Saturday, March 20, 2010

Little Soraya...

Saja nak cete pasal anak aku yg pd aku sgt2la comel..(sapa lg nk puji kan??kalo tak diri sendiri..)

10 kisah tntg Facebook yg pasti buatkan kita terpikir...betui ke??

Salam kwn2..
Cerita disebalik kebenarannya...kadang2 kita tak perasan, tp benda ni mmg berlaku beb..
(sumber:Simfonikasih.net)

1. Gambar Dicuri Untuk Iklan
Sebuah keluarga dari Missouri telah mengambil gambar yang menarik untuk kad krismas mereka. Tetapi mereka tidak menyangka gambar itu akan muncul di suatu tempat yang mereka tidak sangka. Ya, imej versi besar tersebut telah ditemui oleh rakan kolej mereka di sebuah kedai makanan di Prague, Republik Czech. Foto mereka telah digunakan untuk pengiklanan tanpa kebenaran. Menurut pemilik kedai itu, Mario Bertuccio, dia mengambil gambar tersebut dari internet dan tidak menyangka ianya milik keluarga sebenar. 



2. Hilang Faedah Insuran Kerana Gambar
Nathalie Blanchard, wanita dari Quebec, yang memperolehi cuti sakit jangka panjang telah ditarik balik faedah bulanan yang diterimanya selepas meletakkan gambar dia sedang bergembira di Facebook. Wanita ini diberikan cuti dari pekerjaannya di IBM di Bromont kerana didiagnosis mengalami tekanan dan menerima faedah bulanan dari syarikat insuran The Manulife. Namun gambar yang menunjukkan dia berada di pantai, bergembira di pertunjukan Chippendales dan parti hari jadinya. Jadi syarikat insuran beranggapan yang dia tidak lagi mengalami tekanan dan berhenti membayar faedah kepadanya. Menurut Nathalie, dia telah memberitahu Manulife tentang percutiannya dan gambar itu bukan bukti yang mood-nya telah baik sepenuhnya.



3. Ubah Status Diri Semasa Majlis Perkahwinan
Apa yang pengantin lelaki perlu lakukan selepas sah berkahwin? Mencium pengantin perempuan? Tidak, bagi perkahwinan seorang geek. Sebelum mencium pengantin perempuannya, Dana Hanna, Pembina Perisian, mengambil telefon bimbitnya dan mengubah status hubungannya di Facebook dan Twitter. Dia turut memberikan satu telefon bimbit kepada isterinya untuk melakukan perkara sama. 



4. Ceraikan Isteri Menerusi Facebook
Perpisahan memang sukar bagi semua orang. Tetapi apabila mengetahui perkahwinan berakhir di internet, ianya agak melampau! Emma Brandy, wanita yang berusia 35 tahun terkejut dengan mesej yang dipaparkan di laman web sosial:”Neil Brady telah menamatkan perkahwinannya dengan Emma Brady.” Wanita itu hanya mengetahui tentang mesej tersebut apabila rakan baiknya di Denmark menghubunginya bagi memastikan sama ada dia tidak apa-apa. Bekas suaminya, Neil Brady yang kini tinggal bersama ibunya mengatakan bahawa dia ada memberitahu tentang perpisahan itu pada isterinya. Dan mengatakan “Saya sudah cukup bersabar dengannya.” Hm… sekurang-kurangnya dia harus berani memberitahu secara berhadapan. Pengecut? Ya, saya setuju.



5. Terlepas Dari Dakwaan Kerana Alibi Facebook
Rodney Bradford, 19 tahun, tidak pernah terfikir bahawa mesej yang ditaip di Facebook menjadi kunci kepada kebebasannya. Rodney menaip “Where’s my pancakes” pada 17 Oktober, pukul 11:49 pagi dari apartmen ayahnya di Harlem. Sehari kemudian, pemuda ini ditahan sebagai suspek rompakan. Peguambelanya, Robert Reuland, menggunakan mesej yang ditaip ketika rompakan berlaku sebagai alibi. Selepas diperiksa oleh pendakwaraya, dakwaan itu digugurkan kerana alibi yang tidak diragui.



