Thursday, January 24, 2013

Tak berniat untuk menyakiti...

Assalam semua,

Firstly, salam maulidurasul SAW..tahun ni banyak pengisian program2 berbentuk keciantaan kita kepada Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad SAW. Selawat dan salam ke atas baginda, kaum keluarga dan sahabat2 baginda.

Sesunggunya, saya menerapkan rasa sayang dan cinta kepada Nabi Muhammad kepada anak saya, Dian. Tapi, entahlah, saya hanya berusaha, selebihnya biarlah Allah yang menentukan.

Sabda Rasulullah SAW tentang hutang..

Sebenarnya, saya nak bercakap mengenai perasaan kecil hati saya yang teramat sangat. Dulu2 memang saya dah tulis cerita mengenai seorang sahabat saya yang susah sangat nak bayar hutang. Dan, cerita tu berlanjutan sehingga ke tika dan saat ini. Sehingga hari ini, beliau masih belum melunaskan baki hutang. Bayangkan dari tahun 2010 (Dec) sehingga 2013 (akhir Jan)??Boleh dibayangkan kan, apa perasaan saya?..Selalunya orang yang meminjam memang macam tu ke? Dah pinjam tapi tak pandai nak bayar?Dalam erti kata lain, payahnya nak langsaikan hutang. Apa perasaan dia kan??Buat bodoh je. Dia tahu tak yang duit yang saya bagi dia pinjam dulu adalah duit yang kami pinjam dari pihak bank?Bayangkan interest untuk 2 thn sebulan ni?kira saja if intereset 7% (paling rendah)..berapa??

Saya dah berkali2 email beliau untuk segera melunaskan hutang - tapi beliau tetap buat bodoh sehingga berkali2 email, beru reply itu pun setelah saya 'meninggikan' bahasa. Dalam erti kata lain, emosi saya ketika menulis tu ada sedikit kecewa dan amrah dengan sikap dan tindakan dia. Saya tidak bermaksud untuk menyakiti hati kawan saya tu apatah lagi beliau sedang sarat mengandung tapi, kita manusia, kadang2 memang tak lari dari perasaan 'puas bersabar'.

Ye, memang saya sangat puas bersabar.

Saya memang tidak redha dengan apa yang dia buat terhadap saya. Membiarkan hutang sebegitu lama dan yang paling sadis bila dia buat bodoh dan tidak pernah ada usaha untuk membayar. 

Pada hemah saya, beliau suami isteri bekerja di bidang pertahanan - gaji besar (D44 dan D41), ada bonus dari pihak kerajaan (1 1/2 bln gaji) lagi. Dulu alasan, tengah usaha meminjam dari pihak perbankan, lepas tu bg pulak alasan rumah mak terbakar, lepas tu alasan suami nak pergi 'misi' dan yang terakhir, nak bersalin (tak boleh bergerak la..itu la..ini la..). Cuba bayangkan, manusia mana yang boleh bersabar?Lainlah mereka kerja 'biasa2' saja - maybe saya boleh fikirkan 'belas kasihan'. Mana perginya gaji bulanan sehinggan salah satu alasan dia, duit takde??

Entahla, dah habis bersabar sebenarnya...

Maybe ini jalan terakhir tetapi saya letakkan matlamat sehingga akhir bulan ini. Sekiranya beliau enggan juga bayar, suami akan usulkan surat tidak puas hati beserta bukti kepada 'pegawai atasan' tempat beliau bekerja. Itu saja jalan terbaik setelah kami mendapatkan khidmat pihak ketiga dalam usaha mendapatkan semula duit kami yang telah dipinjamnya.

Pihak ketiga juga mencadangkan kami untuk mendapatkan khidmat lawyer, disamping untuk mendapatkan duit kami kembali, kami juga boleh menuntut pelbagai ganti rugi sepanjang beliau enggan membayar hutang saya. Tapi, saya masih berhati perut dan ada rasa belas ikhsan sebab dia tu akwan saya. Dan, pernah menjadi kawan baik saya - makan sepinggan, tidur sebelah etc..Tak mungkin saya lakukan tindakan sedemikian.

Yang penting disini, saya tak berniat nak menyakiti hati kawan saya tu. 

