Wednesday, December 28, 2011

Help..nak move like jagger la..

Assalam all,

Oh my!!!i want to move like jagger...seriously...saya sangat tengah tension sebab dateline hantar PMA Quality Management is on 3rd Jan okes..sekarang saya sedang bersenang-senang dengan internet saja...baru saja nak buka buku andd baca apa yang patut..adusss, ada banyak pulak perkara yang saya perlu buat during my persaraan ni, nak ke LHDN, JRP etc..bla...bla...bla...Tapi, InsyaAllah, everything going smoothies..Berkat doa dipermudahkan oleh Allah hendahnya..Lagi pulak, weekend ni saya akan berpindah ke rumah baru yang tak berapa nak baru sebab kena keluar dari rumah yang sedia ada sekarang..aduhai, sebab itu saya dah beri sikit2 pada orang barang2 di rumah saya ni - dengan harapan hanya tinggal sikit saja menjelang 2014.
Semoga apa yang saya sedang lalui dan hadapi dapat dilaksanakan dengan baik dan sempurna - berkat pertolongan Allah SWT. Saya bersyukur kerana diberi orang sekeliling yang banyak membantu dan dengan pertolongan itulah, saya tidak menghadapi sebarang masalah - Alhamdulillah. Proses meninggalkan ATM akan dilaksanakan dalam masa tinggal beberapa hari saja - Alhamdulillah.

Memang itu yang saya mintak dari dulu - saya yang request untuk berhenti kerja, tidak ada paksaan dari sesiapa even ramai yang bertanya kenapa perlu mengundurkan diri sedangkan saya tidak bersalah? Itu yang menjadi persoalan kepada sesetengah orang. Tapi, saya ada alasan tersendiri mengapa saya membuat keputusan drastik ini - demi masa depan saya dan keluarga sebenarnya. Saya tak rela diperlakukan seperti boneka di dalam pekerjaan saya!!Sebab saya nak jadi diri saya sendiri, taknak terlalu berdiri atas kaki orang lain - i mean, bergantung harapla..Alhamdulillah, pihak pengurusan tertinggi TLDM memahami dan saya diberikan keistimewaan walaupun saya yang memohon untuk tidak lagi menyarung uniform kerja. Mereka faham akan situasi saya dan segera membuat perancangan untuk masa depan saya. Sesungguhnya, saya amat berterima kasih pada Chief Of Navy Malaysia (CN) dan semua boss2 saya walau di mana saja meraka berada. Saya berharap TLDM akan terus maju dan maju - Sedia Berkorban dan berkorbanlah apa saja demi kepentingan agama, bangsa dan tanahair tercinta ini..

Orang yang tidak tahu akan membuat pelbagai andaian dan spekulasi - saya tak kisah semua itu sebab saya adalah diri saya. Takkan saya nak pergi pada semua orang dan membuat kenyataan berkenaan issue saya ni?tak perlu kan??saya hanya perlu berdiam diri dan percaya pada apa yang telah saya lakukan adalah yang terbaik untuk diri saya dan keluarga.

Whatever now, i want to move like jagger..i want to move like jagger..

Untuk semua blogger, please advise me accordingly and thanks to be my follower..bye..

facebook
Muka buku yang ada ramai user nya..


P/S: Harini adalah tarikh saya mula-mula menyertai Facebook..huhu, dah 3 tahun pun..nak terminate tapi not now..

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Tuesday, December 20, 2011

Birthday my lovely mak today..20.12.2011

Assalam all,
Harini 20.12.2011 adalah birthday my mak yang ke 61 tahun..Happy besday mak!!!

Happy Birthday Mom
Happy Birthday My Lovely Mak!!!
Saya sangat2 mendoakan semoga mak dilimpahkan keberkatan, kesabaran, kekuatan untuk menempuh hidup ini kerana mak dah tiada suami (ayah saya) untuk menemaninya dikala senang mahupun susah. Tapi, percayalah wahai my mak, saya tak akan mensia2 kan mak buat selama2nya. Mak saya adalah yang terbaik di abad ini..

Selalulah call mak kita selagi dia masih ada di dunia ini...

Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui apa yang tersirat dan tersurat akan kejadian di alam dunia ini. Semoga mak juga mendoakan kejayaan saya dan adik-beradik saya yang lain..aminnn

Me and my mak...
My dotter and my mak..