6. Bertemu Keluarga Selepas 22 Tahun Diculik
Alex Anfuso, seorang lelaki Itali yang diculik oleh bapanya sendiri ketika berumur 5 tahun dan tinggal di Kaherah, Mesir selama 22 tahun dengan nama berbeza. Dia muncul di Facebook dengan mesej: “Nama saya ialah Alex. Saya sedang mencari keluarga saya. Saya sedang mencari ibu saya.” Pada 1987, ketika ibu Alex di penjara, bapanya melarikan dia dari Guidonia, Itali. Walaupun tinggal di Mesir selama 22 tahun, namun dia tidak mempunyai sijil kelahiran Mesir dan status penduduk di sana. Alex dapat berkongsi kisahnya dalam sebuah rancangan TV popular “Chi l’ha visto” (Who has seen them?”) dengan bantuan Pino Anfuso yang pada mulanya disangka saudaranya. Selepas kisahnya disiarkan, dia mendapat tahu bahawa ibunya telah meninggal dunia.



7. 1 Juta Undian Untuk 150 Tatu Pokemon
Seorang budak lelaki dari Ecuador telah membuka ‘group’ di Facebook dengan nama “If I get 1,000,000, I, Jose Romero, will tattoo the 151 Pokemon on my back”. Tetapi dia tidak menyangka cabarannya akan menarik ribuan orang seluruh dunia yang ingin menyokongnya. Selepas 24 jam, 50,000 orang telah menyertai ‘group’ ini. Melihat jumlah pengikut yang semakin bertambah, dia mengambil keputusan untuk menutup akaun Facebook-nya supaya tiada siapa yang dapat mencarinya. Pengguna yang kecewa kerana dia mungkir janji telah membuka ‘group’ bagi mengetahui di mana Romero berada. ‘Group’ ini mempunyai 600,000 pengikut!



8. Berkahwin Selepas Temui Nama Yang Serupa
Bukan sesuatu yang ganjil apabila pasangan bertemu secara online tetapi agak unik jika kedua-duanya mempunyai nama serupa. Lelaki dari Texas, Kelly Hildebrandt, bertemu seorang gadis comel dari Florida yang juga bernama Kelly Hildebrandt. Gadis tersebut secara suka-suka membuat carian namanya sendiri bagi melihat jika ada orang lain yang mempunyai nama sepertinya. Hasilnya, hanya lelaki dari Texas itu yang muncul. Dia menyapa lelaki tersebut dan 8 bulan kemudian, lelaki itu melamarnya!



9. Romeo Facebook Menyorok Dalam Almari
Seorang wanita yang terkejut telah menghubungi polis selepas dia membuka almari pakaian anak gadisnya dan menemui seorang lelaki berusia 19 tahun di dalamnya. Gadis berusia 13 tahun itu mengaku mengadakan hubungan seks dengan lelaki tersebut selepas berkenalan di Facebook. Menurut polis, lelaki tersebut telah menyorok di situ selama dua hari sebelum ditemui. Romeo Facebook ini ditangkap dan didakwa dengan kesalahan jenayah seksual.



10. Batalkan Perkahwinan Selepas Melihat Gambar Tunang Memeluk Wanita Lain Dalam Facebook
Beberapa hari sebelum perkahwinannya, seorang wanita telah meninggalkan tunangnya selepas ternampak gambar lelaki itu memeluk wanita lain dalam Facebook. Wanita tersebut telah menampal poster di sekitar Rome dengan kata-kata, “Thank goodness there’s Facebook! At least I’ve discovered you’re traitor pig before the wedding! Signed, your former betrothed bride and the 548 guests of our weding.” Tetapi ada yang mengatakan bahawa kisah ini tidak benar sebaliknya ia adalah kempen bagi filem Itali bertajuk “Feisbum”. 

Thursday, March 18, 2010

Kekayaan...

Salam ukhwan kwn2..

Aku nk bncg topik kekayaanla mlm nie..aku rasa nk share tntg kekayaan yang bagaimana kita sbg hamba Allah inginkan dan perlukan...ehmm, selalu org ckp "wei..kayala mamat tu, ada rumah besor, ada kete besor.." tp, betul ke 'mamat' tu benar2 kaya dan berharta?ehmm, itula yg aku nk kongsikan kat sini...topik bolehla dikatakan best dn perlu dikupas slow2...

