Friday, August 29, 2014

IELTS Examination...

Assalam all,

I felt asleep lately due to Atkins Diet that i followed since last week. I just concentrated on protein food rather than carbohydrate. In fact, we just need around 20grms of total carbo food a day!!. Pheww, i need a bundle of patient -  a lot of glorious food in front of my eyes - just blind it!!

Now, i have to concentrate on IELTS Examination on 20th Sept 2014 while speaking on 15th Sept 2014. I have to look back the english tutorial back to secondary school and try to do some exercise from my friend notes and internet. It's totally different from ADFELPS Examination that i had sit to further study in Australia. 

I really need 7.0 band and above.

InshaAllah...

As a review, there is 4 components that i have to sit:

1. Speaking.
2. Reading.
3. Writing.
4. Listening.

Please pray for me - quite nervous lately!!

Regards, Dr to be - Intan

Sunday, August 24, 2014

My PhD...one step closer!!!

Assalam all,

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang Maha Memberi dan mempermudahkan segala urusan.

Setelah berhempas pulas menyiapkan research proposal (lbh kurang 3 bulan), akhirnya siap dan bila check plagiarism, hanya 7% dan saya dengan yakinnya terus email pada bakal supervisor di UK. Sebelum ni saya buat research proposal tentang topic lain, kali ni saja dah tukar 3 kali. Yang pertama untuk Meiji University, kedua utk University of South Australia and last untuk mana2 university di UK.

Tapi, kali ni saya hanya hantar email pada 4 orang supervisor, mengikut University:

1. University of Salford.
2. University of Durham.
3. University of Huddersfield.
4. University of Hull.

Bear in mind, setiap university ada kelebihan masing-masing. Sebagai contoh, University of Hull ada collaboration dengan Global IBFR, USA, so senanglah nak dapat grant untuk buat research. Alhamdulillah, tak sampai sehari, University of Huddersfield reply dan ingin menjadi supervisor. 2 hari lepas tu, University of Hull pula reply dan sangat impress dgn topic PhD saya. Bagaikan orang yang sedang tidur disorongkan bantal, besar tapak tangan nyiru saya tadahkan. Setelah berbincang, beliau dengan sukarelanya ingin mendapatkan co-supervisor utk saya (salah seorang colleagues). Memang sangat helpful dan kind.

So, saya dah malas nak apply mana-mana dah sebab dah dpt tempat, cuma tgh tunggu offer letter je. PhD di UK ni kebanyakkannya structured (kena masuk ikut entry dateline) dan kebanyakkannya kemasukan adalah bulan sept/oct. Jarang ada yang open Jan, still ada tapi kena pandai explore. Sebenarnya saya dah half way apply untuk University of Edinburgh, tapi disebabkan dah dapat University of Hull, better saya ke sini saja.

So, untuk saya dapat unconditional offer letter, semua documents kena submit such as (apply online):

1. Research Proposal.
2. Master Degree certificate.
3. Personal statement.
4. CV.
5. IELTS.

Semua documents dah settle cuma IELTS je sebab saya akan sit for exam on 20th sept 2014, results pulak keluar 2 weeks after that. So, supervisor saya kata better tunggu semua documents in hands then baru apply online. Takde masalah sebab dia akan buat application saya fast track - alhamdulillah.

So, maybe now saya boleh announce (tak berapa rasmi) yang saya akan bakal menjadi student di University of Hull (Department: Hull University of Business School - HUBS). 
Logo UoH
UoH
HUBS
time winter - wowowow...
nak lepak sini..hehe
Now, time to rest (not fully rest sbb nak amik IELTS ni) sebab penat mengadap journal utk siapkan research proposal. 

Nak fikir pasal documents to MARA yang perlu disettlekan segera, BTN, VISA, ticket flights etc. Kena betul2 adjust ikut timing ke UK nanti, bukan apa takut semua benda last minutes, kalut nanti.

Alhamdulillah, my PhD is one step closer...

P/S: 1st Oct nak ke Nihon with Dian.

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...