Mood : Balik weekend ni akan saya belikan my mak kek made by secret recipe.. wait for me...

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Monday, December 19, 2011

Anak dan Gadjet...

Assalam all,
Anak2 sekarang tak lari dari terdedah dengan gadjet2 yang canggih dan terkini. Pelbagai gadjet boleh ditemui dengan mudah dan ada kalanya murah dan berbaloi..Hanya dengan menggunakan hujung jari (touch screen..), macam-macam perisian boleh di download dan dengan senang saja anak2 kita akan menekan push button dan nah, boleh main games dan apa2 jua perisian kan??
Tapi hati2 kerana ada juga gadjet yang tiada internet security terutama you tube yang selalunya memang ada dalam setiap Handphone2 canggih masa sekarang. So, sebagai orang tua, kita kena ada security, bukan apa saya bercerita melalui pengalaman, anak saya yang berusia 3 tahun dah pandai membuka you tube mencari story2 barbie nya dan ada kalanya terlebih adegan - biasalah, mat saleh bukan kira, dia main download saja video2 porno dan kadang2 menggunakan tajuk barbie..Aduhai, memang kita kena betul2 control...

Anak2 yang pandai membuka gadjet2 kita ni perlu selalu dipantau - disemak internet history etc bagi mengelakkan pelbagai 'pencerobohan' ke atas laman2 sesawang yang bukan2 dan tiada unsur kebaikan. 
My dotter with her gadjet..
Waalahualam..

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Bila la kawan saya tu nak bayar hutang kan??

Assalam all,
Bulan Jan 2012, saya akan mendaftar untuk 3rd semester di UTM, so macam biasa la, saya dikehendaki membayar untuk sem baru ni. 

Saya memang amat2 mengharapkan kawan saya tu membayar hutang yang telah dia pinjam dari saya sejak akhir tahun 2010 yang lalu. Dia ada janji nak bayar sikit (dalam RM500/bulan), tapi sampai ke saat ini, sesen pun dia belum jelaskan hutang saya. Aduhai, manusia macam ni kalau berjanji. Saya juga pernah meminjam dari orang, tapi segan la kalau dah terlalu lama meminjam, saya pinjam then dalam masa sebulan, saya akan usaha membayarnya balik. Duit yang saya bagi pinjam pada dia pun adalah duit yang hubby saya pinjam dari Bank, so saya beri dia tanpa interest sedangkan hubby saya membayar tiap2 bulan di bank beserta interest, tak kesian ke??

melunasi hutang
bayar hutang itu adalah ibadah..

Saya dah minta banyak kali pada dia tapi jawapan yang sama - tiada duit??sampai bila tiada duit??Takkan la awak tak boleh meminjam di bank ke, koperasi ke??asalkan bayarlah duit saya tu. Saya sangat merayu dia bayar duit saya tu sebab saya nak gunakan untuk bayar yuran 3rd sem saya ni.

Saya tak kisah la kalau dia nak marah ke kan, tapi saya dan hubby dah habis bersabar dah, sebab dah terlalu lama, dan yang paling bestnya, dia buat bodoh je setiap kali jumpa saya - hampeh kan??

Hutang perlu dijelaskan okes...

Takpela, saya hanya berdoa semoga hatinya terbuka untuk melunaskan hutang dia pada saya. kalau sikit takpela, ni ribuan RM - kesian la kat saya yang dah la jobless ni..aduhai...

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Sunday, December 18, 2011

Jar of Hearts..My hubby almost favourite song..

Assalam all,
Harini terjiwang sikit la, nak cerita pasal my hubby yang sangat meminati lagu Joy of Heart, nyanyian Christina Perri ni..hari2 dok nyanyi dan layan lagu ni kalau disiarkan di corong radion Hitz.fm (most radio channel that we ever listen for time being la..). Sampaikan dia membeli cd lagu Joy of Hearts tu..aduh, fanatik sungguh..Harap2, my dear suka lagu je bukan nak jadikan lirik untuk berkaitan dengan something kan..hehehe???Dalam lirik tu, dia betul2 frust dan marah pada pasangannya, yelah mungkin dah terlalu marahla tu..