In my opinion, kekayaan adalah benda yg sgt subjektif sbb kekayaan sbnrnya diukur pada wang ringgit, harta menda dan segala petaka saham...kat Malaysia, kita mmg ukur kekayaan seseorang tu melalui jumlah harta dan dana yg ada dlm akaun seseorg..tak mustahil la kekayaan tu dtg dr sumber2 perjudian sbb benda2 tu yg plg mudah nk dpt duit segera, betui tak??apa2 pun, kekayaan pada aku adalah budi pekerti, anak yg soleh/solehah, suami/isteri yg taat, doa2 dari kwn2 dan semua umat manusia..itu adalah harta kekayaan yg tdk boleh dinilai dan harganya terlalu tinggi utk di jual/beli..

Kenapa emosi beb?yea, mmg benda ni aku pikirkan dari sehari ke sehari..kalau anak aku berjaya ke menara gading, duit aku byk hntr anak p oversea, rumah besor, kete besor tp perangai??org dok ngata anak kita buat benda ni, benda tu.. rasa2nya senang tak hati kita?adakah dgn duit yg byk boleh byr sikap dan perilaku anak?inilah yg aku bimbangkan 10-20thn akan dtg..zaman aku membesar dulu tk sama dgn zaman anak aku membesar akan dtg..sgt2 berbeza dan aku takut dikemudian hari, anak aku terlupa mendoakan kesejahteraan aku dan suami bila kami telah menjadi penghuni kubur kelak..MasyaAllah, mintak dijauhkan..

Org kata, duit kena halal kalo nk dpt anak2 yg soleh/solehah..tp kan, halal ni pun subjektif beb..bkn apa, kalo kita tak mkn duit haram secara terang2an tp, kdg2 dlm sedar tak sedar ada ketikanya kita 'termkn' duit haram..cth??kerja pej dari jam 8-5 ptg tp jam 3 ptg da blik umah, balance 2 jam tu amacam??hah, itu yg aku takut sbb kdg2 aku pun terbuat jugak, tp aku balance kan dgn balik keje lewat hari2 yg aku byk keje kena buat..tp, yeala, kita manusia, takkan lari dari buat kesilapan, samada yg kita nmpk, sedar ataupun tidak...hanya Allah yg Maha Mengetahui segalanya..

Ehmm, ada org kata kekayaan itu adalah benda wajib yg perlu dilalui oleh setiap manusia, kalo tak kaya, mcm mana nak bg education kat anak kan??mcm mana nk p haji?macam mana nak menderma?tp pd aku, kaya tdk semestinya memiliki wang ringgit yg byk, kalo kita tdk byk duit, kita sedekahkan doa..tp kalo duit kita cukup2 mkn je, then, kita bersedekah dgn duit kita yg cukup2 mkn tu, InsyaAllah, Allah akan gandakan duit kita tu, trust me, aku da merasainya....

Okla, mlm pun da larut...masa utk tidur utk menikmati keindahan mimpi..moga2 dipanjangkan umur utk meneruskan kehidupan hari esok dan mendatang kerana tanpa hari ini takkan ada hari esok..

Sunday, March 14, 2010

Dream in reality life...

Salam Kelana..

My fren was told me that, your dream will come true if u try to get it..is that simple thing that i must do??instead of reality or fantasy?i remember what my mom always told me "don't bother ur dream because it will push u to another real of life.."yes, i agreed with that statement..hehehe...back to my word, i hav nothing to share but just want to make some kind of brainstorming..what if i say that ur dream will come true?in what perspective?in what kind of thing?yes, let me discuss...

In some part of dream, there is a number of memories controlled by ur mind n ur mind s control by ur side of memories?understand that?it is what we call 'journey'..in ur sleeping time, before u sleep, just don't forget to bring the book of imagine picture...ohh, what hav i done if i???

Lets talk about my fact..i think i can be somebody after next and next year of my journey...might be in future but i think that is the reason why i'm here to say something..forbidden to any of mysterious of time n future..i guess what??its about my dream since i was very very young..i had a dream that i was study in UTM (not in army style..) in engineering side but not in electrical (such in oil department)..and yet, i done it between 5 years study, not really same but as same as..hehhehe...engineering what??

