Monday, October 25, 2010

Lupakan Vacation..

Salam semua,

Kesian kat Yasir's Family kan??kena hold kan vacation sbb saya nak sambung belajar..hahahhaha..kenalah sabar yek, kalau ada rezeki, vacation kat dalam Malaysia pun ok what??Malaysia pun byk lg tmpt2 menarik yg kita tak pergi lagi kan??

Itulah ayat penyedap hati..nmpk gayanya memang takde rezeki kami utk keluar negara utk bercuti sbb duit nak guna utk saya sambung master ni (kalau permohonan berjaya la)..dalam 3 thn akan dtg ni, masa utk family kami berjimat cermat..hehehhehe...adat resam org belajar la, semua kena korbankan termasuk masa dan keluarga..walau macam manapun,  family still no 1, anak saya tu syurga saya, mana boleh diabaikan...dia tetap dalam hati saya...

Kalau permohonan saya utk bertukar tempat kerja ke KL ni berjaya, saya akan lagi sacrifice sbb for sure saya akan duduk di rumah kuarters yg disediakan oleh kerajaan dan surely elaun rumah saya sebanyak RM500 tu akan dipotong..Ya Allah, lagilah saya kena korban n sggh2 punya korban ni.hehehehhe...tapi, rumah saya yg kat sini mestilah kena sewakan, kalau tak, nak mkn apa kami nanti??

Dan, kalau permohonan master saya ni berjaya, saya kena byk korbankan masa bersama keluarga sepanjang weekend sbb weekend adalah masa utk kelas2 master saya...ini utk sepanjang 3 thn akan dtg tau..tapi, rasanya taklah every weekend, maybe somehow ada jgk weekend yg di skip utk rehat..lepas ni adalah masa utk saya study n study n study...

Saya ni sbnrnya, byk jgk pasang angan2 dan impian..takut jgk tak tercapai n saya jd tak tentu arah...

Dalam pekerjaan saya sbg seorang pegawai tentera, lagi2la wanita, peluang utk saya sambung belajar ke peringkat tertinggi amat tipis, even saya pernah menjadi lecturer utk student peringkat diploma (joint venture UTM n TLDM)...nak p kursus yg melibatkan training kat OZ pun payah, inikan sambung master..ehmm, biarlah saya berkorban dan buat guna duit sendiri..then, PHD saya sok pun saya ada impian nak buat guna duit sendiri...InsyaAllah..

Org kata kalau dah ada impian tu, tggl nak jdkan realiti jek...yg penting, ada usaha ke arah realiti tu la..kalau tdk, tggl angan2 mat jenin je la...hehheheheh...biarlah org nak kata kita apa kan??tapi, hidup kena ada motovasi n harapan, takkan kita nak duk di tempat yg sama tanpa perubahan, maksd saya takkan kita nak selesa dgn apa yg kita dapat sedangkan kita sebenarnya boleh pergi lagi jauh dari itu??

Friday, October 15, 2010

Relationship for me..

Salam everyone,

When people talk about relationship, what are in mind?Is that about friend?Or it's about love??Or something else..??For me, when we talked abut relationship, it just a friend co-operation..no false, but it done..

The interesting topic to share is...how dare 1 Officer (quiet senior) can make 1 propaganda just because his trainee got mistake??He make his pride goes down just because of this type op people..Just imagine, we, same as an Officer got a rubbish discussion??

We must think, this is not professional attitude..we know that trainee make a problem, so, what should u do to counter this thing for not doing again??We should think for this not blame people who are trying to solve the problem..It's not a professional..

Yes, I understand when u tried to create a word 'pow' but that's not a main thing..we are not 'pow' that trainee, we 'pow' the divisional officer who are bloody hood, cannot take charge his trainee...Now, we're wasting our time to discuss and yet, we drag some nonsense issue..it cannot happen in training school, very embarrassed...i am so pity with this men..