Saya dan my dotter pulak suka sangat2 kat Selena Gomez - cd dia yang dengan the scene tu lagu2 nya sedap2 jugak, tak rugi beli cd nya..my dotter paling suka lagu Like a love song dan who says?

Ok, sebelum tengok lirik, mari study dulu siapa Christina Perri dan Selena Gomez (saja selitkan Selena..hehehe)..and also, thank to en wiki for the information okes..

Christina Perri (comel kan??)

1. Christina Judith Perri (born August 19, 1986) is an American singer and songwriter from Philadelphia.

2. Her song "Jar of Hearts" charted in the United States after it was featured on the Fox television show So You Think You Can Dance in 2010.

3. Perri grew up in Bensalem, Pennsylvania (a suburb of Philadelphia) with her older brother, Nick Perri, who formerly played guitar with Shinedown, Silvertide, Perry Farrell and Matt Sorum.

4. She taught herself how to play guitar as a 16-year-old by watching a videotape of Shannon Hoon from the group Blind Melon performing on VH1.

Selena Gomez (pun cute kan??)

1. Selena Marie Gomez (born July 22, 1992) is an American actress and singer best known for portraying Alex Russo in the Emmy Award-winning Disney Channel television series Wizards of Waverly Place.

2. She subsequently ventured into feature films and has starred in the television movies Another Cinderella Story, Wizards of Waverly Place: The Movie, and Princess Protection Program. She made her starring theatrical film debut in Ramona and Beezus.

3. Gomez was born in Grand Prairie, Texas. She is the daughter of former stage actress Amanda "Mandy" Dawn Teefey (née Cornett) and Ricardo Joel Gomez.

4. Her father is of Mexican ancestry, and her mother is of part Italian descent.

Ok, inilah lirik Joy of Heart..
I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love I loved the most

I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half-alive
Now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long
Just to feel alright
Remember how to put back
The light in my eyes

I wish I had missed
The first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back you don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?
 
::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Malas nak siapkan PMA..

Assalam all,

Aduhai, malasnya nak siapkan PMA (Post Module Assignment) ni..dateline lagi dua minggu - saya dah terbiasa siapkan PMA last2 minit.. Bila saya nak jadi rajin dan penuh berdisiplin ni??Macam mana nak buat PhD kalau macam ni sikap saya??

Malasnya nak siapkan PMA

Macam mana nak jauhi sikap pemalas??Sejak mula2 saya ke kelas kuliah, seronok nak siapkan PMA awal2 lagi, tapi tup2 last minit jugak siapnya..itu masa saya tengah kerja - kerja2 yang melambung tinggi banyaknya di pejabat, tapi sekarang tidak lagi - saya free se free2nya sekarang ni!!Tapi???still malas kan??apa yang saya buat??tak taulah apa yang saya buat..mengelamun dan banyak berfikir saja, terfikir apa akan jadi pada saya selepas ni??



wah..saya nak jadi rajin pls..

Lalu, saya ada terbaca beberapa komen terbaik yang boleh dijadikan contoh kalau kita bersikap malas - cuba luahkan perasaan pada Allah SWT, semoga Allah memberi kita hidayah untuk diri kita menjahui sikap malas ni kan??

Antara doa saya pada Allah SWT adalah:

Ya Allah, kenapa aku sangat malas sekarang Ya Allah?Ya Allah, aku nak mengelamun sekejap boleh Ya Allah??Ya Allah, kasihankan aku Ya Allah. Ya Allah, aku nak siapkan Assignment ni Ya Allah, tapi selalu buat last minute Ya Allah. Ya Allah, luaskanlah ilmu yang Kau beri ini Ya Allah, tabahkanlah hatiku dalam menempuh onak ranjau perjalanan Master ku ini Ya Allah. Kau jauhkanlah sikap pemalas yang ada dalam diriku Ya Allah. Ya Allah, semoga ilmu yang aku perolehi dapat aku gunakan untuk kegunaan di dunia dan di akhirat kelak. Ya Allah, restui aku Ya Allah....
Tapi kan, saya bukan malas beerti saya suka buat benda yang tak berfaedah spt tidur ke, tgk tv ke..itu tidak sama sekali, saya hanya malas nak siapkan assignment okes!!!

Malas nak mula menaip asignment..saya nak ke library pls..


