Tuesday, December 28, 2010

Kejayaan awal tahun..daftar master

Salam Ukhwah,

Agak lama tak updated blog,sibuk dgn meeting dan bercuti balik kg..di kluang,line internet tak berapa bagus..so,liat sikit nak online..

Pada 26 dec yg lalu,saya dah dapat offer letter from UTM..fuhh,lama sungguh tggu surat ni..mcm2 sy nak buat dgn surat ni..nk request mohon pelepasan belajar, nak letak jawatan dan sbgnya, sume saya kena buat melalui surat ni..offer letter tu pun UTM send by email dulu, post kemudian, rasanya dlm mggu ni dptla surat tu..

Pendaftaran adalah pada 1 jan 11..fuh, ada seminggu je nak siapkan apa2 yg dikehendaki..medical check up, surat penjamin dan sbgnya..byk juga tp kena buat sume tu sbb kena hantar pada masa pendaftaran..kang reject pulak kan??

surat tawaran from UTM

Takut
Biasalah, kalau dah dapat offer letter maka bermulalah kehidupan saya sbg seorang pelajar...saya akan menjadi pelajar semula tp environment yg berbeza..dulu masa degree kepayahan dia time exam..tak taula peringkat master ni..rasanya pada project paper la kot??Saya bukan takut tapi gementar..apa2pun, saya kena lalui juga..dan, nasib baik kawan baik saya juga dalam kelas yg sama..ada la kawan utk bertukar2 pendapat dan gelak tawa..

Berdebar
Banyak cost yg saya perlu sediakan utk sessi pembelajaran saya ni..saya kena betui2 pandai membuat senarai kewangan keluarga agar tak tersasar dari landasan..risau juga memikirkan kedudukan kewangan ketika menetap di KL kelak..apa2pun,redah je la..kalau kita tak berpindah ke tempat baru, kehidupan dan pemikiran kita tak akan berkembang..dok takat tu je la..

Berpindah
Dalam masa yg sama jugak, saya akan berpindah ke KL pada 6 Jan 11 ni menggunakan khidmat Door To Door Service..actually navy tak sediakan perkhidmatan ni utk perpindahan dalam kawasan semenanjung tp sy request sendiri then bayar sendiri la..byk benda kena buat sbb saya ni jahil juga berkenaan claim dan sbgnya...mggu ni juga pada 1 jan 11, saya akan ke UTM jalan semarak utk sessi pendaftaran pelajar baru..berdebar lagi dan lagi...hehheehehe

Doa

Saya mendoakan yg terbaik utk diri sendiri..semoga Allah permudahkan segala urusan dunia ni..semoga Allah melindungi segala2nya...jgn la ada yg cacat celanya...bukan apa, biarlah susah di dunia tp jgn susah di akhirat..tapi kalau dapat senang diakhirat biarlah lebih senang di dunia juga...dugaan tetap ada utk menguji hamba2Nya...

Monday, December 20, 2010

Happy Birthday to my mak!!

Salam semua,

Harini birthday my mak yg ke 62 tahun...saya sangat2 mendoakan agar mak saya dikurniakan umur yg panjang,kesihatan yg baik dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT...saya sangat2 sayangkan mak saya..

Teringat waktu kecil dulu,mak saya ni kalau dah marah kat anak2..dia takkan bercakap dgn kita sampailah 2-3 hari..itu yg plg tension..bila kita nak tanya, mak buat bodoh jek...yelah, saya jugak yg degil,taknak dgr cakap mak..dah tak dapat tahan sabar la tu..hahhahaha...

Mak saya kena operation utk potong kaki sebab diabetis pada Jun 2007..kesian mak, dan skrg jadi orang OKU..mula2 dia sangat mental dan murung setiap masa..kalau ayah nak keluar rumah hanya ke pasar malam then terlewat sikit pulang ke rumah, mak dah menangis..memang mak sangat2 sensitif ketika itu..saya tak call lebih 3 hari pun,mak dah start menangis dan kata saya dah tak ingat kat dia..

