Friday, November 23, 2012

Alhamdulillah..rezeki tahun baru..

Assalam all,

Syukur padaMu ya Allah..Alhamdulillah..

Tidak tergambar dengan kata-kata. Tidak terfikir di benak fikiran.

Saya mendapat tawaran biasiswa KPT atas program Mybrain15 @ Mymaster. Walaupun saya terlewat membaca email mengenai tawaran tapi syukur, biasiswa itu memang rezeki dari Allah untuk saya. Tq Allah.. Saya ada tempoh 3 hari untuk menyelesaikan semua surat berkenaan perjanjian penjamin, medical etc. Biasalah, kalau dapat biasiswa kerajaan, macam2 kena isi..borang itu dan borang ini. Tapi takpe, alah bisa tegal biasa. Dulu masa dapat masuk UTM pun, dapat ATMA, macam2 juga kena isi.

Syukur kerana dipermudahkan Allah atas apa jua yang direncanakan. Maybe ada hikmah atas apa yg kawan saya buat pada saya-taknak bayar hutang saya!

Ini adalah langkah pertama atas seribu langkah yang akan saya perjuangkan!Man jadda wa jadda..setiap yang berusaha pasti dibantu oleh Allah. Saya sentiasa bersangka baik pada apa jua yang telah Allah beri samada dugaan mahupun nikmat.

Semoga segalanya dipermudahlan olehNya.

Regards,
Fyad san.


Thursday, November 08, 2012

I loike this song soooo much..Kunci Syurga by Muhibbain..

Assalam all,

Penatnya..arghhh..

Ye, sedang penat yang teramat sangat dengan beratus jurnal yg perlu di 'telaah', saya suka mendengar lagu dari kumpulan nasyid Muhibbain tajuk lagunya Kunci Syurga. Bait2 liriknya amat menyentuh jiwa dan suaranya amat 'special' pada saya.

Jom layan lirik lagu ni..

Korus:
La Ilaha Illallah, Muhammadur Rasullullah (SAW)
La Ilaha Illallah, Muhammadur Rasullullah (SAW) 
La Ilaha Illallah, Muhammadur Rasullullah (SAW) 
La Ilaha Illallah, Muhammadur Rasullullah (SAW) 

Tujuh tingkat ada rumah
Tiap rumah ada pintu
Tiap pintu ada kuncinya
Tahukah kunci yang utama

Dalam rumah amat indah
Indah tak bisa dibayangkan
Makin tinggi makin berharga
Paling tinggi Firdausi A'ala

[Ulang Korus 2x] 

Dari sini hingga ke sana
Ada waktu tinggi dan rendah
Jauh dekat terus usaha
Jangan putus asa rahmatNya

Jalan elok ikut Ulama'
Para ahli waris Anbiya'
Bawa panji cahaya mulia
Panji kasih sayang Baginda

Jalan pulang bukannya mudah
Musuh nafsu ajak menyerah
Maha Bijaksana Rabbuna
Beri bekal dengan Mahabbah

Mohon taufiq mohon hidayah
Agar selamat dari fitnah
Jangan pulang tanpa kunciNya
Tanpa kunci tiada makna

[Ulang Korus 2x]

Pesan saya: Jangan lupa Kunci tu, ada dalam diri kita sendiri..

Wallahualam..

????

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

Monday, November 05, 2012

Aku tidak halalkan duit yg ku byr utk riba'..

Assalam semua,

Terkedu kan dgn tajuk tu?

Ye, saya tidak menghalalkan satu sen pun duit yg saya bayar atas riba yg keterlaluan dari pihak perbankan..

Interest dari pihak bank yg terlalu tinggi menyebabkan kebanyakan rakyat menderita!. Fikirkanlah wahai manusia yg bernama islam bekerja makan gaji di institusi perbankan!. Adakah anda sedar akan perkara ini?

Ye, saya amat tidak berpuas hati dgn salah satu bank di Malaysia ni yang katanya menggunakan islamic sebagai kadar rate interest tetapi sesungguhnya interest yang dikenakan sangat luar biasa, melebihi rate konvensional, lebih 21% untuk keuntungan bulanannya!..Dah macam along gamaknya tu.

Takpe, kau makan la duit seluruh rakyat Malaysia, aku takkan sekali-kali menggunakan khidmat bank kau untuk urusan kewangan aku di masa depan. Cukup sekali terkena dengan tipu helah kau wahai bank yang kononya membela nasib RAKYAT!

Aku tidak halalkan semuanya..

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...