Saturday, October 19, 2013

Rezeki Master: Dapat Award Best Student (Gold medal)

Assalam all,

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang Maha Memberi dan Maha Mengasihani. Apa juga rezeki yang saya perolehi, semuanya dari Allah, tidak ada satu pun yang bukan datang dariNya.

Invitation letter!


Saya sangat terkesima, speechless dan maybe ayat yang paling kena terkedu seribu bahasa. Saya dapat email dari bahagian School of Graduate Study UTM memberikan khabar dan berita gembira buat saya. Saya mendapat Anugerah Pelajar Terbaik Post-Graduate: Gold Medal! (gold medal tu saya tambah sendiri - selalunya bila masuk berlari mesti nak dapat gold medal kan?..haha...). Alhamdulillah Ya Allah, terima kasih atas pemberian ini.

So, apa lagi?..sebelum ni cakap taknak balik kan?, terus check Airasia online dan tempah return dengan kos yang fuhhh, mahal (tak perlulah saya mention berapa RM). Sebab tempah last minute, sure lah mahal kan?. Saya terpaksalah "burn"kan exam TOEIC tu, takpelah, boleh ambil lain kali. Yang ini penting sebab saya dapat award yang tak pernah saya impikan selama ini. Masa ambil degree dulu lagilah, dengan pointer yang berterabur sana sini, manalah saya ada impian nak jadi "best student".

Tetapi, masa saya mula-mula mendaftar sebagai student post graduate pada bulan Januari 2011, memang saya ada memasang impian untuk membuat yang terbaik untuk Master saya ini. Pointer yang saya aim mestilah melebihi 3.75 dan Alhamdulillah, saya peroleh lebih dari itu. Berkat kesabaran dan usaha yang tidak pernah berbelah bagi - saya memegang prinsip "takkan ada kejayaan tanpa usaha yang gigih".

Sepanjang tahun 2011 hingga 2013, dengan dihujani pelbagai masalah dan dugaan hidup yang sangat tinggi, akhirnya saya berjaya dengan kejayaan yang sangat cemerlang, itu "point" untuk diri sendiri. Bukanlah dengan niat untuk menunjuk dan meninggi diri, hanya sekadar meluahkan rasa "puas" dan "bahagia".

Saya tidak pernah berhenti berdoa pada Allah SWT supaya sentiasa dilimpahi rezeki dan ketenangan hidup walaupun pelbagai dugaan dan rintangan yang diberikan. Dalam hidup ni, kena sentiasa berpegang pada prinsip mahu terus berusaha dan berusaha - In Sha Allah, kejayaan akan mengiringi kita!. Hidup jika tidak ada dugaan dan cabaran, bukanlah satu kehidupan namanya. Apa juga dugaan, kita perlu tabah dan cekal menghadapinya walaupun ianya amat pahit untuk ditelan.

Ini adalah hadiah yang amat besar buat diri saya. Menjadi salah seorang pelajar terbaik disebuah university tempat saya menimba ilmu dari peringkat Ijazah pertama sehingga ke peringkat Ijazah Sarjana, memang tidak pernah terfikir!. Ini juga hadiah buat suami saya yang banyak berkorban masa, wang ringgit dan pengorbanannya menjaga anak kami yang tidak mungkin dapat saya balas dengan wang ringgit!, dialah suami mithali yang patut dicontohi oleh orang lain. Ya, saya memang berkata benar, suami saya adalah yang terbaik buat diri saya - sempurna untuk segalanya!. Juga, hadiah ini buat ibu dan arwah ayah saya yang tidak pernah saya lupakan selama-lamanya. Mereka insan yang paling istimewa dalam hidup saya.

Sekali lagi, terima kasih Allah atas anugerah ini. Saya ketegorikan, ini sebagai pencapaian sepanjang hayat "Anugerah pencapaian sepanjang hayat". Terima kasih buat semua pensyarah-pensyarah saya di UTM, Razak School of Engineering and Advance Technology.

Jazakumullah.

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, October 17, 2013

Proses nak sambung Ph.D a.k.a Doktor Falsafah

Assalam kalian,

Harini 17hb Oct 2013, hari Khamis.

My PhD...my journey..

Ada beberapa bulan lagi untuk saya menghabiskan sessi pembelajaran master MBA saya (master kedua). 27hb ni saya akan menghadapi exam TOEIC di Tokyo - doakan saya.