Tun Dr Mahathir Mohamed
Birthday mak saya sama tarikh dgn birthday Dr Mahathir..hehehe..kebetulan je..tapi,bila tarikh lahir kita sama dgn orang2 terkenal, selalu kita nak share and bgatau sume orang kan??Dr Mahathir adalah antara pemimpin yg paling saya minati..Tun sangat kreatif dalam melontarkan idea dan pendapat..saya sangat kagum dengan daya kepimpinan yg ada dalam diri Tun..susah nak dapat pemimpin yg begini dalam negara kita yg sangat2 kecil ni..kalau ke luar negara (org cerita la.), kita sebut Malaysia, diaorang tak tau..tapi bila sebut nama Tun,baru diaorang realize...hebat kan penangan Tun??

Itu cerita Tun Dr Mahathir...Ni mak saya pulak..mak saya ni sangat2 penabung orangnya..dia memang seorang menteri kewangan yg sangat2 dikagumi..kalau bagi kat ayah,sekejap je habis, biasalah, orang lelaki kan??memang susah sikit nak control..beza dgn mak, dia sangat particular dalam urusan kewangan keluarga...dan,mak yg uruskan sumber2 kewangan keluarga..bagaimana tentang perbelanjaan dapur, yuran sekolah dan sebagainya..

Berdikari
Mak saya sangat2 berdikari orangnya...kalau mak cerita pasal cerita dia yg lama2 dulu, dia pasti akan menangis..bagaimana dia menjaga adik2 tirinya..mak saya anak tunggal dari 1 ayah dan 1 ibu..yg lain semua hanya adik2 yg 1 ibu ataupun 1 ayah...mak saya ni dah biasa jadi orang susah..semua benda dia buat dari A-Z...sebab tu dia sgt2 particular dalam urusan kewangan...itu yg saya sgt2 kagum..tapi,saya tak boleh jadi macam mak..saya sgt2 la boros orangnya..hahhahaha...

Hadiah utk mak
Saya telah membeli sehelai tudung jenama Pearl Haya utk mak saya..harganya boleh tahan..hadiah utk tahun 2010..dan saya pun dah request cuti utk pulang ke kampung meraikan birthday mak..tapi,saya tak maklum pada mak akan kepulangan saya ni..saja nak buat surprise..hehehehe...Harap2 surprise saya menjadila..sebab dah banyak kali plan nak balik kampung, asyik delay je..masalah inilah,masalah itula..masalah dunia!!!

Doa untuk mak
Saya mendoakan agar mak saya dianugerahkan status kesihatan yg baik sebilang masa...Semoga Allah kuatkan semangat mak saya untuk meneruskan kehidupan..aminnn

Sunday, December 12, 2010

Suka sangat...

Salam Hijrah,

Apa minat korang?ehmm, saya nak share la 1 minat saya..

Saya amat suka tgk cerita2 khayalan like Harry potter, Barbie, Narnia, Lord Of The Ring n byk lagila..saya lebih prefer cerita2 seram dan hantu serta membuatkan kita berfikir tentang imaginasi daripada tgk cerita2 cinta ke..keganasan rumah tgga ke..

Saya amat minat dan tersangat minat..tapi, hsbn saya tak berapa minat dgn cerita2 begini..saya je yg excited terlebih..kadang2 sampai sanggup beli cd utk simpan koleksi..

Yela, kalau saya ni remaja ke, kecil lagi, takpela, ni dah besar panjang, dah beranak pinak dan masih meminati cerita2 macam ni..tapi, itu kenyataannya..saya akan sanggupla tgk sampai habis kalu filem2 mcm ni ada kat HBO ke, SMV ke..hsbn saya akan tidur - sure!!

Kalau orang kata pelik, rasanya takla..biasalah tu, masing2 ada minat dan kegemaran kan?same like me..saya juga suka benda2 macam tu..

