Sunday, August 29, 2010

Doa aku pada Allah...

Salam semua kawan2...

Selalu kan dalam doa, apa yg korg mintak kat Allah??tentu byk kan??dan hanya Allah yg Maha mengetahui permintaan hamba2Nya..aku mcm mana pulak ek??

Hmmm, aku pun sama mcm korg, aku pun byk permintaan pada Allah tp aku selalu fikir, adakah doa aku akan dimakbulkan oleh Allah??adakah Allah sudi mendengar doa aku yg aku kira aku ni byk sgt dosa padaNya...Rasa mcm malu je nk mintak sbb aku ni hamba yg hina dina dan byk buat dosa...Ya Allah, ampunkan dosa-dosa aku ya Allah..aminnn...

Tapi kan..kalau kita selalu berdoa tanpa henti tapi doa kita tu tdk dimakbulkan oleh Allah, jgn risau kerana doa2 tersebut akan jd 'backup' kita masa di hari akhirat dimana jika timbangan dosa kita byk, doa2 yg tdk dimakbulkan ini yg akan 'topup' pahala2 kita yg kurang..so, jgn berhenti utk berdoa pada Allah kerana Allah itu Maha Mendengar...

Aku sedar, mmg byk buat dosa, tp aku try sikit2 buang tabiat2 buruk dan perkara2 larangan Allah (sedang cuba n cuba)..aku mohon pada Allah semoga membuka segala pintu rezeki buat aku sekeluarga, semoga Allah memberi aku pedoman dan hidayat dalam meneruskan kehidupan yg penuh dgn dugaan dan cabaran..yelah, kita hanya hamba yg hina...

Aku mmg teringin sgt nak menjejakkan kaki ke luar negara terutama kat area eropah, entah mengapa??sampaikan kdg2 tu aku rasa nak duduk jek terus kat sana (migrate) tp aku rasa takut pulak...bkn aku nk tgglkan Malaysia tp just nak merasa duduk disana, nak merasa mcm mana kehidupan berdikari, tp sehingga sekarang aku belum pernah ada peluang...kan best kalau Allah bg peluang?even sekali pun jdla, mmg aku teringin sgt2...bkn nak menunjuk ke apa ke tp mmg aku nk merasa menjejakkan kaki ke sana...

Aku doa moga ada la peluang utk aku menjejakkan kaki ke luar negara tak kisahla mengikut suami ke, aku sambung belajar ke, bercuti ke, asalkan aku dapat menjejakkan kaki ke negara2 eropah..seronok je tgk org2 yg pernah merasa ke sana kan??

Ya Allah..seandainya mmg ada rezeki utk aku ke sana, berilah peluang itu ya Allah, sesungguhnya, aku ingin benar menyaksikan kehebatan ciptaanMu Ya Allah, selain yg ada dibumi asia ni Ya Allah..kabulkanlah doaku Ya Allah...amin ya robbalalamin...

Friday, August 20, 2010

kesian kat 'dia'...

Salam Ramadhan semua,

Aku terpanggil nk story pasal seseorang yg amat istimewa pada aku...tp orgnya biarlah menjd rahsia..kalau 'dia' terbaca pun, 'dia' akan paham...aku sbnrnya kesian kat 'dia' ni..yelah, pada aku, dari segi kerja, penampilan, ketrampilan, kesungguhan semua ada pada 'dia'...

Lihatlah tirai kehidupan yg penuh dugaan...

Yang aku nk kongsikan, ada pihak yg try nak jatuhkan 'dia' ni..pihak atasan tu sapa???tak tau, hanya Allah yg maha mengetahui..ada saja cemuhan dan sindiran dari org atasan, sampaikan semua apa yg 'dia' buat, semua tak kena, semua yg 'dia' kerjakan, akan menjadi bahan gelak...dari pandangan mata aku, 'dia' ni mmg cukup komited dgn kerja, bagi saja kerja apa, for the 1st time memangla, kalau tak faham, take time la nak grab kan??tp, manusia kan??terus je menilai tanpa memeriksa...