Can u just imagine that, trainee who are really not competent, couldn't answer the question about short term (e.g: what is DO, CO..etc) and yet, their headmaster blame us to do that...yes, i understand his statement for 'not 'pow' the trainee' but, he must make some sort of frame talk..not just judge people..it's not fair enough..Not fair for us..
This is reality..it is happen to me as trainer, so called lecturer in def fence training center..now, we talked about our country, how to trained a soldier not how to trained a chief..We cannot do our own job if we are always think what people want to say about u..
For me, think about what world should to say about u when your trainee are not competent to perform their job in future...Think carefully about that...

Sunday, October 10, 2010

Tarikh 10.10.10

Salam Ukhwah semua..

Ehmmm, menarik kan tarikh 10.10.10??yeala, ianya sgt simbolik sbb berkaitan susunan angka yg cantik n unik..apa2 pun, semua menyedari hakikat ini lantas menjadikan tarikh ini sbg 1 kenangan dgn mengadakan majlis perkahwinan, pertunangan n apa2 sajalah, asalkan ianya sumber yg halal dan tdk mendtgkan maksiat..Dr SMS pun harini akan melangsungkan perkahwinan dgn org kampung akula..hahhaha..

Sebenarnya kita kena ingat, jgn fikirkan tarikh saja kena diingati tapi, apa2 pun dlm dunia ni kalau ianya berkaitan dgn kita, perlu kita ingat..sbg cth. tarikh lahir junjungan besar Nabi Muhammad SAW..itu kena ingat sbb benda2 penting..jgn kita asyik nak mengingat tarikh2 masihi, tarikh2 hijrah langsung kita lupakan..amacam tu??Ingatla, benda2 yg perlu kita tanam sbg hamba kepada Allah SWT..kena buat berlandaskan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah..

Seperkara yg perlu kita hargai ialah bagaimana Rasullullah menyampaikan ajaran dgn penuh rintangan dan onak cabaran kan??so, byk peristiwa2 bersejarah yg perlu kita ingati spt perang uhud, badar dan sbgnya..benda2 mcm ni kena dilentur dari rebungnya lg..terutama pada jiwa anak2 kita yg sdg membesar..kena terapkan nilai2 kasih dan syg kepada Allah dan Rasul...jgn asyik memandang dunia sehingga lupa apa yg Nabi pesan, sehingga alpa dgn keduniaan membuatkan kita lupa agama dan plg dahsyat sampai lupakan Allah SWT..

Bila aku lihat dunia skrg, dgn kehidupan yg serba canggih dan penuh sesak dgn himpitan gejala sosial, aku mula rasa risau, bagaimana dgn anak2 aku yg akan membesar kelak??adakah mereka akan terus terjerumus dgn kancah anasir2 barat yg kadang2 pening bila difikirkan..kenapa anak2 muda terlalu gemar terikut2 dgn trend dan gaya barat?sedangkan kita masih segar dgn budaya timur kita yg pd dasarkan menerapkan imej dan tahap trend yg sgt sopan dan terpelihara?kenapa??

Yg lbh menyedihkan, kdg2 mereka pakai n ikut contoh barat tp mereka tak tahu pun apa yg sdg mereka ikut tu??org barat pakai dan buat ada sebab..tp kita??buat ikut suka, kononnya itulah trend dan budaya 'up to dated'..hmmm, entahlah, sayang nya jiwa dan naluri mereka yg bakal memimpin negara ini disodok dgn anasir2 begini??bagaimana dgn negara yg pd dasarkan Islam tetapi realitinya kebaratan..??Ini yg dipanggil revolusi..kalau zaman dahulu, evolusi digelar zaman perubahan berdasarkan teknologi terkini yg dihasilkan tapi kini, evolusi budaya yg kian rancak menular dikalangan masyarakat melayu terutamanya remaja!!!

Bukan tak ada yg masih mengekalkan budaya timur tp bilangannya sgt sedikit jika dibandingkan dgn yg 'up to dated'..takut kwn2 kutuk, takut kena perli dgn kwn2, mereka terikut2 dgn hasutan dan akhirnya diri terjerumus di dlm kancah peperangan dgn diri dan budaya..Masya Allah, mohon dijauhkan dari perkara2 ini..

Hasbunallahi wanik'mal wakil...aminnn

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...