::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

My favourite story..Twilight

Assalam all,
Harini saya sempat menyempatkan diri menonton wayang di Aeon Bukit Tinggi, Klang - Twilight Saga, Breaking Down. Fuh, sangat menarik jalan ceritanya cuma kurang aktiviti ganas, cuma banyak aktiviti 'ganas' di ranjang saja, hehehe..Dahla saya bawa anak sekali tengok sama - dia pun faham dan tutup muka tanda malu..

Kali ini, Twilight adalah Part I, rasanya warga US dah tengok Part II kan??kita di Malaysia saja yang belum 'menjamah' cerita Part II tersebut. Pada saya ada juga jalan cerita yang hambar dan membosankan - tapi still marvelous la..

Breaking Dawn Wallpaper - twilight-series fan art
Antara Iklan untuk filem Twilight Saga - Breaking Down Part I

Yang tak bestnya, kurangnya aksi si Edward ni sebagai Pontianak, hanya banyak aksi dia di ranjang bersama Bella saja - yang kali ni beraksi adalah si Jacob - kekasih lama si Bella tu la.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 - Breaking Dawn Part 1 (2011) Edward and Bella quote
Poem untuk Bella dan Edward


Part yang paling saya suka adalah masa Bella dan Edward berkahwin - so sweet..masa adegan tu, saya terus pandang muka my hubby, tergelak kami!!

Edward and Bella wedding
Hah, inilah view wedding si Bella dan Edward

Tapi kan, si Jacob tu pun boleh tahan handsome nya - tergoda i..hahaha..muka ala2 Yusry KRU macam tu la..Tapi, hubby saya lagi cute..keh,..keh,..

Yang tengah tu la Jacob..Handsome kan??

Okla, itu saja untuk movies saya kali ni, lain kali tengok cerita lain pulak ye??

Dadaa...

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Saturday, December 17, 2011

Newcastle Upon Tyne..my place..

Assalam all,
Gedik je tajuk di atas tu kan??berangan saja..saya suka la tempat ni, buat masa sekarang ni, di sinilah tempat yang saya sangat2 impikan untuk jejakkan kaki. Untuk apa?Untuk menimba ilmu pengetahuan. Di sini, orang2nya baik2 belaka (bak kata blogger2 la..), kawasan yang jauh dari kota London dan taraf kehidupan tidak la terlalu tinggi, sangat berpatutan la. Bak di Malaysia, Newcastle ni mungkin seperti di UUM, kawasan masih jauh dari orang ramai dan taraf kehidupan masih rendah - sangat sesuai untuk pelajar2 seperti saya yang membawa keluarga ni. Difahamkan, perjalanan memakan masa 3 jam untuk sampai ke kota London, sebab itulah kos hidup masih murah di situ kan??

Wah, berangan saja je ni??takdelah, saya nak share some info kan??apa2pun, jom enjoy gambar2 di sekitar bandar Newcastle Upon Tyne ni..

Newcastle upon Tyne shown within England
Tyne Bridge and The Sage
Tyne Bridge and The Sage

File:British Trolleybuses - Newcastle upon Tyne - geograph.org.uk - 559484.jpg
Di bandar - Zaman dahulu..
Newcastle Upon Tyne Stopped Clock
Entah apa entah
The bridge
The Waterloo

And, a bit story about Newcastle,enjoy and thanks to en wiki for the information..
Newcastle upon Tyne (locally Listeni/njˈkæsəl/; often shortened to Newcastle) is a city and metropolitan borough of Tyne and Wear, in North East England. Historically a part of Northumberland, it is situated on the north bank of the River Tyne. The city developed in the area that was the location of the Roman settlement called Pons Aelius,[2][3] though it owes its name to the castle built in 1080, by Robert II, Duke of Normandy, the eldest son of William the Conqueror. The city grew as an important centre for the wool trade and it later became a major coal mining area. The port developed in the 16th century and, along with the shipyards lower down the river, was amongst the world's largest shipbuilding and ship-repairing centres. These industries have since experienced severe decline and closure, and the city today is largely a business and cultural centre, with a particular reputation for nightlife.
Like most cities, Newcastle has a diverse cross section, from areas of poverty[4][5] to areas of affluence.[5] Among its main icons are Newcastle Brown Ale, a leading brand of beer, Newcastle United F.C., a Premier League team, and the Tyne Bridge. It has hosted the world's most popular half marathon, the Great North Run, since it began in 1981.[6]
The city is the sixteenth most populous city in the United Kingdom; while the larger Tyneside conurbation, of which Newcastle forms part, is the sixth most populous conurbation in the United Kingdom.[1] Newcastle is a member of the English Core Cities Group[7] and with Gateshead the Eurocities network of European cities.[8]
 Okla, will continue later okes...

