Thursday, February 21, 2013

Di hari lahir saya...

Assalam all,

Today is my day when i was born back to 31 years ago.

Beautiful cake - saya tak dapat apa2 kek..feel: sedihnyer!

Alhamdulillah, Allah masih memanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus bernafas di dunia ini..amin

Kadang-kadang saya gembira, sedih, putus asa, marah, geram etc. Tapi, apa yang saya buat, saya akan cuba dengar pelbagai ceramah terutama bila di dalam kereta (saya dengar radio ikim.fm), baca buku ilmiah dan yg paling penting, selalu muhasabh diri.

Kenangan

Saya lahir pada 21 feb 1982 di Hospital Kem Terendak, Melaka yang mana ayah saya adalah seorang askar pada ketika itu. Dalam 4 orang adik beradik, saya seorang saja yang lahir lain dari negeri Johor. Sebab itu kebanyakkan kaum keluarga memanggil saya anak Melaka. Nama saya langsung tidak digunakan dalam panggilan harian sebab nenek saya (belah ayah) telah menggelarkan saya Intan. Selepas itu, kekallah nama Intan sehingga sekarang. Orang panggil saya fyad ketika sekolah di tingkatan 3 (kalau tak silap), sebelum tu orang akan panggil saya Intan or fazilah (senang nak sebut). 

Dulu masa saya kecil2, setiap kali menjelang hari kelahiran, mak akan sibuk mengadakan majlis sambuatn hari jadi walaupun secara sederhana. Paling best waktu sekolah rendah, kek selalunya mak buat sendiri (macam2- kek kelapa la etc.). Ramai kawan2 datang dan saya dapat banyak hadiah, tapi kawan2 yg datang tu just jiran2 saja. Sampaikan pernah at one time birthday saya pada jatuh pada bulan ramadhan - ibu saya tetap membuat majlis harijadi saya tetapi ditukar kepada kenduri kesyukuran. Saya masih ingat time tu saya darjah 6 dan mak saya buat 'nasi ulam' untuk juadah berbuka puasa kepada tetamu yang datang. 

See, how well my mom?

Bukan saya saja yang disambut harijadinya, adik beradik saya yg lain pun ibu akan buat sama. Fair and square!. Saya bersyukur dikurniakan ibu yg sangat baik dan penyayang walaupun garang (masa saya kecik2..hehe).

Sekarang

Semua tu sudah berlalu. Masa sekolah menengah, saya jarang sambut harijadi sebab tinggal di asrama sehinggalah sekarang. Bila time birthday, ada kawan2 yang sudi beri hadiah. Di asrama pulak, ada kakak angkat and adik angkat yg penyayang - selalu beri hadiah bila time birthday. How was funny at that time kan?. Sehingga la ke peringkat university, saya jarang menyambut birthday. Kata orang, dah tua2 pun nak sambut birthday ke??hehe..

Bila dah berumahtangga, lain pula. Tapi masa bercinta lagi best. hehe..Saya tak heart feeling pun if husband tak sambut birthday saya. Just wish Happy Birthday pun dah cukup menggembirakan hati ini. Hadiah2 bagai ni tak perlu sebab selalu je dapat hadiah dari husband!

Di usia dah menginjak ke angka 31 ni, saya terkesima sebentar. Wah, rupa2nya banyak sudah kehidupan pahit dan manis yang saya lalui. Rasanya sekejap saja masa berlalu. Kalaulah dipanjangkan umur selepas umur Rasulullah, saya nak hidup dalam amal makhruf, nahi mungkar..InsyaAllah..amin

Prinsip Hidup

Tahun ini (2013) saya nak menetapkan sasaran kehidupan yang hakiki. Kata orang2 government KPI la. Dulu masa kerja, bila awal2 tahun je, sure big boss suruh hantar KPI untuk tahun semasa. Kadang2, penipu saja, target berapa % la untuk capai sesuatu pencapaian. Haha..yang paling tragis, siap copy and paste, just tukar % je. Lawak bila ingat balik. Tapi saya tak copy and paste la..hehe

Bak kata Prof Dr. Muhaya - selalulah audit diri. Tang mana yang selalu buat silap, perbetulkanlah. Tang mana yang ok, teruskan. So, saya punya prinsip hidup sekarang adalah 100% jalan menuju Allah. Apa saja yang saya lakukan di dunia ini adalah jalan menuju akhirat. Saya wajib bersyukur dengan rezeki yang banyak dan tidak mengeluh dengan rezeki yang sedikit. Semua dari Allah yang Maha Esa.