Tetapi, sebenarnya hati ini masih berkira lagi untuk meneruskan perjuangan ke peringkat Ph.D di Jepun. Banyak pula pandangan dan nasihat terutama dari kaum keluarga dan pensyarah-pensyarah saya di UTM. Masing-masing dengan hujah dan pandangan yang berbeza. Pada hemahnya, saya mengambil semua pandangan dan meletakkannya dalam satu 'column' yg saya gelar "Decision Modelling". Saya try masukkan semua perkara untuk diilhamkan dalam keputusan yang bakal saya buat kelak.

Hence, tajuk entry saya tu - proses nak sambung Ph.D. Yup, nak sambung ke peringkat paling tinggi dalam struktur pembelajaran, bukanlah satu perkara mudah dan enteng!. Ianya memerlukan ketelitian dan pemahaman yang sangat mendalam. Walaupun saya dah dapat tempat di Meiji University, itu tidak bermakna saya akan sambung Ph.D di sana!. Apa yang merunsingkan saya adalah faktor kewangan dimana: sessi spring semester akan bermula 1st Apr 2014 dan saya perlu membayar yuran yang hampir mencecah RM26,000!, sedangkan saya baru saja nak apply biasiswa dan kebiasaannya biasiswa hanya dibuka sekitar bulan March next year. Dusss, satu batu besar sedang menghempap kepala saya, mana nak cekau duit bayar fees kalau takde biasiswa?. If ada pun, saya kena juga keluarkan duit sendiri dulu.

Disebabkan itu, saya menyediakan beberapa rancangan/planning yang lain antaranya:

1. Plan A - saya perlu balik dulu ke Malaysia bulan Apr 2014, cari scholarship then dah dapat baru fly semula ke Jepun (maybe on fall semester). choice scholarship: MARA Eduloan, JPA, Mobusho (MEXT).
2. Plan B - bulan Nov, saya akan start apply Ph.D di beberapa buah University di UK, Australia dan New Zealand. Ini kerana, kebanyakkan university di UK contohnya, mereka mempunya flexibility for application dan kebanyakkannya pendaftaran adalah pada Oct/Jan. Nevertheless, Australia lagi dekat dengan Malaysia, senang nak balik kampung and pendaftarannya selalunya pada feb/mac. So, sempatlah saya mendapatkan biasiswa sebelum meneruskan pembelajaran. 
3. Plan C - buat Ph.D di Malaysia sebab sudah ada beberapa orang pensyarah yang menawarkan tempat di university mereka dan mereka bersedia menyediakan biasiswa dan research grant yang sangat 'best'!. Maknanya, saya masih berpeluang untuk 'attachment' di university luar negara terutamanya US!. Wow, menarik offer tu tapi...saya nak try luar negara dulu, if tak dapat, this is my last choice.
4. Plan D - teruskan juga di sini. Tapi, kena meminjam dulu dari mana-mana sebelum mendapat apa-apa biasiswa. Ini macam choice yang agak weird sebab saya malas nak meminjam. If susah sangat, jual saja tanah saya di Kluang tu.

Rata-rata mereka yang sambung Ph.D memang begini/begitu cabaran dan dugaannya. Bukan senang nak senang, macam itulah pepatah ada mengatakan. Walaupun saya sudah mendapat tempat di Meiji Univ, itu bukan bermakna saya senang mendapat biasiswa, kena apply macam biasa - doakan saya untuk itu!, otherwise, back to my previous planning.


Ok, actually nak sembang pasal proses nak apply Ph.D. Disini, saya coretkan sedikit bagaimana proses nak apply Ph.D (takdelah lengkap tapi at least membantu especially mereka2 yang baru nak mula):

