Tuesday, March 19, 2013

Resepi Power: Daging cincang tumis Tomyam

Assalam all friend,

Sihat?Hope anda semua sentiasa dalam lindungan Allah SWT hendaknya. Saya juga mohon begitu - diberikan kesihatan yang sempurna oleh Allah SWT untuk terus berdiri di atas muka bumi Allah ini. Yang pastinya terus dan terus berdiri demi jalan menuju syurga Allah - amin.

Harini saya nak berkongsi satu lagi resepi peribadi saya. Pada hemahnya, resepi ini sangat senang dan simple disediakan tetapi taste nya, memang sangat marvelous! Anda kena cuba sendiri baru boleh tahu akan kesedapannya.

Selalunya orang masak tomyam tak bertumis dan berkuah. Kali ni saya ubah sikit citarasa Thai ni dengan menumis mengikut citarasa orang melayu banjar. Haha, nak banjar juga - gasakla!

Daging Cincang Tumis Tomyam

Bahan-bahannya:

1. Daging Cincang - 600grm.
2. Bawang Besar sebiji - dihiris.
3. Bawang Kecil (2 biji) - dipotong empat/enam.
4. Bawang Putih (5 biji) - ketuk saja.
5. Serai (2 batang) - diketuk.
6. Cili Padi (5 biji) - diketuk.
7. Halia (sebesar ibu jari) - dihiris.
8. Daun Limau Purut (3 helai) - *jgn ambil tengah (urat), nanti pahit.
9. Sedikit air rebusan daging tadi.
10. Garam secukup rasa.
11. Minyak untuk menumis.
12. Paste Tomyam (dalam 3 sudu besar).
13. Tomato (ikut suka).

Bahan-Bahan penting

Cara Masak:

A.
1. Rebus daging cincang sehingga lembut (estimated dalam 2 jam).
2. Kemudian, biarkan sehingga sedikit kering dan air rebusannya hanya tinggal dalam secawan (agak2 je).

Daging yang siap direbus


B.
1. Panaskan minyak. Tumis bawang kecil, putih, halia dan serai sehingga agak kuning.
2.  Masukkan paste tomyam dan sedikit air rebusan daging (dalam secawan). Kacau sehingga naik bau.
3. Masukkan cili padi, daun limau purut dan daging cincang yang siap direbus tadi. Kacau sehingga agak mendidih rata.

Bahan-bahan tumisan

Setelah daging dimasukkan

4. Masukkan bawang besar dan garam secukup rasa.
5. Sedia untuk dihidangkan panas2.

Inilah hasilnya..yum..yum..


Senang tak? Senang kan?

*Tips:
1. Jangan letak air limau lagi sebab bila kita masak menggunakan paste tomyam tapi letak air sikit je, dia akan jadi masam. Lainla kalau betul2 masak tomyam (yang ada air tu), kenalah letak untuk fair kan rasa masamnya tu.
2. Kalau nak sedap tomyam, gunakan paste yang dalam botol kaca (product dari Thailand). Tapi, terpulanglah pada kehendak masing2 - kakak saya suka guna paste maggie, mak saya adabi, depend la.

Dari Thailand ni

3. Daun limau purut tu amik side tepi2 je, jangan masukkan yang urat tengah tu. selalunya yang tengah tu yang akan menjadikan tomyam kita pahit.

Hehe, itu sajalah resepi peribadi saya yang agak simple. Tapi yang agak leceh tang nak rebus daging. Tapi boleh saja guna daging yang bahagian peha, lembut sikit, masa memasak juga dapat disingkatkan. Bak kata Masterchef - daging 'rare'.

Selamat Mencuba. Enjoy!

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, March 07, 2013

Ya Allah..Pelihara Negaraku..Malaysia


Assalam all,

Tidak tergambar dengan kata-kata.

Malaysia oh tanah airku..tanah tempat tumpah darahku..

Hanya titipan doa yang tidak berhenti kepada Allah yang Maha Esa agar Malaysia sentiasa aman dan damai. 

Saya tidak menyebelahi mana-mana waima tentang politik sekalipun kerana saya juga mempunyai nilai jatidiri yang kuat. 

Suami juga bukanlah seorang 'anggota perang' seperti barisan infantri dan sbgnya - hanya kumpulan sokongan yang kalau tiada kumpulan sokongan mana mungkin Kapal boleh bergerak. Macam tu la kehendakNya - mana mungkin terjadi jika tidak dengan kehendak Allah SWT. Sebagai rakyat Malaysia yang bergelar warganegara Malaysia hanya mampu berdoa agar wira-wira yang sedang bertungkus lumus di medan perang dapat menghapuskan musuh yang ingin menguasai Malaysia.