Itulah hakikatnya, setiap hari ada je org atasan tak puas hati dgn 'dia' ni...macamla 'dia' sorg je yg pendek kata, hampehla...ada lagi segelintir manusia yg mmg hampeh tahap gaban tp still naik pangkat n p kursus jauh2, best2...

Tapi ini mmg realiti kehidupan beb...hidup kan umpama roda..tak kira roda sebesar mana, roda empat segi ke, roda segitiga ke, semua sama...kadang2 nasib yg telah ditentukan oleh Allah ni, ada kat bahagian bawah roda, ada plak kat bahagian atas roda tu..ehmmm, mungkin ini satu ujian buat 'dia' dari Allah SWT..Allah nak tgk sejauh mana iman seseorg...mmg tak dinafikan, 'dia' mmg seorg yg kuat imannya, solat tak tggl, selalu ingat Allah, dan org (kwn2 n kenalan) byk yg senang dgn perwatakannya...ehmmm, cakap soal perwatakan ni plak, 'dia' ni jenis tak pandai menjawab, hanya ai ai sir je, itu yg rasanya org atasan tak puas hati...

 Carilah ketenangan jiwa dgn beramal...
Yela, jenis yg menurut perintah ni selalunya kaki solat, kaki masjid, kaki selalu beramal...org atasan betul2 memandang hina dan serong pada si 'dia' ni...kesian pun ada, tp 1 je aku nasihat kat dia...jgn patah semangat, ingat, REZEKI bukan kat tgn org atasan tu, REZEKI adalah dari Allah...semua punca rezeki adalah dari Allah, kalau Allah dah tak bagi kerja ni, maybe itu mmg bkn rezeki kita, kena usaha tempat lain pulak..apa yg penting, dunia bukanlah segala-galanya, akhirat yg kekal abadi...

 Ketenangan jiwa yg pasti...

Untuk 'dia', kuatkan semangat, jgn buruk sangka, tingkatkan lagi tahap iman di dada...fikir yg positif, kalau Allah dah takdirkan ketentuan mcm tu utk kita, kita kena redha, walau perit tapi percayala, itu semua adalah demi kebaikan semua...InsyaAllah...

Monday, August 16, 2010

Rezeki kami kot???

Salam Muhibbah semua...
Nak share ni...kami (sy,hubby n zharifah) kemungkinan besar akan dpt durian runtuh slps raya ni, InsyaAllah...so, kalau benarlah durian runtuh tu akan jatuh runtuh slps raya ni, jdla planning kami nak bercuti ke Gold Coast Australia..yahooooo...itu janji hubby tau...

So,sempena dah nk dpt durian runtuh tu, aku pun hari2la belek2 laman web airasia yg terkenal dgn tambang murah tu...tp, really mmg murah beb...aku pun tk sangka,  tiket return utk kami bertiga hanya RM3800 jek...tp tak blh nk book lg sbb durian runtuhnya tk dpt lg ni...once da dapat jek durian runtuh ni, kami akan grab terusla, apa lagi kan???

So, cete pasal ble nak p, dah banyak tarikh yg di propose kan...so, rasanya final date adalah jeng..jeng...jeng..4 - 14 nov 10...yahoooo...tp ini bergantung pd keadaan durian runtuh tu...takut dpt lagi lmbt, so, planning kami akan berukar jgkla..yg penting, durian runtuh tu da dapat dgn jayanya...InsyaAllah amin...

Pastu kan, aku check lagi dgn destinasi lain, skrg kan airasia ada buat promosi ke korea selatan???tiket pun not bad...return tiket utk kami bertiga hanya RM 2800...amazing kan??bestnya kalau dapat p korea..tp hubby tak berapa minat sbb matawang sana agak tggi...tp, apa yg beza dgn australia kan???sama jek...

