kat pakcik ni - kami halalkan ya. So, selepas membayar tax sebanyak 1jutaRupiah kepada Indonesia, kami berlari ke pintu gate penerbangan. 
4. Mak jatuh diatas abah semasa berjalan menaiki eskulator. Kesian kat mak dan abah. Abah mengerang kesakitan sebab tertimpa oleh mak. Keadaan jadi sedikit kelam-kabut, mujurlah takde apa-apa. Cuma abah bengkak2 sikit, nasib baik tak apa2, risau kami.
5. Kami sambung berlari, kali ni Dian pula jatuh tersungkur sebab laju sangat berlari tu. Aduh, berat juga dugaan kami pagi tu. Dari suami ketinggalan blazernya, abah dan mak jatuh dan kali ni Dian pula.
6. Finally, kami berjaya menaiki pesawat pulang ke Malaysia. Alhamdulillah.

Rumusan:
1. Nak datang Indonesia, sediakan wang taxnya - kaya kan kerajaan mereka?. Di Malaysia, takde pun kena bayar tax. Malahan, saya dah pernah duduk di Japan pun tak pernah dikenakan tax apabila keluar. 
2. Masih ramai yang memang sangat miskin di sana - berniaga dikaki lima di bandar raya.
3. Hati-hati jika berbelanja - mereka nampak kita pelancong, kalau tak pandai 'ayat' sikit, kenalah sembelih oleh mereka.
4. Try dapatkan kereta sewa yg paling murah - kalau boleh try bandingkan harga, nego la supaya mereka kurangkan harga.
5. Di kawasan Makan Sunan Drajat - ramai peminta sedekah. Kami memang takde tukaran syiling yg banyak, mereka siap sound2 kami pula, 'datang kenapa tak bawa duit untuk derma?', lawak kan?. Yg paling lawak, ada orang yg buat tukaran syiling kat situ. Niatlah menderma kerana Allah, walau apa pun modus operandi diaorang!.

Alhamdulillah, dapat juga membawa mak dan abah bercuti kali ni. Tak terbalas jasa mereka pada kita, harapnya dapat lagi membawa mereka ke Mekah dan UK, one fine day!.

Mak saya juga tidak ketinggalan - saya tak dapat bawa di bercuti sebab keadaan dirinya yang tak mengizinkan. InshaAllah, saya berhasrat ingin membawa mak ke Mekah dan UK juga walaupun berkerusi roda.

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...