Apa yang saya mohon pada Allah, berilah kekuatan pada saya untuk menerima dugaan ini. Saya dulu bagi pinjam duit padanya hanya dengan tujuan untuk membantunya 'mendaftar' di peringkat master. Tetapi, ini balasan dia pada saya atas apa yang telah saya 'korbankan' (yelah, duit tu untuk bayaran benda lain, tapi saya terpaksa pujuk suami untuk beri pinjam pada kawan saya walaupun suami banyak kali beritahu, jgn beri pinjam pada orang). Maybe ini juga akibat tidak mendengar kata nasihat suami.

Macam ni la masa kawan saya tu nak pinjam..2010..huhu

Doa saya moga dibukakan hat kawan saya tu untuk membayar hutangnya..aminn..


::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Wednesday, January 09, 2013

Lagu keinsafan Shahir...

Assalam and hi,

Its free now to blogging walk.

Takdelah free sangat tapi at least saya memperuntukan masa sedikit untuk updated blog. Yelah, kan blog ni akan jadi simpanan dan kenangan saya dimasa hadapan. Manalah tahu, anak, cucu, cicit saya nak baca apa yang saya tulis sepanjang perjalanan hidup di alam maya ni..InsyaAllah.

Doa ketika sujud solat sunat hajat..

Tiada kata secantik bahasa nak saya bagitau bahawa artis sekarang dah banyak ke arah akhirat dan dalam erti kata lain mereka dah bawa masyarakat ke arah yang lebih baik samada dari segi penampilan (walaupun masih ada yg seksi) mahupun lagu2 yang disampaikan. Banyak unsur2 agama diselitkan dan ianya agak sedap didengar. Dan, yg paling best, ada penyanyi yang berduet dgn kumpulan nasyid. Banyak lagu2 ketuhanan melalui 'joint venture' macam ni-Alhamdulillah. Saya berdoa semoga Allah menitipkan hidayah yang berkekalan dalam hati dan jiwa sanubari mereka2 yang telah 'kembali' ke jalan kebenaran termasuklah diri saya yang hina dina ini.

Yang penting, kalau nak taubat, kena istiqomah atau dalam bahasa jepun nya Kaizen atau dalam bahasa inggerisnya synchronicity atau dalam bahasa melayunya berterusan. Amik kau, saya bagi semua..hehe

Sebenarnya susah juga nak istiqomah ni, tapi boleh dilaksanakan bak kata Prof Dr Muhaya, kalau nak istiqomah, buat perkara itu dalam masa 40hari secara beterusan, InsyaAllah ianya akan jadi semulajadi dan tetap ingin dilaksanakan sebab kita dan terbiasa buat..Wallahualam.

Sama macam puasa di bulan ramadhan kan?

Mula2, dua tiga hari memang rasa perit tapi lama2 dah terbiasa - betul tak??

Macam saya, saya try utk kurangkan bercakap, hanya bercakap bila perlu dan hanya dengan husband, mak, kakak and my dotter. Alhamdulillah, saya dah terbiasa dan memang saya nak kurangkan bercakap perkara2 lagho dan cuba untuk istiqomah. I done it!

Oklah,panjang pula intro saya kan??Saya nak share lirik lagu Shahir yang amat menyentuh rasa hati saya. Bila difikir balik, banyaknya dosa saya pada Maha Pencipta saya sendiri. Kadang2 saya malu nak minta macam2 dariNya sebab saya banyak 'terlupakanNya' suatu masa dulu. Dan sekarang, saya sangat bahagia - entah mengapa, sangat bahagia disisi suami, anak dan keluarga saya. Kawan2 yang 'sedang2' saja umpanya hanya berjumpa ketika dalam kelas dan sebagainya. Semua masalah saya hanya kongsi dengan husband saja. Sesungguhnya suami saya adalah teman sehidup semati saya. Dia memahami semuanya tentang saya. Dan, impian saya adalah untuk menjadi isteri, sahabat dan penemannya yang setia menanti sehingga ke akhir hayat dan bertemu kembali di syurgaMu ya Allah-InsyaAllah.

Macam mana nak masuk syurga kalau banyak buat dosa??

Saya tetap dengan doa saya - Taubat nasuha dan ampunkan segala dosa dan kesalahan saya Ya Allah samada yang kecil mahupun besar. Bimbinglah diriku ke jalan yang Kau redhai. Tetapkan hati dan imanku hanya padaMu dan titipkan hidayahMu yang berkekalan dalam hati dan sanubariku Ya Allah.

