Monday, December 17, 2012

Tak tidur la saya!

Assalam all,

Bila kali terakhir anda tak tidur langsung?

Saya?

Dulu masa ambil 1st degree, memang selalu saya tak tidur malam. Bukan sebab apa, sebab selalu belajar last minute - lepas tu mengelabah la bila nak amik exam..hehe..itula saya masa belajar di UTM Skudai dulu-dulu!

Ini perkara biasa pada saya..tertidur di depan lappy!

Now, semenjak saya mengambil keputusan untuk belajar di peringkat Master, saya terpaksa mengubah jadual waktu tidur saya!Masa awal-awal dulu saya banyak tidak tidur sebab banyak masa menyiapkan Post Module Assignment (PMA) dan sekarang, saya sibuk dengan thesis pulak! Aduh, pening kepala dibuatnya. Banyak juga masa saya dihabiskan dengan mengadap komputer! stress jugak, tapi selalu saya release kan dengan keluar berjalan-jalan dengan hubby and my beauty dotter tu..

And, now onward, saya lagi bertambah stree sebab research proposal kena di 'viva' kan pada awal Januari 2013..OMG!!! saya sangat stress..tapi, kena jugak hayun la, what to do? If not, tak graduate la saya sebab tak siap thesis. Bertambah pening sebabs saya mengambil double degree..hahaha..pandai sangat la kan? Nak buat research 2X just for MEBM and MBA..yup, i will get double master degree. Tapi, hakikatnya, saya sangat tired on that matter!

Orang memangla cakap, wow, you buat double degree??mantap seyyy..mantap ke? Dah naik berbulu kepala saya ni dok mengadap journal yang berlambak nak dibaca, sintesis, comment etc. Banyak benda kena buat untuk di ambil sebagai data collection, itu, ini...fuhh, baru saya tahu, betapa payahnya nak buat research! Saya sangat mengagumi orang-orang dalam bidang akademik yang sering buat research, tabik spring..toing..toing...

Menuntut ilmu itu wajib!

Even macam mana pun, i have to run through all this! No matter how, no matter where to start!

Dalam hati ini, 

"Ilmu Allah kena dicari dan dipelajari seterusnya dikongsi bersama. Kejarlah ilmu setinggi manapun tetapi jangan lupa disebarkan kepada insan-insan lain sebagai kembangnya ilmu dalam mengejar erti kehidupan sebagai khalifah Allah di muka bumi ini"

Man jadda wa jadda!

From,
Fyad san!

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Wednesday, December 12, 2012

Harini..12.12.12


Assalam all,

Cantik sungguh tarikh harini..12.12.12..

Rasa saya banyak yang buat majlis spt kahwin, tunang, etc. Yelah, tarikh yang pada dasarnya nampak cantik. Tapi, hakikatnya, cantik ke?Maybe cantik bila ditulis, dilihat dan disebut tapi pada saya apa yang cantik sangat??

Pada saya yang cantik tarikh tahun ini ialah 20.12.2012. Sebab??kalau ditulis sebaris nampak spt 20122012 or dalam matematinya (2012) kuasa 2..Hehe..Yang paling best, itu adalah tarikh hari kelahiran mak saya yang ke 63 tahun..Birthday mak saya sama dengan tarikh birthday Che Det (Tun M).

Sebenarnya, saya tiada apa yang nak tulis tapi saya nak share satu blog yang dikendalikan oleh seorang pensyarah pendidikan kimia yang sangat la hebat dan terror dalam membuat/melaksanakan thesis. So, sesiapa yang sedang dalam dilema (macam saya) untuk buat thesis, silalah jengok ke blog beliau disini Dr OT ..

Dr OT wrote..

Dalam kelemahan ini, saya nak ucapkan selamat berbahagia kepada semua umat manusia yang membuat 'something' berharga di tarikh hari ini (bukan buat maksiat ye!).

Marilah sama-sama cari keredhaan Illahi. Aminn

Nukilan,
Fyad san.

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Thursday, December 06, 2012

My Dropbox...

Assalam all,

How are you?

Me??ok as usual..Sihat seadanya..Alhamdulillah.

Busy juga tapi busy-busy pun sempat juga menulis di blog..sempoi..Itulah dugaannya, disamping 'menelaah' nota-nota di internet, saya akan jadi 'gatal' nak tengok blog..arghhh, susah juga.

Sebenarnya saya nak share knowledge. Korang mesti dah tau pasal perisian baru yang sangat glamour kat luar sekarang ni selain FB, Twitter etc. Bagi yang bergelar siswazah terutama siswazah postgraduate (Master and Phd) pasti tahu pasal Dropbox. Satu perisian yang boleh dikatakan efisyen bagi menggantikan thumbdrive kita. Saya dah guna Dropbox dari tahun lepas lagi setelah di galakkan oleh research team akan perkongsian file antara kami. 