Hunting for PhD

Yup, sekarang saya dah nak habis Master MEBM and MBA, Jepun. So, sekarang adalah masa untuk mencari-cari University untuk pengajian PhD saya. InsyaAllah saya akan ke Jepun bulan April ini dan maybe di sana saya akan start untuk apply mana-mana university di UK. My passion year is - on 2015 i will fly to UK to continue my PhD. Sasaran target kena ada, baru boleh bergelar PhD student - kerja kena ada gantt chart and monthly commitment based on data targeting. InsyaAllah, Allah akan bersama orang yang selalu berusaha untuk maju ke depan - demi meningkatkan taraf sosio-ekonomi keluarga dan ilmu yang berpanjangan untuk anak bangsa. Amin. 

Where??

Jepun 2013-2014

Risau dengan pemergian saya ke Jepun akan datang. Bukan risau apa, saya risau rindu yang teramat sangat pada my lovely dotter tu. Rindu husband boleh tahan lagi, tapi rindu kat Dian - hanya Allah yang tahu. Saya risau tak dapat menahan rindu. Aduh...maybe saya kena bawak sehelai baju Dian yang lepas dia pakai/guna untuk melepaskan rindu. Yang pastinya, bulan Dec my lovely dotter akan datang dan saya akan main snow dengan Dian..hehe..itu kan azam saya tahun 2013 ni?. Saya setahun saja berkelana di Jepun dan InsyaAllah, PhD saya di UK. Memang untuk belajar di UK dah menjadi azam saya sejak sekian lam lagi - dari dulu lagi. Tapi, yelah, masa buat first degree dah kat local univ, macam mana kan? Siapa suruh tak score SPM?If not, boleh belajar over the sea..hehe.

Coklat di Jepun..sedap..100yen je

Org Jepun sangat particular on combustible stuff

jalan raya di Ikuta Campus - Tokyo


Last but not least, Doa saya pada Allah SWT sempena hari kelahiran saya;

Ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk menerima perkara yang aku tidak boleh ubah, berikanlah aku kekuatan untuk mengubah perkara yang aku boleh ubah dan berikanlah aku kebijaksanaan untuk menilai kedua-dua perkara ini..aminn


Regards, Dr to be - Intan

Monday, February 18, 2013

Ujian dan dugaan tak mematahkan semangat...

Assalam all,

Biarlah kita dimalukan didunia ini asalkan tidak dimalukan di akhirat nanti.

Saya redha dgn semua ketentuan Allah. Apa jua yg berlaku pada saya semua ada hikmahnya. Kita sebagai manusia hanya mampu untuk merancang, yg menentukan adalah Allah SWT.

Saya serahkan segala-galanya pada Allah. Semoga saya dikuatkan semangat untuk terus berdiri di atas muka bumi ini. Selagi hayat dikandung badan, saya masih setia untuk berusaha meningkatkan kekuatan rohani dan jasmani.

Pedulikan apa orang nak kata sebab orang hanya pandai mengkritik, mengejek, menilai dengan nafsu sedangkan yang menentukan segalanya hanyalah Allah. Saya hanya perlu bersyukur dan terus berdoa agar saya tetap dilindungi dari kejahatan dunia yang penuh dengan tipu helah ini.

Sebenarnya susah juga untuk saya menerima kenyataan apa yang terjadi ke atas diri ini. Kadang2 saya berasa sedih, sunyi dan sering bertanya, kenapa saya?