1.  Buat Research Proposal dulu - sediakan dalam 3000~5000 words. Pastikan ada pensyarah kita yang check dan kalau boleh, berbincang dengan previous lecturer yang menjadi supervisor kita masa master dulu. Please buat area yang kita minat. Macam saya, area saya adalah pada Supply Chain Management (SCM). Sebagai contoh, di Edinburgh University, ada school untuk Management dan disitu ada SCM research. Tips: try google pasal current student Ph.D (dalam bidang interest u all). Maybe boleh get some idea from that?.
2. Dapatkan Recommendation letter - ini kena buat awal-awal. Pastikan ada pensyarah yang sudi jadi referee utk kita. Referee ni penting sebab selalunya, university akan contact referee untuk apa saja urusan sepanjang mereka memproses permohonan kita. Saya sediakan 3 referee (dua dari UTM dan seorang dari Meiji University). Saya saja standby 3 referee sbb ada sesetengah university, nak 2, sometimes 3. For example, Cambridge University, mereka nak 3 referee (wah, ada Cambridge dalam list nampak??).
3. Siapkan personal statement, CV - ini sangat penting okies!. Tips: jangan letak gambar masa nak email 'future supervisor' tetapi bila dah conform, baru letak sebab bahaya dik non, takut mereka menilai dari segi paras rupa cuma jangan lupa letak sex dalam CV kita tu, karang dia tak tahu kita ni male ke female?. 
4. Scan siap-siap transcript dan sijil master, 1st degree kita tu - semua list 1-4, letak dalam satu folder. Nak scan apa-apa sijil lain pun okey, sbg contoh saya adalah ahli IEM, BEM, so bolehlah attach sekali mengatakan kita ni ahli mana-mana badan sokongan, ahli IEEE pun okey.
5. Okey, now start google, surfing, babylon ke apa2 la - university yang dalam bidang interest kita tadi. Ingat, kena google bidang bukan university. sbg cth: bidang interest saya SCM so saya akan click "Phd in Supply Chain Management", "Phd in Operation Management", "Phd in Green Supply Chain". So, tambah sikit "in UK" or "in Australia" or "in New Zealand". Tapi, kena juga lihat top 100 university through that in a way to get a scholarship. If tak, susah rasanya scholarship nak approve!. Tips: cari at least 20-30 university, all over the world.
6. Siapkan setiap university satu folder - setiap university ada "future supervisor" kita, email, no phone, interest area, publication etc. So, senang sikit untuk kita "mendeley"kan semua source nanti.
7. Start karang ayat "power" dalam email dan beri pada sesiapa yang terror untuk checkkan untuk kita. Maksudnya, proper ke ayat kita. Semua tu penting sebab itu first impression orang pada kita.
8. Dah siap semua, trylah email bakal supervisor dengan mengattachkan document2 yg saya nyatakan tadi. 
9. Follow up dalam 1-2 bulan.
10. Sekarang, masa utk cari biasiswa.
11. Amik exam IELTS, TOFEL, GRE/GMAT etc.

yeah...itulah gambarannya!

Itu saja yang saya rasa buat masa ni. Dah takde idea, nnti if ada idea, saya sambung lagi next entry.

P/S: Jangan putus asa, kita tidak akan tahu keupayaan kita selagi kita tidak berusaha!. Manjadda Wajadda!

Regards, Dr to be - Intan

Monday, October 07, 2013

New Updated: Konvo UTM ke-51 2013

Assalam kalian,

Lamanya tak updated blog. Busy ke?

Taklah busy sangat. Master EBM saya dah settle. Alhamdulillah, saya akan menggenggam sekali lagi segulung Ijazah - kali ini Ijazah Sarjana dalam bidang Engineering Business Management dari UTM. Terima Kasih Allah atas kurniaanMu ini.

Photo: Invitation dh dpt tp tuan bdn x dpt naik pentas sbb berada jauh diperantauan..huhu... #sedihdanpilu.. #UTM convo #MEBM... @yessir7878 nnti tlg amikkn scroll je okeh??.. Anyway, well done to my MEBM classmate, this is first baby of #razakschool..congrats!!!
Invitation letter from UTM..bless me!!!
Tapi, sayangnya saya tak dapat menghadiri konvo tersebut. Konvo UTM bulan Sept/Oct adalah Konvo besar UTM (main convo) dan biasanya kalau konvo bulan feb/mac adalah konvo kecil. Saya tak dapat naik pentas menerima Ijazah sebab ada exam TOEIC pada 27hb Oct ni. Exam ni sangat penting sebab exam untuk Ph.D entry exam saya di Meiji Univ.

TOEIC ni sama macam IELTS, TOFEL etc. Jadi, ianya penting untuk Ph.D saya next year. Memang konvo ini sekali seumur hidup tapi saya kena berkorban salah satu dan pentingkan mana yang lebih priority. So, dalam hal ini, exam saya lebih priority. Sementalah, bulan Mac next year, saya akan konvo utk Meiji Master saya - In Sha Allah.