Hajat dihati mmg nk booking sekali tiket ke korea, teringin nk tgk salji turun...org ckp dlm bulan jan just nice la utk berkunjung ke korea...tp masalahnya, aku ni hah, boleh ke dpt cuti dek non oiii...ni dah cuti utk vacation ke australia, kang bln jan nk ke korea pulak, apa kes???mestilah bos kata ko takde keje lain ke??nk bercuti jek...(ada aku kisah??)

Rasanya simpan dulula impian nk ke korea tu sbb (kalo jdla...), plan next year  nak ke UK, nk p tmpt makck aku yg tgh further study PHD kat Reading...itupun dlm perancangan jgkla...kalau nk p pun lps Navy day la..dlm akhir bln apr tu...mmg dah ada dlm budget tu, kalu tak digunakan duitnya utk vacation, mmg ke shopping complex la jwbnya...so, kenala digunakan duit yg ada sebaik-baiknya...kan???

So, angan2 dah ada, impian pun dah ada, just nak direalisasikan jek...hanya menunggu masa dan ketika sahaja...aku hrp2 airasia masih setia dgn hidangan jualan murahnya ke Gold Coast...tolong ye airasia, jgnla naikkan harga, tggu kami dapat durian runtuh ni ye???tq en Tony....

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan dtg lagi...

Salam semua...

Ramadhan dtg lagi thn ni..pejam celik, pejam celik, dah 4 thn kami berkawin n ini adalah ramadhan yg ke-4 kami bersama tp ini adalah kali ke-2 kami tk dpt smbut ramdhan bersama sbb last year hubby p kursus kat fhiliphine, thn ni belayar plak..mksd aku bkn tak dpt lgsg berpuasa bersama, tp tak dpt smbut ramadhan (1st ramadhan la..)..takpe, aku redha demi tuntutan tugas...bknnya buat apa..

zharifah bersama sepupunya, Hyqal semasa raya thn 2009


Tahun ni aku rasa seronok nk masuk rmadhan tp tiba2 diduga dgn berbagai dugaan, malas dah nk cerita, issue tu aku dah update dlm FB...btw, benda ni kena jdkan pengajaran supaya lbh hati2 di hari2 akan dtg..ehmmm, moga dijauhkan dari benda2 yg tak baik lps ni...aminnn


  Bersama abg sepupu, Redha..


Setiap tahun, menjelangnya ramadhan, kami dah siap2 tempah baju raya, al-maklumlah, johorean kan??baju selalunya sedondon tp kali ni, entahlah, kain psg dah beli tp tk sempat nk tempah..smpai skrg masih utuh di dlam almari pakaian kami...thn ni mcm takde mood la nk beraya, entahla..biarlah rahsia antara aku dan hubby..org tak tau masalah kita, hanya mampu melihat, tp bahu yg menanggung ni??


   juga bersama kakak sepupu, Farah Farzana


Actually, anak kami, zharifah, belum lg didaftarkan ke sekolah taska, takut jugk full tp masa sgt2 tdk mengizinkan...tp ble??rasanya lps raya kot cadang nk daftar dia..

Eh, aku dah lari topik, nk cete pasal ramadhan..ehmmm

Yg penting, azam aku tahun ni utk sepanjang bln ramadhan ini spt berikut:
1. Nak Qatam Al-Quran.
2. Nak habiskan terawih (kecuali jika period la).
3. Nak buat kuih raya sendiri (tat nenas, almond london, biskut suji, kuih goyang, tempeyek, tumpi).
4. Nak selalu buat amal.

Itu jela yg aku nk story pasai rmadhan kali ni..harini sempat update blog sbb aku tdk diizinkan utk berpuasa..hehehhe...

Btw, Selamat Berpuasa semua...

Monday, August 09, 2010

2nd episode:maid baru...