Saya dah ada 5.5GB space, hadiah dari Dropbox..yehaaa
Ha, Dropbox boleh selamatkan semua file kita dari hilang ke, rosak ke sebab semua file kita akan tersimpan dalam data Dropbox. Banyak benda boleh save. Yang bestnya, ianya synchronize dalam semua Dropbox kita as long kita daftar dengan nama user email dan password yang sama la. Semua data boleh di aksess dari mana-mana jua (janji ada internet la). So, takyah bawa pendrive lagi dah. Lagi senang student macam saya ni yang sangat-sangat takut kehilangan data thesis. Fuh, kalau hilang, boleh gilo den dibuatnya.

Masa mula-mula daftar, Dropbox hanya beri kita 2GB space tapi if kita memang meng'utilise' kan Dropbox, InsyaAllah akan dapat tambahan space dari Dropbox Team. Secara sejarahnya, mamat yang cipta Dropbox ni mendapat ilham setelah beliau selalu terlupa bawa pendrive masa nak buat thesis, so, banyak benda terbengkalai bila kita tertinggal pendrive apatah lagi semua maklumat dalam pendrive tu kan? Dulu, saya selalu mengalami masalah hilang pendrive. Ironinya, hilang sebab selalunya bila lepas print, lupa nak amik dari thumb slot kat PC, lepas tu baru teringat dan bila teringat, kirim salam nak dapat balik pendrive - sure hilang kena rembat, Malaysia kan??

So, gunakanlah seadanya apa jua kemajuan IT yang ada di dunia ni. Tapi, ingat jugak pasal security la. Jangan la simpan data yang bukan-bukan dalam file Dropbox such as gambar porno ke apa ke. Ianya boleh mengundang kebarangkalian kena macam-macam dari orang yang tidak bertanggungjawab. Jangan risau pasal security Dropbox, sebab DB menggunakan ciri keselamatan Secure Sockets Layer (SSL) dan AES-256 bit encryption yang mana tahan dari serangan hackers. 

Pada hemah saya, selaraskan kemajuan rohani seiring dengan kemajuan dunia teknologi moden tetapi jangan sampai tidak menjaga batas-batas agama.

Sekian,
Fyad san.

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Wednesday, December 05, 2012

Lirik lagu untuk diri ini...

Assalam all,

Ni entry sambungan dari entry tentang Cik Eton.

Lagu Menaruh harapan liriknya sangat puitis. Lagu ni ciptaan komposer A. Ali dan bait-bait lirik oleh Habsah Hassan. Sememangnya Habsah Hassan memang terkenal dengan bait-bait lirik yang merdu dan puitis. Lagu MENARUH HARAPAN ni dicipta sebelum berlakunya kemalangan ngeri Zaiton Sameon. Jadi, ramai yang berpendapat (masa tu) lagu ni berhantu dan macam ada kena mengena dengan kehidupan Cik Eton ketika itu.

So??

Lirik lagu ni juga ada kena mengena dengan diri saya (rasanya..) sebab bait-bait liriknya semacam ada pengaruh dalam kehidupan saya sekarang atas apa yang sudah berlaku. Mari kita hayati liriknya:


Tajuk Lagu: Menaruh Harapan
Penyanyi/Artis: Zaiton Sameon

Sepanjang perjalanan ini
Lembah dan lurah ku lewati
Ketenangan yang ku cari
Belum ku temui

Ku menghimpun doa bertahun
Mencari pepohon yang rimbun
Bertemu dahan yang rapuh
Tempat ku berteduh

Dulu aku sendiri
Kini masih sendiri
Hadapi hidup ini
Susah senang diri ku
Tak bertempat mengadu
Seperti burung kepatahan sayap…
Dihati kecil ku menaruh harapan…

Selagi hidup belum sudah
Aku akan terus melangkah
Ku yakin rahmat buat ku
Di hadapan menunggu…

P/S: Rasa macam nak huraikan setiap bait lirik tapi...????

Biarlah rahsia..


::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Aku dan Cik Eton...

Assalam all,

Apa khabar??

Saya tidak sihat selama seminggu berikutan terkena keracunan makanan yang agak kronik (pada saya kronik sebab saya terlantar sakit selama seminggu). Saya mengalami sakit perut (cirit-birit) yang kronik, sehari saya boleh membuang lebih dari 20 kali, sampaikan berat badan saya susut sehingga hampir 7kg. Saya tak lalu makan, dah ler pulak tu saya sedang mengalami 'period' yang sangat panjang dan maybe mengalami 'keguguran'??. Entahla, banyak pulak dugaan di saat-saat akhir saya ingin membentangkan hasil kajian saya terhadap Quality System in Food Processing. Hampir seminggu saya meninggalkan 'jurnal2' saya tu.

Tapi itu tidak menjadi masalah yang besar pada saya. Alah bisa tegal biasa - semua perlu diatasi dengan semangat yang kental dan kuat.

Saya takkan patah semangat!