So, saya hanya nak ucapkan tahniah pada semua kawan-kawan saya yang berjaya menghabiskan pembelajaran. Tahun ini tahun gembira walaupun tahun sebelum-sebelum ini saya sudah bersedih dan berduka lara. Ini hadiah dari Allah atas apa juga kesabaran saya.

Ini juga untuk mak saya yang banyak memberi bantuan dalam apa juga keadaan. Dan, yang paling penting suami saya yang paling saya sayang dunia dan akhirat.

Yeah...i did it!!!

Thanks my hubby and Dian..for believing me!

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, September 05, 2013

Mendaki Gunung Fuji 2013: pengalaman dan tips

Assalam kalian my lovely friend of mind,

My last entry would be on 16th August which is around 4 days before climb.

So, dah hampir 3 minggu tak updated status. Really busy lately ni. Saya mendaki gunung fuji pada 20 dan 21 August 2013, 26th August till 29th, saya balik ke Malaysia untuk present a research paper di Istana Hotel for 2nd International Conference on Engineering Business Management (ICEBM) 2013. So, memang sangat penat dan agak letih. Bayangkan lepas turun gunung fuji, saya cuma ada masa 4 hari sebelum pulang ke Malaysia. Mananya sempat nak updated status di blog.

Well, Alhamdulillah, semua berjalan lancar dan wishlist saya untuk mengibarkan bendera Malaysia di puncak gunung fuji telah berjaya!. Dan dalam masa yang sama, saya juga berjaya membentangkan hasil kajian saya ke atas Green Supply Chain berjaya dan success. Dan, apa yang lebih menggembirakan saya, masa conference itu, future supervisor saya untuk PhD telah mengumumkan yang dia telah menerima saya sebagai salah seorang student PhDnya untuk sessi 2014. Alhamdulillah untuk semua pemberian dari Allah SWT ini.

Syukur pada Allah yang Maha Esa, Maha Memberi dan Maha Penyayang.

Okey, sekarang nak cerita pasa pendakian saya ke Mount Fuji. Sebelum cerita, mesti kena ada prolog kan?. macam buat novel, mesti ada prolog cerita. Actually, daki gunung fuji sama macam kita membuat sesuatu perkara, buat mesti sampai ke puncak, jangan berhenti separuh jalan.

Rentetan Perjalanan Mendaki Gunung Fuji

Saya bergerak dari station Ikuta lebih kurang jam 545am (waktu Japan) kerana bus dijangkakan bertolak dari station Shinjuku kira-kira jam 0730am ke Mount Fuji. Kami tiba di station Shinjuku lebih kurang jam 0630am dan hanya ada 5-6 orang yang sedang menunggu di kawasan sekitar Subaru, Shinjuku.

Shinjuku station, tempat tunggu bus

Bus bertolak dalam jam 0740am ke Mount Fuji. Sepanjang perjalanan, kami melalui lebuh raya yang sangat mendamaikan kerana gunung fuji terletak dikawasan pergunungan yang agak sejuk (kawasan gunung berapi). Perjalanan mengambil masa 3 1/2 jam dari station Shinjuku. Kami melalui kawasan seperti fun fair yang dinamakan Fuji Q. Di Fuji Q ni terdapat roller coaster yang paling curam didunia, tengok pun memang seram sebab tinggi dan curam. Dan juga, diberitakan ada rumah hantu yang sangat lama untuk dijelajahi (lebih kurang 45mnt) dan sangat seram!. Tapi, kami hanya melaluinya, tidak singgah kerana pakej yang saya ambil ni hanya untuk pendakian.

Ni gambar snap dari dalam bus, on the way to Mount Fuji

Itulah roller coaster di Fuji Q
R n R Japan

Kami tiba di Fuji Subaru Line 5th Station pada jam 1030am dan suhu pada ketika itu sekitar 18 degree. Memang sejuk tetapi masih boleh bertahan lagi kerana sekarang tengah summer, suhu sejuk tetapi terik matahari 'meneutralkan' suasana, cewah!. Kami diletakkan dalam kumpulan atas nama Big Holiday travel dan nama guided kami adalah Junji Watarabe. Muka dia macam garang dan sangat serius orangnya, walala!
Inilah Subaru 5th station