Salam semua..
Ni smbgan dr entry sblm ni...
Pada 31 Jul 10, sy dan family telah bertolak dari Lumut ke Jeti Pulau Ketam, Pelabuhan Kelang Selatan utk proses mengambil bibik baru yg akan tiba dlm jam 1430H (waktu Malaysia)..sbnrnya agent dari Medan ni kami amik just guna persendirian jek..kalau p kat Jab Imigration permohonan PRA tu ada kembaran utk permohonan individu...
 bibik ct

Proses yg aku amik utk uruskan maid baru ni cuma 2 mggu jek, first p settlekan borang permohonan PRA, hantar ke Imigration then tggu 3 hari, dapat jwp dan calling visa, then pos kat medan (RM44.00), fax (RM32.00), then tggu bibik masuk malaysia...urusan senang kalau kita dah dpt medical check up yg asal, salinan passport n gmbr 2 kpg dr agent di medan...
Dalam masa yg sama gak, aku uruskan penghantaran pulang bibik yg lama, inilah yg plg aku tak dpt lupakan, bkn apa, rasa mcm bersalah jek dgn negara sendiri, tapi inilah true story yg aku hadapi..
Pada 19 July 10, aku ke Kedutaan Indonesia di Jalan Tun Razak, KL..rancangnya nk buatkan SPLP utk maid lama aku ni utk balik ke indon sbb permit dah lama mati, for sure kena byr byk dgn imigration, so aku bincang2, declare passport dia hilang (bibik sendiri yg kena ngaku kat kedutaan)...MIL n FIL yg temankan..org2 kat sana jgn ckpla, ramainya org indon mcm aku ada kat jakarta la..perghhh...
Dipendekkan story, aku dok lepak kat 1 kdai yg ada berhampiran dgn kedai2 mkn kat tepi kedutaan tu, ada 1 mamat indon ni tanya urusan apa aku buat kat kedutaan ni..so, FIL aku cetela, apa sbnrnya yg belaku then bgtau passport takde...tapi, nila yg dikatakan jenayah kan, mamat tu boleh offer utk balik ikut 'lorong gelap'...apa itu 'lorong gelap'??lorong tu adalah lorong yg akan 'melepaskan' PATI ni utk balik menerusi 'org kuat' imigration masa kat LCCT...mereka ada 'kuncu2' yg akan meloloskan PATI ni...so, aku dah jd mcm 999, saja nak test card...
Aku tanya berapa ongkosnya?dalam RM1500.00 jgkla..perghhh, senangnya buat duit beb???yg aku heran, benda ni melibatkan keselamatan negara, tpi???so, aku blah la dari kedai tu dan beristifar panjang, ckp kat FIL n MIL, kita dah bersubahat tp what to do??biarlah, pihak berkuasa yg settlekan masalah tu kan??
Habis story bibik aku td...eh, tak..dlm kedutaan tu ada 1 mamat namanya pak arif bgtau dia blh uruskan mslh bibik ct ni, ikut jalan dan prosedur yg betui la...baru aku paham, kena byr denda then syarikat Pangkal Rezeki Sdn Bhd yg uruskan, keje aku just tempahkan tiket flight...utk semua urusan tu mencecah RM 1500.00 jgkla..tp takpela, kesian kat bibik ct ni pulak, walau dia perangai mcm tu, aku masih ada belah ehsan la...terbang duti RM1500.00 instead dlm RM200.00 je kalau nk hntr maid pulang..ehmmm...

 zharifah dgn hubby

Berbalik story bibik baru td, so, smpai je ke jeti pulau ketam, senang je nak dptkan bibik ni berbanding masa kami amik bibik lama kat LCCT..settle masalah kami, bibik baru sampai pun mukanya lembut jek, mcm mak2 gitu...zharifah suka dpt bibik mcm ni, tak marah2 dia mcm bibik siti...bibik baru kami ni umur dia 40 thn (dah agak tua, tp pandai masak)..hehheeh...balik rumah, ajar apa2 yg patut, then buat FOMEMA...Insya Allah, dlm next week (lps 12hb) aku dah boleh tgk result..hrp2 bibik ni takde mslhla...
Itula cete pasal pengalaman aku amik bibik (yg diuruskan oleh aku 80%, 20% hsbn)...yg penting, semua doc berkaitan tlh aku photostat demi kelancaran proses yg akan dtg...

