Friday, July 18, 2014

Dian turns 7 and MH17 tragedy...

Assalam all.

Really sad, sadness deeply in my heart. One by one tragedy occurs in my gold land, Malaysia lately. Its not about people but now about humanity and life!.

I don't want to describe what happen in Malaysia now, there's a lot of blogger out there just reveal about that. But deeply in my heart, i bet, you will know the hide and true story behind the scene of MH17 and of course MH307. I will keep praying on this matter and also our heartbreak about Gaza land and Palestinian, may Allah give us powerful strength to against the laknatullah Israel.














Today is Dian's birthday. She's now turns 7. How time flies away and i still remembered the day when i deliver the baby on 18th July 2007 in Manjung, Perak around 13:05, Malaysia time through Cesarean with 11 doctors around me because i do have a complication on pregnancy. Only me and my husband on that day, no relatives and friends come during the hard time deliver my baby (because its on working time, wednesday). I'm really pity of my husband, he doing hard to fulfill the requirement doctors and nurses somehow this is our first time facing the deliver day.

Dian born with full greatest and love heart with me and my husband. 

I really love her, every single minutes i want to kiss her chic and body. You know, baby smell is like a baby lotion on it. Everyday i captured the moment, she's smile, she's do this and that without failed.

Now, my wish is only one: I do hope Dian will become a good servant for Allah, be a good muslimat and be a good daughter for me and my husband. 

I really love her, so much!

From your mother,  
Regards, Dr to be - Intan

Tuesday, July 08, 2014

Jika suami ingin berkahwin lagi...

Assalam all,

Salam 10 Ramadhan 1435H.

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk terus berada di dalam bulan yang teramat mulia ini. Marilah sama-sama kita penuhi bulan yang mulia ini dengan memperbanyakkan aktiviti keagamaan yang lebih mendekatkan diri kita pada Allah SWT. InshaAllah.

Okey, tajuk entry kali ni nampak scary kan?

no idea at all...
ehmmm....
Tapi itulah hakikatnya. Kalau dah tertulis di luh mahfuz yang kita akan dimadukan, ianya kun fayakun dari Allah SWT, maka kenalah kita redha dan terima segala takdir dan ketentuanNya. Siapalah kita untuk menolak takdir dari Allah yang Maha Esa.

Tajuk nampak scary bagi golongan wanita tapi bagi golongan lelaki, inilah tajuk yang paling diaorang suka.

Secara jujurnya, saya tak reti nak komen tapi kalau dah kena batang hidung sendiri, maybe apa yang boleh saya katakan - saya relakan!

Ya, saya relakan jika suami ingin berkahwin lain tapi dengan syarat:
1. Saya kenal wanita tersebut.
2. Janda/anak dara tua (andartu).
3. Ada kerjaya.
4. Mualaf.

Secara ilmiahnya, kriteria diatas dipersetujui oleh suami saya. Dia pun kata kalau mahu berkahwin lagi, dia akan cari yang berumur lebih 30 tahun. Katanya, umur 30-an lebih serius dan matang. whatever...

Sepanjang saya musafir di UK kelak, suami akan keseorangan di Malaysia. So, saya ada cadangkan untuk dia berkahwin lagi jika diri dirasakan keseorangan. At least, ada yang menemani dia sepanjang saya di UK nanti. Suami tersenyum dengan cadangan saya tu, dan dia berkata tengoklah macam mana nanti. Lelaki kan, kalau kita dah offer, besar tapak tangan nyiru dia tadahkan. Kalau dia dapat ajak orang bukan islam masuk islam dan mengahwininya lagi besar pahalanya. Itu sekadar cadangan saya saja, selebihnya terpulanglah pada dirinya sendiri.

Saya tak pernah menghalang suami untuk membuat keputusannya. Saya sekadar memberi cadangan, keputusan terletak ditangannya. Apa yang penting, biarlah berlaku adil dalam apa jua keadaan. Janganlah bila sudah ada isteri baru, isteri lama jadi seperti 'gantugn tidak bertali'.

Takpelah, daripada dia bercinta diluar pengetahuan saya, lebih baik saya 'membuka mulut' merestui hubungan mereka, itu saya kira lebih adil untuk 'hati dan perasaan' saya sendiri. At least, saya tahu dengan siapa dia keluar dating dan bercinta - takdelah memendam rasa!

Okeylah, till now...will updated later.

Love,

Regards, Dr to be - Intan

Tuesday, July 01, 2014

Mari sambung PhD

Assalam semua,

Okey...harini dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa. Alhamdulillah, anak saya, Dian masih utuh berpuasa walaupun bersekolah. Saya nasihatkan dia agar jangan banyak main disekolah. Waktu rehat, saya suruh dia duduk diam or else baca buku apa yang patut.

Ramadhan Kareem

Tahun 2014 ni memang blog saya bersawang sentiasa. Tiada masa nak menulis diblog. Kadang-kadang ada idea tapi selalu terputus ditengah jalanan..haha...

Saya busy sedang membuat persiapan untuk menjadi pelajar PhD di bumi England. Pelajar PascaMara ada group di facebook, so disitulah selalunya kami berkomunikasi. Buat masa sekarang ni, kebanyakkan student Master dah settle semua surat perjanjian bersama MARA, tinggal masa untuk fly ke negara masing-masing. Untuk yang ambil PhD macam saya ni - masih lagi terkial-kial sebab banyak benda kena settlekan. Ini kiranya saya dah pecut sehabis baik ni, memang plannya nak berangkat ke UK akhir tahun ni ataupun tahun depan (yang pastinya tawaran MARA ni sah sehingga April 2015). So, we can decided nak fly this year or next year. Untuk pengajian diperingkat Master, tarikh kemasukkannya selalunya sudah ditetapkan oleh pihak university. Sementara PhD, we decided when we want to enroll (tapi tak semua univ sama, depend..).

Tapi, MARA hanya sponsored saya seorang sahaja - family kena self-funded. Even sebenarnya kalau kita duduk di out skirt London, elaun yang MARA bagi tu dah memadai. Kalau bujang, lagilah siap boleh menyimpan lagi. Tapi disebabkan bawa family, elaun jadi cukup-cukup makan saja. Takpelah, ada elaun tambahan seperi elaun buku, thesis etc. Disamping, elaun nafkah dari suami tercinta (yehaa).

Yang penting, cita-cita untuk mendalami ilmu di UK dapat direalisasikan. InshaAllah.

Dan yang paling penting, kali ni saya ke UK dengan ditemani oleh Dian, anak kesayangan saya tu. hehe...

Okeylah, next entry nanti nak story pasal IELTS. Saya akan menduduki ujian IELTS bulan august ni, so banyak juga persiapannya.

InshaAllah...

Till now, xoxo..UK, mu tunggu aku mari..:)

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...