SPDA

yeah..SPDA

Kami dikehendaki berkumpul di check point C (ditengah2 kawasan tempat menunggu di 5th station) untuk mula berjalan ke arah Izumigataki (mula pendakian). Sebelum mendaki, guided memberi taklimat ringkas mengenai tips pendakian. Saya tak amik port sebab tak berapa faham (dia ckp dalam Nihongo). Ada 2 couple mat saleh dalam team saya. Kami membeli kayu stick (tongkat) untuk pendakian dengan harga 900yen. Kalau beli stick untuk mendaki tu mahu cecah 12,000 ~ 18,000yen.

our guide---poyo!
Kami mula berjalan menuju ke Izumigataki dalam jam 1100am. Kawasannya berpasir hitam dan ada ada jalan yang ditar. Masa ni tak penat sebab tengah semangat dan jalannya pula agak mendatar. Team kami ada lebih kurang 30 orang semuanya.

Masa mula mendaki selepas Izumigataki, masih ada bukit dilindungi pokok2 hutan yang besar dan tinggi tapi selepas kami tiba di Mt Fuji Safety Guide Center, keadaan sudah bertukar. Apa yang saya lihat, semuanya kering kontang, hanya matahari dan awan yang melindungi kami. Cuaca yang terik dan batu-batu kerikil yang agak besar. Semua toilet disini kenakan charge 200yen untuk penggunaan. Pada hemah saya, memang tak boleh buang air sembarangan sebab tiada tempat berselindung pun sebab semuanya hanya batu kerikil. Memang seram dan pendakian harus diteruskan walaupun penatnya hanya Allah yang Maha Mengetahui.

masa ni boleh sengih2 lagi

Sengih lagi

Minah germany ni otw patah balik turun sebab dia kata maybe tak sempat nak turun keesokkan harinya

Saya sakit perut masa berhenti di Mt Fuji Safety Guide Center dan ini menyukarkan saya untuk berjalan laju kerana menahan perut yang sedang sakit. Team kami meninggalkan kami dan saya (juga kak Rozzeta and anaknya, Nurin) bersetuju untuk meneruskan pendakian mengikut cara kami (slow and steady!). Kami teruskan juga pendakian walaupun slow. Setiap check point agak jauh (saya anggarkan dalam 45minit pendakian) baru jumpa check point. Di check point nilah tedapatnya stem cop untuk disemadikan pada kayu stick yang dibawa dari bawah tadi dan juga yang penting, TOILET!!!. Selepas membuang, saya dapat meneruskan pendakian dengan agak laju sedikit.

keadaan track...fuh...

ni belum smpai puncak dan semangat kibarkan jalur gemilang

one of the hotel in 7th station

bila kat atas, cuba tgk bawah...seram oiii

Team kami tiba di 7th station, hotel tempat kami menginap sebelum meneruskan baki pendakian ke puncak pada jam 0230pm sedangkan kami hanya tiba lebih kurang jam 0430pm, lewat dua jam dari mereka. Hotel kami yang paling atas sekali. Untuk makluman, terdapat banyak hotel di 7th station macam Tomoe-kan, Kamaiwa-kan, Fuji Ichi-kan, Torii-so dan hotel kami namanya Toyo-kan. So, masa ni kami dah mendaki lebih kurang 2,700m.

yezza...

semangat!!

dah nak sampai 7th station

dalam hotel Toyo-kan

hotel kami, Toyo-kan

sejuk giler

yeah...

one of the couple in our team...

Saya dan kak Rozeeta membuat keputusan untuk mendaki awal dari team kami. Team kami mula mendaki pada jam 1100pm dan kami decide nak mula daki seawal jam 0800pm. Masa ni dah gelap, mendaki hanya berbekalkan head lamp. Masa ni batu kerikil sangat besar-besar dan tajam, ada juga falling rocks yang sangat bahaya. Kami teruskan juga dengan semangat yang membara.