Ayah saya seorang anggota perang sebenar tetapi ayah telah kembali ke rahmatullah 2 tahun yang lalu. Ayah adalah pasukan 9 RAMD yang mula memasuki arena perang ketika Jan 1971. Pada saya, ayah adalah seorang askar yang telah bertungkus lumus mempertahankan negara ketika itu. Menurut ibu, ayah selalu keluar masuk hutan (sekian lama), bukan untuk latihan perang (macam sekarang) tetapi berdepan dengan musuh sebenar. Masa itu, musuh Malaysia adalah Komunis. Bayangkan, Komunis hanya letak senjata sekitar lewat 80-an. Hampir 20 thn ayah dan kawan-kawannya berhempas pulas mempertahankan negara. 

Ibu selalu cerita, kalau ayah masuk hutan untuk misi, selalu sebelum ayah bergerak, dia akan berpesan 'jangan tunggu abang balik, jaga anak-anak'. Bila ibu cerita, saya selalu sedih dan pilu tapi ketika itu hanya ada abang dan kakak saya sahaja. Ibu juga kata, selalu kalau ayah masuk hutan (berbulan lamanya), masa balik, ada saja anggota yang meninggal (kena tembak). Saya dapat bayangkan perasaan ibu ketika itu. Gaji askar mana besar, mak kata sangat kecil - dalam RM170 saja sebulan. 

Ayah saya adalah orang penting dalam peperangan kerana ayahlah yang memikul radio set untuk berkomunikasi. Jika ayah ditembak, mana mungkin yang lain boleh selamat kerana komunikasi adalah yang paling penting ketika perang. Ayah selalu cerita, berbatu-batu memikul beratnya radio set itu. Kami adik-beradik sangat menghargai jasa dan pengorbanan arwah ayah untuk agama, bangsa dan tanahair Malaysia!

Sekarang, adalah masa untuk askar-askar sekarang mempertahankan apa yang telah dipertahankan oleh wira-wira terdahulu!.. Dan itu memanglah tujuan anda bergelar pahlawan.

Rakyat Malaysia harus turut sama mendoakan yang terbaik untuk wira-wira negara bukan melekehkan mereka kerana tanpa mereka, mana mungkin anda berdiri selesa sekarang!

Allahuakbar!!!

Alfatihah buat arwah ayah - 12 Mac 1954 till 27 Feb 2011.

My Ayah yang sangat ku sayangi..

Regards, Dr to be - Intan

Best sangat Filem Rock ooo..

Assalam all,

Apa kabar?

Saya? Ok saja - Alhamdulillah.

Filem Rock Ooo..

Hari ahad yang lepas, saya dan family ke panggung untuk menonton filem Mamat Khalid - Filem Rock Ooo..

Saya rasa ini antara filem yang hebat dan sangat lawak pernah saya tonton. Memang sebelum ni saya ada tengok filem-filem lawak yang lain such as Hantu Kak Limah 2, tapi filem Rock Ooo ni lain dari yang lain (pada hemah saya la..)

Maybe sebab saya lahir di zaman era rock Malaysia - sekitar akhir 80-an dan awal 90-an, so impak akan dunia rock tu terkesima sekejap. Memang saya tak amik port masa era rock tu sebab saya masih kecil tapi saya sudah berakal ketika itu even masih hingusan. Bukan apa, masa tu abang dan kakak saya suka dengar lagu-lagu rock (Ella la..mcm2 lagi..), so, secara tidak sengaja, saya juga turut 'terdengar' dan 'terhafal'..hehe..

Ni memang ada di zaman rock 80-an hingga 90-an

Imej memang kena..
Sebab itu bila tengok cerita Rock Ooo ni, saya terkenang kembali zaman2 abang dan kakak saya menampal poster2 artis di dinding bilik, beli kaset etc. Sampai kena marah dengan mak dan ayah. Hahaha...memang lawak. Semua lakonan dalam filem Rock Ooo tu memang 'sampai' ke dalam ingatan dan memori silam saya. Lepas tu ditambah dengan adegan yang mereka tak buat lawak tapi, kami sebagai penonton merasa lawak - spt dari segi pakaian, memek muka etc. Lakonan Que Haidar, Khir Rahman ang the gang sangatlah best!!lagi2 muka Khir Rahman tu kan??Lawak sungguh..

Tak rugi duit tiket even kami dapat seat 3 dari depan..haha..sakit tengkok..

Hahah..rock 80-an - kasut sport..hehe

Husband saya memang suka filem2 lawak. Saya pula suka filem imaginasi dan my dotter tu suka cartoon - memang berbeza minat kami. Tapi saya selalu mengalah, sebab kalau saya bawa husband tengok filem kegemaran saya - sure dia tidur saja, rugi kan? So, baik kami tengok filem komedi - semua happy..

Ada satu macam video klip yang dinyanyikan oleh Que Haidar - tapi saya search dalam YT takde - best video klip tu and suara que haidar pun not so bad.

BTW, tak sabar nak tgk lagi bila dah keluar dalam btk DVD.

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...