The 2 thing is...my future office..i guess my dream is 70% can be real stuck in 2006 which is my office is belong to somebody in my department where is...(pls closed ur mouth fyad...)..not in this forum ok??pls remember ur promised..could i??oh no, there are so many people promise me that but???Lu pikirla sendiri, as nabil said..

Last but not least is my holiday..yehaaa...someone had promise me that..u know who??mu beloved hubby..instead of holiday, what kind of holiday, i don't mind (even be a backpacker also can la....), i want..nothing to say n nothing to remember, what i want to say is...Holiday is my next step journey..yahooo....Europe...waiting for me n my family..taraaaa...                       

Friday, March 12, 2010

aduhai cuti-cuti...

Hbs part cuti-cuti aussie..

Ehmmm, mls hamba nk ckpla pasal cuti-cuti nie..lain la pulak plan hubby aku nie..ada jek tukar2 plan..ehmm, nmpk gaya tak bercuti ke aussie la dlm waktu terdekat nie..tp InsyaAllah nk p Pangkor Laut..hehehhe..ala2 aussie la gak...nk plan ke luar negara, bos aku pulak tk bagi, what to do??keje je la smpai ke akhir hayat nie..tp, jgn risau ye manja mama, papa nk bwk p Paris, hujung thn nie..yahooo...blhla bodek bos nk cuti 2 mggu, jln2 tgk salji turun..hehehhe...InsyaAllah, aku da cek tiket MAS, not bad, economy class, just around 9k++..bolehla, msh mampu lagi...

frust mmgla frust tak jd p aussie tp nk wat camner, bos aku pun kata, 'ko nk cuti, tggu siap kajian dulu..'..hahhaha, nmpk gaya dia mcm da tau plan aku then, short story takleh la nk cuti...tp, hujung thn nie, kena jgk bodek nk mntk cuti..apa slhnya kan??sekali sekala p bercuti..aduhai...

Kesian tgk anak aku..mmg rncg nk bwk dia p tmpt2 yg ada disneyland sbb dia minat sgt dgn mickey mouse n barbie..aku mmg plan nk bwk dia jumpa karektor kartun2 tu..yg ada just kat gold coast, paris, hongkong, us n t'baru maybe kat pulau sentosa..tp, plan punya plan..rasanya p paris lg berbaloi, disamping dpt p disneyland, dpt gak p tgk city of paris (kota cinta kata org..tak taula..)..kalu aussia, pusing2 bndr dia jela..tp, walau mcm mana pun, aku n family mmg berhasrat nk bercuti ke tmpt2 nie..heheheh..budget, InsyaAllah, kalao dpt keizinan dr Allah, ada la...

Rancang punya rancang, plan punya plan, sampai gak ke penghujung thn karang...sume terlepas..tp kalo dpt p paris dlm bln dis ni syokla, blh shopping hujung thn..hahahha..mcm byk sgt je duit..(berangan jek..)..dlm mesia ni, Alhamdulillah, sume negeri aku da jejak tp sume tmpt tu takla...sbb tk sume tmpt aku minat..yg aku rasa teringin sgt nk p dlm mesia ni cuma pulau redang n pulau sipadan jek..itu je tmpt yg aku rsa, nk sgt p..tp??bile tu tak tau..nk p yg jauh dulu, baru pk yg dekat..ok tak idea aku??

Aku tak kata aussie tak best just nk pergi paris dulu rasanya...nk merasa iklim eropah, manala tau lps hbs cntrac keje ni aku bermastautin kat eropah ke britain ke kan???plan ada la..just we wait n see jek..kalo ada rezekinya, ada la, kalo takda, teruskan je dgn keje govermnt nie.ok what??cuma keje ada sikit stress la sbb byk yg slh guna kuasa..entahla..no komen about that..

Tp kan, Auckland mcm best je kan??ehmm,NZ..ok jgk, itu pun tersenarai dlm impian aku nk jejakkan kaki ke sana..tp kena p aft bln mei la kot sbb cuaca sejuk sikit..entahla, aku suka dgn iklim sejuk (not really sejukla..)..ramai org kata, 'u try dulu dok kat salji..tgk mcm mana..'tp kan, aku mmg suka sejuk, bilik tidur aku kalo tak on aircond, aduh..tak selesa aku nk tdo, rasa berminyak je muka...aku rncg kalo nk ke negara yg beriklim monsoon timur laut n barat nie, kena waktu last winterla nk masuk spring kan??not really cold n not really hot..just nice, tp not heavy rain la..