Btw, settle msalah aku dan bibik ni akan kerja dgn family aku utk 2 thn yg akan dtg...heheeheh

Thursday, August 05, 2010

amik maid baru...

Salam Ukhwah...
Harini genaplah 6 hari bibik baru ada kat rumah kami di sitiawan..bibik lama dah balik surabaya hari ahad yg lepas..fuh...byk betul dugaan utk dapatkan bibik yg baru ni, bkn dugaan apa, dugaan nak hantar balik bibik lama tu..macam nk hntr balik PATI tu...perghh..tapi inilah pengalaman yg paling tak dapat aku lupakan...bayangkan dengan keadaan suami takde (belayar),aku redah je sorg2 settlekan sume problem..
Biarlah aku ringkaskan perjalanan masalah aku berkenaan bibik ni (PRA)...aku start amik bibik (namanya Siti Mun Maulana) sejak bulan Okt 08, masa tu sbnrnya bibik siti ni dah duduk dgn sorg majikan lain, tapi sebab dia tak tahan dgn majikan tu yg digelarnya 'mak lampir', dia ambil keputusan nk lari, so kebetulan pula masa tu aku baru je dapat maid baru sebulan smpai malaysia dari surabaya, nak dijadikan story, maid aku yg baru smpai ni (nama dia Kiswati), smpai malaysia dalam bulan sept 08(time bulan puasa), memang tak tau buat keje, memang buta la kata org tu...dok melepa, tidur sepanjang hari..kebajikan anak aku langsung tdk dijaga..so, aku mintak pd agent utk gantikan si Kiswati ni, so start tu la aku dapat bibik siti ni..mula2 dia duduk dgn family aku ok, handphone pun takde, dan maybe salah aku jgk, byk sgt bg muka (baik hatila kononnya...)for 1st payment aku belikan handphone...dari situla, tiap2 hari bergayut   entah dgn laki dia ke dgn jantan mana2 entah, aku pun tak tau...itu ok lag, sbb pd aku janji dia jaga anak aku dgn baik...dipendekkan story, agent yg uruskan perihal maid aku ni cabut lari, sbb ada byk org complaint itu dan ini...so, aku mmg tak dapat nk renew permit kerja, tak dapat na tukar nama majikan sampai kesudah...
So, apa jadi???aku layan jek, samapaila bulan Julai 10, bulan yg sepatutnya bibik siti balik indonesia..masa ni ingat mudah, ada la jalan nak balik guna lorong gelap la, guna itula, inila..so dipendekkan cerita, bibik aku ni ada byk cntc kat luar, mcm2 ceritala aku dgr, cara2 utk  dia balik ke negara asal sbb dia tak blh balik secara halal pasai perit dah mati...malasla nk ngumpat si siti ni tapi mmg macam h**** J**** la...aku pun buatla keputusan, akan try cari jalan secara halal even kena byr byk sekali pun, dekat sebulan jgk aku berhempas pulas mencari idea mcm mana nak settlekan masalah ni..pening jugak, dgn keje kat pejabat lagi, dengan suami p belayar, so aku kena settlekan msalah aku ni sorg2...sedia berkorban beb...
Dalam masa yg sama jgk, suami jugak cari maid baru utk pengganti bibik lama..tanya sana, sini..kena tipu lagi RM2000, da bagi kat mamat ni yg kata boleh organize maid dari medan (masuk neraka la kau...), last2 dia hilang lesap dgn duit2 sekali..mmg hampeh manusia ni..tapi takpe, inilah dugaan namanya...
So, last2 suami dapat cntc dari agent kat medan..
Sambg next entry...

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...