Monday, January 25, 2010

aku tak kisah la...

Salam geng (ada geng ke..??)

benda yg aku nk ckp nie ada kena mengena dgn harapan mahupun impian..ada org rezeki tak henti2 dtg, ada org plak tak dtg2 rezeki..apa ke hal???apa yg kta kena pikir, itu sume qada dan qadar Allah SWT..kita sbg umat kenala sentiasa redha dgn ketentuanNya kan???yg aku nk cete n gosippkan adalah, apa perasaan anda sekiranya ada sudah tau yg anda terpilih utk sesuatu 'rezeki' tu, tapi tiba2 rezeki tu tak berpihak pada anda sedangkan anda telah berusaha dgn bersungguh2???aku rasa aku akan tergolong dlm kategori tu..rasanyala..adala desas desus aku dpt 1 berita baik, tp???kesudahannya???kata taknak ladiesla..entahlah..susah nk explain kalo org tak phm istilah tamadun....
aku tak taula apa nak jd dgn keadaan dunia skrg, org sggup lakukan apa2 saja utk kepentingan diri sendiri..tak pernah memikirkan org lain..bagila sikit rezeki tu kat org yg tak pernah dpt rezeki ni..Ya Allah, berilah 'rezeki' itu kepadaku, sekiranya ianya memang 'rezeki' aku..
tapi aku tetap akan redha (cuma terkilan jek..) sekiranya aku terlepas jgk 'rezeki' tu..sbbnya???aku da tau benda tu akan jd hak dan milik aku, tapi??we wait n see...

Saturday, January 23, 2010

Al-Kisahnya...

Hi fren??Salam ukhwah..

Da lama gak tak tulis blog nie, adala dlm 2 mggu, aku agak bz sejak 2 menjak ni, dgn meeting sana sini yg kdg2 mls nak lyn..bygkan, dlm seminggu, hari2 meeting..jenuh nk layan..dan yg plg tak best kena buat minute meeting..itu yg plg aku tak suka..tapi apakan daya, akula sorg je wanita yg boleh diharapkan kan office..huhu..aku tak taula nk cerita apa..selalunya kalau ada benda yg terlintas difikiran, aku akan terus sembang kat blok or kat facebook aku je terus tp, mmg takde benda nak diceritakan..ehmmm
Aku da dapat surat dari University Of Sheffield Hallam kat UK, tp aku masih confius adakah betul keputusan aku nk buat master kat UK nie??Aku belum amik lg exam IELTS, biler nie..sponsor tak apply lagi..apa nk jd dgn aku???takkan aku nak tinggalkan berita baik nie mcm nie jek..dan apa yg plg membimbangkan aku, pihak atasan tak luluskan permohonan aku utk smbg belajar..itu mmg yg plg aku risaukan..tapi, pada sapa aku nak mintak tolong???sapa aku??takde saudara mara yg berpangkat Dato'..ehmmm..
Takpela, itula sbnrnya yg aku nk tulis..malas nak cete sbnrnya, tkt tak jd..yelah, kos belajar je dah cecah RM70K..belum lgi kos sara hidup kat sana???ini yg den tgh pening nk pikir..

Monday, January 04, 2010

ADFELPS

Salam ukhwah semua..
ehhmmm,hari ni aku nk cete pada Adfelps yang dlm masa 2 mggu ni, da 2x aku amik..hehhehe...ada kwn aku kat KL bgtau aku calon kursus conduct by Autralia (kat sydney kalau tak salah aku).. So, aku pun amik Adfelps (mcm TOEFL, IELTS) sbb itu requirement utk p sana la..dipendekkan cete, 1st time aku amik tu, result kurang memuaskan (bkn tak bagus), requirement Australian terlalu tinggi, sao, hari ni sekali lagi nama aku keluar utk 2nd time amik Adfelps (hah..mereka telah rosakkan weekend aku!!!)..so, weekend tadi aku dok mengadap laman web DITC.net.au utk study sikit2la..hampeh..
ehmmm, entahla tadi aku rasa mcm yakin result ok tp not sure about that, just let it go...apa yg mampu aku bgtau, aku da cuba sedaya upaya utk dpt best result, bkn saja utk kursus tu tp maybe utk kursus2 yg akan dtg, InsyaAllah..org kata, kita jgn cepat putus asa, sbb rezeki tu ditgn Allah, so, kita as umat kena sentiasa yakin dgn qada' dan qadar dari Allah..berbalik pada cerita aku td, so, aku harap results aku ok eventhough tak p pun kursus tu (aku da upset sbb actually byk course yg aku terlepas-sengaja dilepaskan oleh golongan yg tdk bertanggungjawab...heheheheh)..ah, persetankan itu semua, janji aku da lakukan yg terbaik.
aku harap aku boleh jadi seorg insan yg baik dan terbaik (cewah...berangan..)sbb aku rasa kursus tu sesuai utk aku sbb aku tgh running program tu (hopefully)..semoga semua cita-cita dan impian aku akan terlaksana dgn mudah dgn berkat keizinan dariNya yg satu..aminnnnn...