Shahir-AF8

Aku Yang Berdosa


Sejauh mana
Langkah ku di sana
Aku melupakan Mu

Seluas mana
Kau beri padaku
Masih ku angkuh pada-Mu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah
Apa yang bisa
Ku tebus kepada-Mu
Atas dosaku

Ya Allah
Ku hina terasa
Biar ku bersujud
Untuk ke syurga-Mu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah
Apa yang bisa
Ku tebus kepada-Mu
Atas dosaku

Ya Allah
Ku hina terasa
Biar ku bersujud
Untuk ke syurga-Mu



Biarku bersujud padaMu ya Allah..

Ya Allah, pelihara setiap zuriat dan keturunanku dari melakukan maksiat terhadapMu..amin yarobbalalamin...

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Thursday, January 03, 2013

Azam tahun 2013 saya..

Assalam my dearie friend,

Apa kabar anda?

Saya?Alhamdulillah, sihat dalam lindungan Allah SWT. amin

Japan (Nagoya)..

Banyak juga orang updated blog dgn menyatakan azam thn baru 2013 kan?So, saya rasa nak juga la meletakkan sesuatu harapan untuk direalisasikan dalam tahun 2013. Sesunggunya, tahun 2013 ada banyak perkara yang perlu diselesaikan samada secara sederhana mahupun sehabis baik. 

My fren and my SV (wearing spec)
This year (2013) nak bawa my dotter dtg sini lg...

Me n my hubby..

Saya mengharapkan tahun 2013 akan memberikan sinar baru dalam kehidupan saya selepas ini. Saya menyimpan pelbagai kenangan pahit dan manis sepanjang tahun 2011 dan 2012. Semua kenangan pahit telah saya telan dengan perasaan redha dengan apa jua yang berlaku. Sesungguhnya apa jua yg berlaku ada hikmah disebaliknya. Saya percaya pada kuasa Allah SWT. Saya bersyukur dengan apa jua dugaan dan nikmat yang telah Allah SWT sediakan untuk saya.

Sebenarnya banyak perkara tertangguh kerana perjalanan 'master' saya ni. Banyak benda terpaksa di tangguhkan dek kerana faktor konsentrasi saya terhadap pelajaran yang sedang saya 'concentrate' ni. Kesian my hubby and my dotter yang selalu mengeluh nak p jln2 dan bercuti terpaksalah ditangguh kerana saya perlu menyiapakan thesis saya ni secara konsisten. InsyaAllah, jika diizinkan Allah SWT, saya bakal konvo di UTM, Skudai untuk MEBM pada bulan Sept tahun ini (2013). Dan bulan Mac 2014 untuk MBA di Meiji University, Japan.

Syukur atas dua master yang dikurniakan oleh Allah SWT..InsyaAllah..

Kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan segalanya.

InsyaAllah, saya akan berangkat ke Japan pada bulan Mac 2013 dengan membawa 1001 harapan luar biasa untuk menggalas tanggungkawab sebagai student research (research team_Meiji 2013) bersama supervisor saya dari negara China, Prof Dr Feihong dan final year student for MBA course. Semua ini adalah kurniaan Allah, saya percaya atas apa jua yang Allah berikan adalah 'dugaan' untuk saya samada saya bersyukur ataupun tidak. Dalam hati saya, Syukur Ya Allah - Terima Kasih Allah.

Niatlah yang baik2..InsyaAllah

Ok, berikut azam saya untuk tahun 2013;

1. Haha..kuruskan badan la.
2. Siapkan thesis MEBM.
3. Main snow di Japan (azam ke ni?).
4. Kumpul duit untuk bayar hutang.
5. Kurangkan bercakap - bercakap bila perlu.
6. Banyakkan puasa sunat.
7. Taknak tinggal solat - malahan nak tambah!!
8. Bawa mak tengok saya konvo di UTM, Skudai.
9. Belikan my dotter small laptop.
10. Hantar my dotter ke music school (learn piano and violin).
11. Banyak bersedekah.
12. Jadi isteri solehah dan disentiasa disayangi suami..hehe
13. bla..bla..

Itu je kot??yang agak personal tu biarlah menjadi rahsia saya.

Last but not least, Alhamdulillah, kereta kami dah nak siap setelah hampir 5 bln di dalam 'rumah sakit'..hehe..

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...