Sempurna

Lagi 1, saya ni lagi 1 pelik, saya tak suka ketidaksempurnaan..i mean, bukan dari segi apa yg dah Allah berikan tapi kesempurnaan dari segi benda dan harta..i mean, contohnya, kalau saya nak pindah rumah sewa ke, ada disediakan furnished tp kerusi makan yg sepatutnya ada 8, hanya ada 7 sbb yg 1 lagi rosak~~conform saya tak akan sewa rumah tu..paham kan??
Hah, macam tu la saya!!

Pelik kan?entahla, pada saya pelik jek sbb saya sendiri yg tak blh control diri saya..lagi contoh, if kereta saya baru pakai setahun then tinted nya dah kabur, saya sanggup keluar duit untuk buat tinted baru asalkan saya tak sakit mata tgk kereta yg tak perfect..
Diri Sendiri

Tak sama dgn diri, saya tak kisah kalau diri suami dan anak tak sempurna~~even kadang2 pun termerungut jgk..hahahha..saya nakkan yg terbaik utk anak saya..saya berazam nak didik dia jadi insan yg sempurna sampaikan kdg2 saya jadi takut nak mengandung lagi sbb takut tak dpt beri yg terbaik utk anak2..pelik kan?Tapi satu je menjadi ayat penyenang hati saya - "Allah itu Maha Adil, Dia lebih tahu mana yg terbaik utk hambaNya.."

Saya sendiri, kadang2 cuba buat yg sesempurna boleh, dan kadang2 sampai saya rasa ~~ ah, forget it!!sampai macam tu perasaan saya tau!!

Bln ni merupakan bulan terakhir saya di bumi Perak dan lepas ni saya akan memulakan hidup baru di bumi Kuala Lumpur..saya bukan berazam nak jadi perfect tp berazam nak kurangkan bercakap..sbb dgn bercakap, selalu byk kesilapan akan terjadi..itu azam saya..susahnya!!!

Memang susah sbb saya memang suka bercakap..entahla..




Thursday, December 09, 2010

Oh Kindergarten..Q-DEES..

Salam Hijrah semua,

Just nk share tentang persekolahan anak kesayangan saya, Zharifah utk next year..saya dan hsbn ada bercadang nak hantar Zharifah ke kelas kindergarten seem dia pun dah menjejak ke usia 4 thn next year..so, saya try call cikgu yg berkaitan (dpt no phone dari my senior officer..)..

Saya call just nak tanya about fees and macam mana school sbb saya pun akan ke KL awal Jan, rasa mcm tk sempatlah nak daftarkan Zharifah awal..so, dia kata no problem, just come and see the respective teacher then dah boleh masuk class macam biasa..oh my..

Now, nk story berkaitan yuran fees dia..saya sempat bertanya yuran di sana bagaimana??saya menganggap maybe for the 1st time just around 2k but..for 1 year, its about 5k..wow..terkejut beruk akak you..tapi, di KL perkara ni normal and boleh dianggap biasa2 saja..sbb org2 yg hantar anak2 mereka ke Q-Dees semua terdiri dari kolongan berada dan kaya2 belaka..not like us...

Tapi, semangat nak hantar anak ke Taska yg begitu memang dah wujud sejak sekian lama,sejak Zharifah masih dlm kandungan lagi..macam2 plan utk dia..nak hantar ke kelas piano la, apa la...kalau saya kira utk setahun, yurannya di Q-Dees je dah mencecah RM415/month...so, saya memerlukan budget tambahan utk Zharifah...

Ok, jom discuss budget untuk Zharifah (per month):

1. Gaji Maid jaga - RM450.00.
2. Yuran Q-Dees - RM415.00.
3. Transportation - RM100.00.
4. Susu (Enfagrow) - RM 280.00
5. Yuran Kelas piano - Around RM150.00.
6. Makanan - RM100.00.
7. Yuran Mengaji - RM50.00.
Jumlah = RM 1545.00.

Wow...itu hanya round figure jek..belum pakaian dia yg jenama Barbie je dia nak - lain lgsg taknak!!!...pening juga, anak baru sorang..budget dah tinggi melangit..rasanya kena kurangkan apa yg patut kot??