Ehmm, 1 lg impian yg mmg berada di top list aku adalah, umrah n ziarah egypt...itu adalah perkara wajib dlm list aku...not priority but needed..aku yg kerja terikat dgn cuti yg tdk menentu ni mmg ssh nk bercuti..yelah, bila ada free masa sikit, ada aktiviti sukan pulak..dgn aktiviti sosial yg lain lg??so, mcm mana nk plan cuti??mmg selalu terbantut..just last year jek, lepas gak aku p bandung n jakarta..itu pun jenuh jgkla nk mintak cuti..nasib lepas, kalo tak, burn tiket yg da ditempah awal..nasib..nasib...

Last but not least, rancangla percutian anda dgn sempurna n teratur..jgn buat main2 kalo nk bercuti, jgn bazirkan duti begitu shj..cuti ni kena ada idea n motif baru best jln2..tak boleh just p n see..akhir kata, jumpa next entry, mana tau aku da ter'book' tiket..hehehhe, akan dimaklum kemudian, ok??chow bete...

Tuesday, March 09, 2010

cuti-cuti aussie...part 2..

Salam kwn2..

Ehmm, tak taula nk sembg apa utk part 2 nie sbb kami msh blm apply tiket lg nie..huhuhu..hubby bgtau, tkt da siap2 tempah, co plak tak bg cuti, kan naya namanya tu??aku mmg da tk sbr sgt2 nk p gold coast nie..(mama pulak yg exited..hehehe)...apapun, mmg akhir bln mac nie da kena cnfm tiket...tak tau mcm mana dia nk sembg dgn co dia, yg penting cuti dpt diluluskan...yeala, rancangnya InsyaAllah akan ke sana dlm bln mei or jun tp nmpk gaya kena p pertghan jun sbb anak saudara nk kawin 6 jun..ehmm, itupun da kena ambil kira kan???anak akak ipar nk kawen, kenala diutamakan, nnti apa pulak org kata kan??lgpun, best gak p dlm middle june, da start musin dingin (cewah...sejuk gitu..)...nak meround 1 gold coast tu, bkn sng tp kalo kna dgn cuaca sejuk, takla rasa penat n letih sgt kan??yg penting kali ni, kalo nk jln jauh kena bwa stroller zharifah, tak larat la nk mendukung dia (yela, bila dia letih, mcm biasala, "mama, dokong.."ehmmm)..so, pengajaran masa p jakarta n bandung, nak rasa patah lengan kami dukung zharifah..

1 lagi plan, dlm bln ramadhan nie, kami sekeluarga (mak aku, ayah aku, mak mertua n ayah mertua) akan mengerjakan umrah,InsyaAllah kalau diizinkan Allah..mmg ada dlm plan tp itupun bergantung pd cuti, kalau lulus, aku on jela..haha, itu kalau p amik masa 14 hari tu..ehmmm, mcm mana nk bodek boss yek??ssh gak tu..tp, apa2 pun, aku kena usaha jgk, taknak menghampakan family..apapun, ni da melalut, nk cete pasal aussie, cete umrah plak kan??

mmg plan asal nk naik airasia, tp tgkla mcm mana, kalau MAS lagi murah, y not?tp ekonomi class la, sama je standard dgn airasia pada aku..malah, airasia lg best...ehmm, tgkla mcm mana nnti, yg penting skrg, plan n trus plan, tk blh patah semangat...cuti2 aussie tetap akan diteruskan walau apa jua cara sekalipun....mmg aku yg nk sgt p aussie nie..yeala, da mmg ada dlm vacation plan thn ni kan??takkan nk dibiarkan shj peluang kan??

Rasanya itu je kot yg aku nk bgtau pasal aussie part 2 nie..smbg next entryla, jap lagi nk p aerobik..yahooo...aku da semakin menghampiri target utk kurus kembali..semoga berjya padamu wahai Fyad yang comel n cute..dada...

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...