Memang kami banyak berhenti sebab cuaca sangat sejuk dan angin memang sangat kuat masa ni. Menggigil kesejukan walaupun saya memakai winter coat masa ni. Sejuk+angin, memanglah jadi menggigil. Kesian pada Nurin, walaupun dia baru 9 tahun, tapi pada saya dia sangat kuat even ada juga dia menangis sebab terlalu sejuk, kami berikan semangat padanya.

starting point baki pendakian

ni dah sampai 8th station...sejuk...grrrr

batu kerikil tajam-tajam sepanjang pendakian

berhenti rehat

Semasa berhenti di 8th station, kalau tidak silap namanya Taishi-kan, saya kehilangan glove sebab diterbangkan oleh angin. Aduhai, tangan dah beku sebab glove yang saya bawa tu tebal dan yang tinggal hanya glove yang orang guna untuk bercucuk tanam tu..huhu, gagahkan jugalah.

Ada sesetengah pendaki akan menginap dihotel di 8th station yang pada saya sangat berbaloi. Sebab kalau kita menginap di 8th station, waktu pendakian ke puncak dapat disingkatkan (sama saja tapi mentaliti tu..). Sebab, apabila berada di 8th station, maknanya kita sudah berada diparas ketinggian 3,400m.

Kami teruskan pendakian sehinggalah ke puncak (masa ni ramai giler orang, dah macam pesta apa sebab semua pakai head lamp). So, kami tiba dipuncak sekitar jam 0445am. Semangat nak tengok sunrise konon tapi saya menggigil tak ingat masa kat atas. Suhu masa ni mencecah sekitar 3-4 degree + angin yang bertiup kencang.
yeah..kat puncak..alhamdulillah

scenery kat puncak mt fuji

tugu dipuncak...3776m...alhamdulillah

Alhamdulillah, pendakian selesai. Selepas sightseeing kat puncak, kami mula turun pada jam 0600am.

Sebenarnya boleh saja nak stay kat atas lama sikit tapi agent pakej kami ni kata, bus akan bergerak balik pada jam 1100am. So, kami kena make sure mesti sampai di 5th station sebelum jam 1100am. Benci betul dengan travel agent ni. Sebenarnya, kay puncak mount fuji tu ada satu post office dimana kita boleh membuat kiriman postcard yang akan mendapat cop 'summit of mount fuji'. Tapi disebabkan oleh travel agent ni yang sangat mementingkan diri sendiri, semua tu menjadi angan-angan saja. 

Mana sempat nak ke pejabat post, perjalanan turun dari summit mengambil masa 4 jam (normal tima) tapi disebabkan kaki saya yang dah beku dan urat tangan yang mengeras, pejalanan mengambil masa 5 jam. Aduhai, travel agent pulak ugut kami, kalau lepas jam 1100am kami takde, kami akan ditinggalkan dan kami kena balik sendiri.

Inilah track perjalanan turun...huhu

Memamg mementingkan diri sendiri betul!. Next time memang saya akan daki sendiri, tanpa menggunakan mana-mana travel agency!

Tapi, alhamdulillah, kami berjaya turun sebelum jam 1100am, sampai di 5th station lebih kurang jam 1030am. Just nice walaupun kuku saya dan macam nak tercabut semua. Semasa turun, jalannya dipenuhi dengan pasir dan batu-batu kecil. Memang licin dan saya dah jatuh terjelepok 2-3 kali. Perjalanan turun pada hemah saya lagi panjang dan memenatkan.

keadaan toilet kat gng fuji...

inilah stamp untu dicop pada kayu stick tu

Selepas bertolak dari 5th station, kami dapat mandi di onsen (macam tempat spa, ada jakuzi, hotspring). Di Jepun, mereka panggil Onsen. Di onsen, tak boleh pakai baju, so faham-fahamlah!. Tapi, saya tak buatlah!

Selepas selesai semuanya, kami bertolak pulang ke Shinjuku Station pada jam 0200pm dan tiba di Shinjuku Station pada jam 0530pm.

Pulang ke rumah dalam keadaan yang sangat letih tetapi gembira kerana misi kami berjaya!.

Alhamdulillah!

melon pan...kuih yang agak famous di mt fuji

signboard falling rock...bahaya

Tips Mendaki Gunung Fuji

1. Air minuman bawa dalam 1L dah cukup, nanti berat nak bawa naik atas. kat atas ada jual, dalam 400yen sebotol.
2. Bawa makanan pemberi tenaga (macam power bar, pisang etc.).
3. Bawa baju tebal dan baju heater - memang sejuk sangat kat atas tu.
4. Glove tebal.
5. Kasut sila pakai kasut hiking, kalau kasut sport bahaya sebab batunya licin dan tajam.
6. Bawa ubat-ubatan.
7. Bawa duit secukupnya.
8. Plastic untuk letak lebihan makanan dan minuman sebab memang takde tong sampah okey.