Tapi syukur kerana masih ada suami yg sangat menyayangi, prihatin dan sayang pada saya. Juga keluarga yang membantu. Yang paling penting, tq Allah atas segalanya yg Kau berikan pada diri ini selama ini. Maafkan atas apa jua keterlanjuran hidup yang memungkinkan pelbagai spekulasi negatif terhadap diri ini.

Janji saya pada diri ini, saya akan terus hargai nilai sebuah maruah!

Regards,
Intan san.


Sunday, February 17, 2013

Terima Kasih RM1k...

Assalam all,

Alhamdulillah. Esok saya ke Sg Buloh untuk menghadiri upacara penyerahan wang sumbangan kepada pesara tentera yg tidak berpencen sebanyak RM1000.

Syukur pada Allah SWT yang Maha Memberi.

Duit RM1k sumbangan kerajaan

Saya nak buat kenduri dengan duit itu - kenduri tahlil arwah ayah pada minggu depan di Johor. Serta, sedikit kenduri untuk saya yang akan ke Jepun tidak lama lagi. Terima kasih kepada kerajaan yang sudi memberi - tetapi semua ini adalah pemberian Allah (mereka hanya perantara).

Duit bukanlah segala-galanya. 

Tetapi sekarang segala-galanya memerlukan duit.

Kerana duit, manusia boleh rosak binasa. Ye, kerana duit manusia boleh musnah dan hancur.

Nasihat untuk diri saya sendiri:


Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda :

"Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu, sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Apabila hilang amanah maka tunggulah kedatangan Hari Kiamat. Maka bertanya seorang lelaki : Bagaimana hilangnya amanah itu? Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Iaitu apabila sesuatu urusannya diserahkan kepada orang yang bukan ahlinya, maka tunggulah kerosakan dan kebinasaan".(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).


Beringat sebelum ditimpa sesuatu. Jadikan segala kenangan dan dugaan sebagai pedoman di hari muka supaya tidak mengulangi kesalahan dan kesilapan yang lama. Tetapi, dalam hidup, insan mana yang tidak ditimpa dugaan?bak kata pepatah: bumi mana tidak ditimpa hujan..

Doa saya pada Allah - 'saya ingin menjadi seorang yang kaya' supaya saya dapat membantu orang-orang yang susah. Aminn.

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Friday, February 15, 2013

Hadiah di bulan February...

Assalam semua,

Bulan February memang dinantikan oleh insan bernama...Intan..(ye, saya ler tu..)

Sebenarnya bulan february memberi 2 makna kepada saya semenjak tahun 2011 dimana, bulan february adalah bulan kelahiran saya (gembira) dan bulan pemergian Arwah ayah tersayang (27 Feb 2011).

Sebab itu saya memang berasa best tetapi kadang2 tak best sebab bila tiba bulan february, banyak benda yang terbayang. Sampai sekarang, saya masih tidak percaya yang saya sudah kehilangan insan yang bernama ayah buat selama-lamanya. Yup, ayah pergi buat selama-lamanya - tidak mungkin saya dapat bertemu dengan ayah lagi di dunia yang fana ini. Hanya doa dapat dipanjatkan ke atas roh arwah agar arwah ayah terdiri dikalangan golongan insan2 yang mendapat belas ikhsan disisi Allah SWT. Aminn..

Tahun lepas (2012), saya berjaya mendapat hadiah dibulan february dimana saya berjaya mendapat tempat sebagai salah seorang pelajar UTM yang ditawarkan membuat double master - Alhamdulillah.

Tetapi, bulan february tahun ini (2013), saya berjaya juga mendapat kejayaan yang semestinya pada saya adalah sebuah harga pengorbanan yang tiada tolok bandingannya. 

First, result 2nd last semester yang sangat cemerlang, pointer CGPA yang sangat2 best dan semestinya melebihi 3.85 (Alhamdulillah) even sebenarnya saya target 3.75 ke atas. Dan saya akan cuba maintain untuk result yang terakhir ini (last paper and final project - thesis). Sebab apa saya kena score gila2 macam ni? Sebab saya nak sambung PhD, so kelayakan untuk dapat biasiswa yang 'power2' contohnya, biasiswa Yang Dipertuan Agong, Biasiswa JPA, biasiswa MARA etc. semua kena pointer 3.75 dan ke atas. Sebab itu, saya kena betul2 focus dan doa banyak2 untuk mendapatkan results yang sangat2 power. Alhamdulillah, setelah tgk results, saya sangat2 genbira dan happy sebab segala jerih penat telah berbayar.