Itu cerita tentang 'sakit' saya. Sebenarnya saya nak cerita berkenaan apa yang saya buat di hujung minggu kelmarin. Saya dan my family outing dengan menonton wayang. Pada mulanya nak tengok Twilight (saya kan minat cerita ni dari dulu lagi), tetapi setelah dikaji, maybe cerita ni boleh bertahan di panggung selama lebih sebln (setelah melihat keadaan cerita James Bond - dah lebih sebulan di pawagam), so kitaorang decide nak tengok cerita melayu - Sepah The Movie, Bukan Biasa-Biasa!! Biasalah, kami nak sokong industri orang Malaysia. Boleh tahan la tahap lawak yang dipersembahkan, tak rugi duit tiket yang kami beli tu. Suami saya memang minat dengan sepah, maybe sebab diaorang orang Kulai, Johor dan yang paling penting, lawak diaorang menjadi selalu.

Ok, saya bukan nak komen pasal cerita sepah. Saya nak story pasal cerita Zaiton, Ceritaku. Saya melanggan cerita ni di Astro First. Pada mulanya saya melanggan cerita Istanbul, Aku Datang (best jugak! Nama Lisa Surihani adalah Dian, sama panggilan anak saya dan dalam cerita tu Dian takut kucing, sama macam anak saya!) dan tiba-tiba hati meruntun nak tengok cerita cik eton!

Pada hemah saya, cerita Zaiton tu memang menyentuh jiwa.

Apa yang saya nak bagitahu, saya merasakan apa yang berlaku ke atas Cik Eton tu ada persamaan dengan kehidupan saya sekarang. Yang bezanya, dia ditimpa kemalangan (as dugaan) sedangkan saya ditimpa dugaan yang berbeza. Cik Eton kehilangan 'dunia kerjaya' nya selepas itu, sama seperti saya. Segalanya hilang selepas tragedi hitam itu!, sama juga seperti saya. Dunia seperti tiada hala tuju, tiada apa yang ingin dijalankan, segalanya hilang sekelip mata. Kawan-kawan yang dulu sama-sama dikala senang, semuanya 'hilang' entah kemana. Yang ada hanyalah suami sebagai tempat bergantung sepenuhnya!. Lama juga untuk cik Eton kembali bangkit semula untuk meneruskan hidup, tetapi dia sangat cekal dan kuat semangat. Dia seperti 'dihidupkan' semula oleh Allah untuk terus berjuang dalam kehidupan! Cuma, kesian cerita tu, hanya mampu meraih kutipan sebanyak RM150,000 sahaja. Itulah cerita melayu, kesian juga kan??

Saya ada terbaca artikel dalam internet yang mengatakan cik eton semasa zaman kegemilangannya, dia amat seksi, kaya dan sangat glamour. Yelah, masa dia galmour tu saya masih kecil, mana saya tahu pasal artis walaupun ketika itu saya sudah berusia 6 hingga 8 tahun macam tu. Dan lagi, cik eton ada pernah membeli sebuah banglo di area rumah Datuk Yusuf Haslam pada ketika itu. Tetapi, segalanya hilang setelah dia mengalami kemalangan tersebut. Apa yang paling sedih, dia terus kehilangan anaknya buat selama-lamanya.

Zaiton Sameon di zaman 1980-an
Zaiton Sameon now..

Satu ketika dulu...

Saya??

Yup, saya juga akan terus berjuang sehingga ke hembusan nafas yang terakhirnya. Allah telah memberi 'kehidupan' yang baru untuk saya!. Tiada lagi dunia disiplin, berpakaian seragam, 'duty' diwaktu malam, kursus ke sana ke mari etc. Saya bersyukur atas apa jua yang Allah dah beri sekarang. Apa jua yang Allah beri, semuanya cukup pada saya. Pelbagai 'koleksi' dugaan yang perlu saya hadapi - satu persatu saya hadapi dengan tenang dan tabah. Saya tidak menganggap ianya meyusahkan malahan saya bersyukur kerana Allah mengurniakan nikmat lain atas apa jua dugaan yang diberikan.

Oh yea, ada lagi persamaan saya dan cik eton, tarikh berlaku kemalangan dia adalah pada 21 feb 1990 (tarikh lahir saya 21 feb 1982) - tarikh sama kan??. Juga tarikh saya accident dua kali (21 Ogos 2011 dan 21 Ogos 2012) dan ada lagi tarikh 21 Jul (biarlah rahsia) yang semuanya kebetulan. Ye semuanya kebetulan saya tidak mengambil apa-apa makna, just kebetulan pada tarikh yang sama kan??

Jadikan pengajaran apa yang berlaku, berhati-hati dalam menjalani kehidupan supaya tidak mendapat murka Allah, murka sultan takpe lagi tapi kalau dah sampai dapat murka Allah, faham-fahamlah kan??So, saya akan cuba baiki apa jua yang telah saya lakukan di masa lalu dengan yang lebih baik masa kini. 

Hanya satu tujuan saya, jalan menuju Allah SWT.

InsyaAllah, 

Hasil nukilan rasa,
Fyad San.

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...