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Impian saya..negara empat musim

Assalam to all,
Petang2 macam ni, terasa nak cerita mengenai impian saya. Sebenarnya, saya sangat teringin menjejaki kaki ke negara yang mempunyai empat musim - sejuk, panas, bunga dan luruh. Ada banyak negara yang mengalami empat musim ni antaranya, UK, US, Korea, Japan etc la..

Dalam banyak2 tu, saya paling teringin nak menjejaki UK - dan kalau boleh saya nak menetap di sana untuk menimba pengalaman dan ilmu, dan semestinya saya akan ke sana dengan tujuan menimba ilmu. 


Musim bunga di Amsterdam

Musim Luruh
Musim Sejuk - bestnya dapat buat patung snow kan??

Musim Panas


Berangan
Berangan dalam dunia sendiri...
 

Kalau saya berangan tu, memang tak lari dari berangan belajar ke UK - tak pernah tempat lain okes!!saya memang teringin sangat nak menggenggam segulung PhD di UK. Banyak juga tempat2 yang best saya dah terokai dan jajahi di google mengenai UK dan buat masa sekarang, saya amat meminati Newcastle Upon Tyne!!sangat suka sehingga saya rasa nak sangat belajar di University of Newcastle Upon Tyne, UK!!!yeah, dream must come true..Itu akan saya laksanakan apabila saya berjaya menamatkan Master di UTM ni - InsyaAllah jika Allah izinkan..

Tengok Gambar orang je la
Sekarang ni saya suka tengok gambar2 dan baca blog2 pelajar yang pernah mendalami ilmu di UK, tak kisah dimana pun asalkan di bumi UK..Sampaikan saya dah hafal segenap tempat dan kawasan - sampaikan rumah untuk disewa disana pun saya dah terjah - memang perancangan jangka panjang betui. Kalau saya masih dalam kerajaan, ada 4 tahun lagi untuk saya simpan cita-cita ni - tapi sekarang tak lagi!!!bila2 pun saya boleh pergi..

University of Newcastle Upon Tyne
Logo University


The Arches at University of Newcastle Upon Tyne
The Arches at University of Newcastle Upon Tyne

Yup, inilah university yang menjadi favourite saya sekarang ni - semua course yang ada dah pun saya kaji - mana yang sesuai untuk saya terapkan dalam PhD projek nanti. Biasiswa??ehmm, rasanya saya nak dapatkan tempat dulu, baru nak apply biasiswa - itupun kalau dapatla, kalau tidak try jugakla dapatkan dari mana2 sumber kewangan (cagarkan tanah saya di kampung tu pun okes...). Yang penting, saya berjaya menjejakkan kaki ke bumi England untuk menimba ilmu dan lepas tu, kembali ke tanah air untuk memberi sumbangan tenaga dan idea kepada masyarakat setempat terutamanya orang2 Johor la, of course okes..

Rasanya itu saja yang saya nak coretkan di petang2 macam ni..

Mood : yahooo, my hubby dah setuju nak ke Johor Premium Outlet next week, tak sabar rasanya..

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Friday, December 16, 2011

Kita hanyalah makhluk Allah yang sementara di dunia ini...

Assalam all,

Sedikit coretan gambar mengenai kita yang hanyalah mahkluk kecil...sila lihat sehingga habis..


kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT
kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT

kebesaran Allah SWT
Itulah kita sebagai makhluk yang kecil..

So, pada saya:

1. Pergilah kemana pun yang kita ingin jejaki..

2. Berpijaklah pada bumi yang nyata..

3. Insaflah dengan apa jua yang kita telah lakukan..

4. Jangan risau dengan rezeki Allah, ia ada di mana-mana, asalkan tahu mencarinya..

5. Berusahalah untuk jadi yang terbaik untuk dunia dan akhirat, Insya Allah.

Amin yarobbalalamin...

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...