Saya sedang proses perbincangan dgn hsbn mcm mana...mungkin thn depan taklah terlalu terdesak dgn hantar Zharifah ke kelas piano,tggu dia dah boleh membaca sepenuhnya, baru boleh hantar..kalau tidak, no point jugak...so,masih save around RM500.00 di situ..itu belum masuk insuran dan simpanannya yg saya buat bulan2..duit banyak habis utk anak saja..

Takpela, anak sorang..sok2 kalau dah ramai,lainla ceritanya kan??

BTW, tepuk dada tanya la poket mama n papa ye??

Tuesday, December 07, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H

Salam Hijrah semua,

Harini adalah permulaan kalendar Islam untuk tahun 1432H..harini juga dinamakan 'Maal Hijrah' dimana byk kisah2 perjuangan Baginda Rasulullah SAW dalam menegakkan Islam dan bagaimana penghijrahan Baginda dari Mekah ke Madinah..peristiwa bagaimana Baginda ketika hampir dibunuh oleh geng Abu Jahal yg laknatunallah...

Alhamdulillah, saya bersyukur sbb dilahirkan dalam Islam..bagaimana jika saya lahir sbg seorang kafir?nauzubillah..Allah dah tentukan nasib seseorang ketika kita berjanji dgn Allah sebelum dihantar ke dunia yg fana ini...

 Arwah meninggal pada thn 2009 - Al-Fatihah

Malam td saya dan suami berkesempatan ke Masjid An-Nur Pangkalan TLDM Lumut utk solat berjamaah dan membaca doa awal dan akhir tahun...Ada sessi ceramah tentang Maal Hijrah..

Di Malaysia disediakan majlis sambutan tahun baru islam 1432H, dalam majlis tu juga ada diumumkan tokoh maal hijrah bagi tahun 1431H...Alhamdulillah, kemeriahan masih terasa..

Bersyukur pada Allah yg Esa sbb masih memberi saya nyawa dan hembusan nafas di dunia ini..sehingga saya mampu utk berdiri menghembus nafas dalam tahun 1432H ni bersama keluarga dan semua sanak saudara..Al-Fatihah bagi mereka yg tdk sempat menemui tahun baru ini..

Sempena tahun baru, saya ada masak beberapa makanan yg enak2 sbg juadah berbuka puasa..saya masak botok2 Johor, curry puff, kuih sago rendang dan lepat cendol..sedap betui..biasalah, kan tahun baru..azam pun mestilah yg ada umphhh, mcm makanan yg saya masak ni..hehehehhe...

Ok, sebagai menzahirkan impian dan harapan, saya ada beberapa azam yg ingin di laksanakan antaranya:

1. Nak jd Pegawai terbaik di KL.
2. Nak berbuat baik dan tdk berprasangka buruk terhadap org lain.
3. Nak score terbaik utk 1st n 2nd sem ni Master saya.
4. Nak kurus!!!huhuhuhu..target 60kg je..hahahaha..
5. Nak hantar Zharifah sekolah Q-Dees or Smart Reader.
6. Nak jadi isteri terbaik.

Rasanya itu saja impian dan azam utk tahun baru ni..kalau ada yg terlintas difikiran lagi, saya akan post lagi la..

Untuk setakat ini je la..sambung next entry..babai..

Friday, December 03, 2010

For the rest of my life...Maher Zain..

Salam semua,

Lagu yg amat sy suka buat masa sekarang..mengingatkan kita pada Allah SWT..

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinkin' that love was wrong
But everything was changed when you came along oh
And there is a couple of words I wanna say

Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together in Jannah
All I know I found myself
I feel so strong
Yes! Every thing was changed when you came along oh
And there is a couple of words I wanna say

Chorus


I know deep in my heart
And now that you're here in front of me
I strongly feel love
I strongly feel love
And I have no doubt
And I sing it loud that I will love you eternally

Chorus

I know it deep in my heart

Wednesday, December 01, 2010

Perkara yg perlu dihindari..RASUAH!!!

Salam semua,

Jom Sembang issue rasuah..I HATE RASUAH!!!