Okey, setakat ni, ini saja yang boleh saya kongsikan, nanti kalau ada apa-apa nak tanya, feel free to cntc me!

Regards, Dr to be - Intan

Friday, August 16, 2013

Nak Promote Filem 'Hanyut'...

Assalam kalian kawan2 yg saya sayangi,

Macam mana dah pertengahan syawal ni?..next week saya akan mendaki gunung fuji. Semoga diberi oleh Allah kekuatan untuk sampai ke puncak dan mengibarkan Jalur Gemilang!

Semalam saya ada ter'click' satu trailer filem tajuk 'Hanyut' arahan U-Wei Haji Shaari. Seperti yang kita sedia maklum, U-wei ni selalu buat filem epik, sejarah dan menarik (its for me lah!). Lepas saya tertengok trailer filem ni, saya sangsilah, macam mana pulak akan ada filem yang sehebat in sedangkan takde langsung promosi dari mana-mana pihak (i mean media etc, or maybe saya terlepas pandang).

Its not because ada Adi Putra, then saya minat cerita ni. sebenarnya, saya sangat minat background filem ni. Saya tengok satu-satu video di youtube mengenai how well U-Wei manage filem ni dari basic sekitar tahun 2010. Dia berbincang bersama pengarah dari UK, pergi ke lokasi yang kebanyakkannya di sekitar Pahang (sebab Pahang masih banyak hutan simpan). So, diaorang dirikan semua rumah2 dan istana disana (disatu kawasan). 

Kos filem ini RM18Juta okies!

Salute pada team filem ni yang bertungkus-lumus menyiapkan filem sehebat ini. Dan, disamping Adi Putra, memang pelakon2 yg membintangi filem ini adalah antara yang saya minati - Sofea Jane (memang minat sejak Filem Kekasih awal dan akhir), Diana Danelle, Bront Palare, Khalid Sidek etc. Dan, dalam masa yang sama, nak jgk tengok Adi Putra beraksi dalam genre yang lain sikit (asyik romatik je...).

Sayangnya, saya takde kat Malaysia!..kalau saya ada, saya akan belanja semua ahli keluarga untuk ke panggung menonton filem hebat ini. saya akan sokong filem yang macam ni, yang pada saya sangat hebat dan penuh impian. Kadang2 kita kena tengok filem sejarah untuk mengetahui, yang suatu masa dahulu nenek moyang kita pernah mencipta sejarah dan kita juga akan jadi sejarah masa depan!.

Okies, sinopsis filem ni lebih kurang macam ni:

"Berdasarkan novel pertama Joseph Conrad, filem epic ini bercerita tentang Almayer, seorang peniaga Belanda berjuang untuk meneruskan kehidupan di Borneo pada pertukaran abad ke-19. Dia berimpian untuk menemui gunung emas yang dianggap mitos, tetapi ditentang oleh isterinya yang licik, kerajaan penjajah, intrik politik dari pusat daerah dan pedagang Arab, dan cinta putrinya terhadap seorang pahlawan Melayu yang inginkan kebebasan"

Pelakon-pelakonnya:

  • Chria Vance - Kasper Almayer
  • Ady Putra - Dain Maroola
  • Diana Danielle - Nina
  • Bront Palarae - Sayed Rashid
  • Alex Komang - Sayed Abdullah
  • Khalid Salleh - Babalathci
  • Sofea Jane - Mem
  • Sabri Yunus - Mahmat
  • Hasnul Rahmat - Ali
  • Patrick Teoh - Jim Eng
  • Fez Yuzzrie - Anak Kapal Dain
  • Ramli Hassan - Anjang
  • Normah Damanhuri (Penampilan Istimewa)

Okey, nak tahu lebih lanjut, bolehlah click kat sini

Giler cunn cover!!
Haha...lain giler Adi Putra...
See??...sure best kan cerita ni?
My most fav actress...Sofia Jane
Diana Danelle yang cute!!
P/S: Thanks to en Google sebab saya paste dari google image sume gambar2 tu...and also, en wiki for info! And, saya saja nak promote cerita ni sebab saya nak semua tahu, tak semua filem sejarah itu ' BORING' okey!

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...