Second, 'small research' saya bersama salah seorang lecturer dari Meiji Univ - Prof Emeritus Dr Ross Mouer iaitu tentang Perception of Malaysian to Japanese Firm in Malaysia telah berjaya dan sangat2 success. Prof sangat suka dengan finding yang saya perolehi. Extract data yang saya buat sangat relevant dengan methodology yang ditekankan dalam skop kajian. Saya telah membuat kajian perception ke atas syarikat Shimano Components (Malaysia) Sdn. Bhd. yang beralamat di Pontian, Johor. Apa yang paling best, recommended marks for me is - 95/100. Yahoo, alhamdulillah ya Allah. Dan apabila di Jepun nanti, saya akan turut serta dalam research group prof. Itu invitation from prof, tapi saya belum decide.

A good comments from Prof Emeritus Dr Ross Mouer


Itulah rasanya hadiah buat diri ini yang sentiasa cuba untuk menjadi seorang yang penyabar, kuat semangat, tabah, cekal dan bertimbang rasa.

Yang paling susah pada saya adalah istiqomah.

Insya Allah, pada saya kalau kita nak menjadi tebaik, kita perlu berkawan dengan orang yang terbaik. Kadang2 kawan membentuk keperibadian kita sendiri - Wallahualam...

BTW, Doa saya pada Allah moga2 saya menjadi 'seorang yang kaya' agar saya dapat membantu orang2 yang susah.aminn.

Regards,
Fyad san


::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Friday, February 08, 2013

Serik untuk memberi pinjam...

Assalam all,

Alhamdulillah. Pre-Viva MEBM saya sudah selesai. Skrg adalah masa untuk saya concentrate final project (final thesis) yang dijangka berakhir pada bulan May ini. Dan, yeppy, InsyaAllah saya akan menerima scroll Ijazah Sarjana Sains (Kejuruteraan) pada bulan Sept/Okt tahun ini (2013).

Terima kasih pada Allah yang Maha Memberi.

Dan juga, Alhamdulillah, result semester lepas sangat cemerlang, pointer yang memberangsangkan (kalau masa ambil 1st degree dulu, conform saya dapat anugerah pingat emas) menghampiri four flate (ye ke??) - Alhamdulillah untuk itu. Saya bekerja keras untuk mendapat keputusan cemerlang ini dan tanpa bantuan dan restu dari Allah, mana mungkin saya memperolehinya.

Saya cuma sedih.

Saya berasa hampa dan sedih. Kerana hutang, saya kehilangan erti sebuah persahabatan. Salah ke saya minta balik duit yang telah dipinjamkan kerana dia sendiri yang berjanji untuk membayar kembali.

Entahla, rasa macam serik nak beri orang pinjam duit lagi. Tetapi, bila difikirkan, apalah sangat nak beri orang pinjam?. Tetapi, pada hemahnya, bertimbang rasa la. Kalau dah tahu meminjam, please bayar balik. Takdelah, orang dok merungut mengungkit itu ini. Tetapi, saya tak merungut just rasa tak puas hati saja - tergamak seorang sahabat melakukan tindakan sedemikian terhadap saya yang berkorban dan terkorban meminjamkan duit.

Bayar hutang - Faizal Tahir..

Maybe kalau saya tak beri pinjam duit, tak timbul masalah ini kan?relationship masih seperti dulu.. Entahla.

Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Segalanya saya serahkan kepada Allah.

Apa yang saya doakan pada sahabat saya tu - dia berbahagia hingga ke akhir hayat dan sentiasa dipermudahkan urusan.

Doa saya pada Allah lately - 'saya nak jadi orang kaya'..hehe..dengan tujuan supaya saya dapat membantu orang-orang yang susah..aminn..


::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...