DEFINASI RASUAH
Perkataan rasuah berasal daripada perkataan Arab yang berbunyi al-risywah. Dalam Al-Quran rasuah digolongkan dalam kata umum batil, iaitu meliputi juga perbuatan jenayah lain seperti merompak, memeras ugut dan menipu. Rasuah ataupun corruption dalam Bahasa Inggeris, tidak diberi definisi di dalam undang-undang Malaysia.
Walau bagaimanapun ada beberapa definisi yang telah diberi oleh beberapa pihak yang pakar dalam bidang ini. Di dalam kamus Concise Law Dictionary. P. G. Osborne memberi definisi bribery and corruption sebagai perbuatan giving or offering any reward to any person to influence his conduct; or the receipt of such reward. John B. saunders pula dalam kamus Mozley and Whiteleys Law Dictionary memberi definisi the Taking or giving of money for the performance or non-performance of a public duty.
Jenayah rasuah adalah satu tegahan agama. Allah SWT. berfirman yang bermaksud:-  
"Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim- hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya)"
SUAPAN
  1. wang, derma, alang, pinjaman, fee, hadiah, cagaran berharga, harta atau kepentingan mengenai harta, iaitu apa-apa jenis harta, sama ada alih atau tak alih, atau apa-apa manfaat seumpama itu yang lain;

  2. apa-apa jawatan, kebesaran, pekerjaan, kontrak pekerjaan atau perkhidmatan, dan apa-apa perjanjian untuk memberikan pekerjaan atau memberikan perkhidmatan atas apa-apa sifat;

  3. apa-apa bayaran, pelepasan, penunaian atau penyelesaian apa-apa pinjaman, obligasi atau liabiliti lain, sama ada keseluruhannya atau sebahagian daripadanya;

  4. apa-apa jenis balasan berharga, apa-apa diskaun, komisen, rebat, bonus, potongan atau peratusan;

  5. apa-apa perbuatan menahan diri daripada menuntut apa-apa wang atau nilai wang atau benda berharga;

  6. apa-apa jenis perkhidmatan atau pertolongan lain, seperti perlindungan daripada apa-apa penalti atau ketakupayaan yang di kenakan atau yang dikhuatiri atau daripada apa-apa tindakan atau prosiding yang bersifat tatatertib, sivil atau jenayah, sama ada atau tidak sudah dimulakan, dan termasuk penggunaan atau menahan diri daripada menggunakan apa-apa hak atau apa-apa kuasa atau kewajipan rasmi; dan

  7. apa-apa tawaran, akujanji atau janji, sama ada bersyarat atau tidak bersyarat, untuk memberikan suapan mengikut pengertian mana-mana perenggan (a) hingga (f) yang terdahulu;
PUNCA UTAMA RASUAH

Berbagai faktor dikaitkan mengapa seseorang itu melakukan perbuatan jenayah rasuah. Walau bagaimanapun secara ringkasnya, berdasarkan pengalaman BPR, perbuatan jenayah rasuah berlaku disebabkan oleh:
  • Di mana seseorang ingin hidup mewah ingin cepat kaya dan sentiasa mengejar kebendaan tanpa mengira halal haram. Apa yang dipentingkannya hanyalah nilai-nilai material, dengan membuang jauh tanggungjawabnya sebagai seorang penjawat awam yang diamanahkan dengan kuasa dan pertanggungjawaban. Individu seperti ini tidak mahu mengambil kira langsung bahawa dengan melakukan perbuatan rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa, sebenarnya dia telah melakukan kezaliman, penganiayaan dan menafikan hak-hak orang lain atau memberikan hak sesuatu itu bukan kepada orang yang sepatutnya mendapat hak itu.

  • Sebagai contoh, oleh kerana seorang pegawai di Bahagian Bekalan menerima suapan secara rasuah, kontraktor yang sepatutnya dan layak membekalkan peralatan ketenteraan, atau membekalkan makanan telah tidak dipilih. Perbuatan pegawai ini menyebabkan Kementerian Pertahanan atau Angkatan Tentera telah dinafikan yang terbaik yang boleh dibekalkan oleh kontraktor berkenaan.

    Allah swt telah berfirman:

    "dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu ( memberi rasuah ) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan ( atau mengambil ) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah: ayat 188)

  • Di samping itu, sikap hidup yang suka bermegah-megah hinggakan konsep seperti kata orang Perak, "biar pape asal bergaye" menjadi amalan. Menyara hidup pula melebihi pendapatan hinggakan terpaksa berhutang di sana sini. Malah ada yang sanggup berhutang dengan chettiar dan loan sharks. Akhirnya, akibat bebanan hutang jenayah rasuah dilakukan.

  • Kurangnya penghayatan nilai-nilai murni:

    Selain dari itu, kedangkalan ilmu-ilmu keagamaan, kurangnya penghayatan nilai-nilai murni dan hilangnya nilai-nilai akhlak yang baik juga menjadi antara faktor yang menyebabkan seseorang itu bergelumang dalam jenayah rasuah. Menurut seorang penulis, "nilai" ialah "beliefs about right and wrong". Manakala "etika" pula ditakrifkan sebagai "thinking systematically about morals and conduct and making judgments about right and wrong" (Carol W. Lewis: The Ethics Challenge in Public Service). Kerendahan moral ditambah dengan nafsu yang tidak lagi dapat membezakan antara nilai-nilai yang baik dan buruk, hingga mengenepikan nilai-nilai suci dalam agama mendorong seseorang itu melakukan pelbagai kemaksiatan dan jenayah. Justeru itu, individu seperti ini akan memperhambakan dirinya kepada nafsu yang mengongkong kehidupannya.

  • Kurangnya penyeliaan oleh pegawai atasan.

    Berdasarkan pengalaman BPR juga. kurangnya penyeliaan pegawai atasan akan menyebabkan mana-mana individu yang didorong oleh unsur-unsur yang tidak sihat akan mengambil kesempatan dari keadaan itu untuk melakukan penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan rasuah. Kurangnya komitmen kepimpinan untuk mengenalpasti ruang-ruang yang boleh me- nyebabkan berlakunya perbuatan rasuah, dan ditambah pula wujudnya pemimpin yang takut untuk menjadi tidak popular, menyebabkan keadaan akan tidak terkawal. Terlalu banyak penurunan kuasa tanpa pengawasan yang bijak oleh pegawai atasannya akan juga membuka banyak ruang berlakunya perbuatan rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa.

  • Kelemahan Peraturan atau Sistem Pelaksanaan Kerja.

    Selain dari itu, longgarnya tatacara dan peraturan kerja atau kelemahan dalam sistem pelaksanaan kerja itu sendiri, boleh menyebabkan sesebuah Jabatan / Agensi itu sentiasa terdedah dengan perlakuan - perlakuan seperti jenayah rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai dan kakitangannya. Sekali lagi, komitmen kepimpinan khususnya, dan sikap serta perasaan pertanggungjawaban semua kakitangan bagi mempastikan ketelusan tatacara kerja dan sistem pelaksanaan kerja adalah sangat penting.
KESALAHAN RASUAH

  • Meminta/ Menerima Rasuah
    Mana-mana orang atau ejen secara rasuah meminta/menerima/ bersetuju menerima suapan rasuah (wang/benda/perkhidmatan dan lain-lain) sebagai dorongan atau upah untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa jua berkenaan transaksi tersebut atau berkenaan dengan urusan rasmi, prinsipal/majikan berkenaan. 
     
  • Menawar/Memberi Rasuah
    Mana-mana orang atau ejen secara rasuah meminta/menerima/ bersetuju menerima suapan rasuah (wang/benda/perkhidmatan dan lain-lain) sebagai dorongan atau upah untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa jua berkenaan transaksi tersebut atau berkenaan dengan urusan rasmi, prinsipal/majikan berkenaan. 
     
  • Membuat Tuntutan Palsu
    Mana-mana orang memberi kepada ejen, atau ejen memberi kepada prinsipal/majikannya, suatu dokumen yang diketahuinya atau disedarinya mengandungi butir matan palsu, yang mana prinsipal / majikannya mempunyai kepentingan, dengan tujuan untuk mengeliru/memperdayakan prinsipal/majikannya. 
     
  • Menyalahguna Jawatan/Kedudukan
    mana-mana pegawai badan awam menggunakan jawatan atau kedudukan untuk mendapat suapan membuat apa-apa keputusan atau mengambil tindakan berhubungan dengan apa-apa perkara mengenainya, di mana pegawai itu, saudara maranya atau sekutu- nya ada kepentingan secara langsung atau tidak langsung.

Mencari peluang yg pasti..

Salam Ukhwah hadirin,

Cewah mcm nak berpidato piala diraja pulak kan??apa2 pun, dah lama tak terjah blog, just tgk dari kejauhan jek..saya suka baca2 blog org lain..boleh dijadikan penialaian dan contoh utk saya terus menulis..bukanlah saya ni penulis tegar, hanya sekadar sembang2 kosong dan mengisi masa yg terluang (ada ke terluangnya tu?)..

Ada orang kata, buang masa je menulis2 ni, dan ada pulak yg kata, dah takde kejela tu sbb tu asyik menulis di blog jek..apa kes??

Sebenarnya, for me, menulis di blog adalah salah satu aktiviti riadah 'indoor' yg jarang orang tgk keberkesanannya kecuali pada mereka2 yg meminati blog la..kalau kita menulis, banyak idea yg tercurah sebenarnya otak kita sedang berjalan..idea2 yg ada tu selalunya membuatkan kita lebih matang dan rajin mencari..kadang2 kan, bila saya dengar lagu2 diputarkan dicorong2 radio,ada je idea nak share dalam blog (even blog saya ni mana ada follower kan??)..akak tak kisah..

Dan, blog juga boleh dijadikan medium utk mengeluarkan perasaan dan hasrat hati yg terpendam samada marah ke,suka ke, gembira ke dsbgnyala...so, dgn adanya blog, kita boleh keluarkan semua perasaan2 tersebut dan nyatanya akan hilanglah rasa kesedihan yg melampau tu..alah,umpama menulis diari la gamaknya...cumanya diari tu hanya kita je baca,tapi blog, seluruh dunia boleh baca dgn syarat kena faham bahasa kita la..dan, orang sekeliling pun boleh komen dan beri nasihat..kan best??

Saya tak faham dgn masyarakat sekarang, memandang sesuatu dgn niat menjatuhkan seseorang,lagi2 kalau bkn bangsa m*****...jgnlah samapai tanah kitani dijajah oleh orang2 asing..kan ke malu kan??kalaulah semua tanah hak milik kita ni dirampas oleh bangsa selain melayu,saya rasa saya dah tak mau duduk di Malaysia lagi..saya malu!!!!

Bagaimana caranya??ye,kita kena bersatu dan berpadu tenaga demi kedaulatan bangsa Melayu,bangsa bumiputera yg memang sedia ada di tanah Melayu, bukan kaum lain..mereka hanya pendatang dan seterusnya menjadi bangsa Malaysia..sebab tu Malaysia ni berbilang kaum..

Tetapi, dari penelitian saya, senang benar kaum bumiputera menjual harta pusaka,warisan turun temurun kepada bangsa lain semata2 kerana duit!!!!Duit membuatkan mereka lalai dan alpa...Duti membuatkan manusia bisa menjadi gilla!!!

Woow,emosinya saya??ye, saya memang sedang emosi kerana perihal tanah pusaka yg sekangkang kera, nak dijual pada bangsa lain..kenapa??kerana meraka nak beli secara mahal??mana letaknya maruah orang melayu??semua tanah nak dijual pada kaum itu??oh tidak...

Saya berdoa semoga saya dapat menyelamatkan tanah pusaka ini..saya tak mahu tanah pusaka ini dijual pada bangsa selain melayu..Ya Allah, tolonglah hambaMu yg hina dina ini...aminnn

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...