Saturday, January 02, 2010

Beristeri 4..

Salam ukhwah semua..

well, hari ni aku nk cete pasal seorg jiran aku yg pada aku amat2 istemewa..(pd mata pandangan akula..)..kenapa aku ckp mcm tu??sebab dia ada 4 org isteri..hehehhe...pada sesetgh wanita, benda ni sensitif tp pd aku tak sbb benda ni istimewa..sbb apa??sbb jarak perkahwinan stp isteri lbh kurang 3 bln jek..dipendekkan cete, dia seorg yg berpendidikan tinggi bkn shj pendidikan dunia, malahan akhirat..dia blh mengubat org dari segi perubatan secara biasa mahupun mistik..

itu bkn main point aku, yg aku nk kongsi, kekaguman aku pada semua isteri2 dia..hanya Allah yg maha mengetahui..meeka adalah ciri2 isteri mithali yg pernah aku jumpa (setakat ini)..dirumah, mereka sentiasa berpakaian baju kurung (melayu lengkap), siap bersolek dan amat baik sesama mereka...itu membuatkan aku btl2 kagum n impress..mcm mana mereka blh baik.tggl dlm 1 rmh..ya Allah, kalaulah aku mcm tu???(InsyaAllah..heheheh)...

mereka berempat mcm adik-beradik tau..aku tak taula tp itu apa yg aku nmpk..mereka tak pernah nak memburukkan antara 1 sama lain (kalau aku berborak dgn slh sorg drpd mereka)..aku tak rasa suami mereka 'bomohkan' mereka...aku rasa mereka memandang 1 perkahwinan itu dari sudut yg lain..yelah, zaman Rasulullah, kita blh dgr mcm2 cerita baik (utk tauladan) bagaimana Rasulullah memimpin setiap isteri2 baginda..aku rasa keluarga ni adalah 1 cth yg amat baik..well done..

so, ceritanya, aku tak kisah kalau suami aku teringin nk kawin lain (sampai 4 pun takpe..) asalkan dpt memimpin kami ke jln yg benar dan diredhai oleh Allah..memangla kata org tu perit tapi pada aku dunia ni hanya sementara, di akhirat adalah yg kekal..so, moral of the story is..kalau nak merasa 'payung emas' pemberian drpd Allah, kenalah sentiasa muhasabah diri kan???benda ni kena ikut saluran yg betul..
nasihat aku pd lelaki, kalau nak beristeri lbh, kena declare, jgn senyap2..aku rasa kalau ikut channel yg betul, takkan isteri tak boleh terima..InsyaAllah, yg penting nawaitu kena ikhlas dan betul..jgn hanya kerana NAFSU...

Friday, January 01, 2010

5 ways to manage workplace stress


Camping time

camping vz cuti-cuti
well, kalo yg kenal dgn aku, aku nie kaki jalan (mmg suka sgt vacation..)
i like..kenapa ya??
sbb kdg2 penat belajar n kerja, so aku amik keputusan utk keluar dari hiruk-piruk kota (cewah..aku dok kota ka??hehehh, layan..)
aku nak cari benda yg boleh buat aku rasa tenang n happy..
impian aku aper tau, nk bwk zharifah p camping kat hutan amazon (wow..i like..)
tp ianya ditentang oleh abe aku ler..
katanya takde safety kat dlm hutan, kalau nk bercamping gak kena ajak beberapa kumpulan lain..(no comment on that...suck..)
aku nak kembalikan zaman aku yg suka benda2 mcm ni masa study dulu..
yeah, not really cuti2 malaysia, at least utk tenangkan fikiran..

...Asmaradana...

Don't judge by its cover


Kalau baca tajuk kat atas mcm tak kena kan???kan???
tapi itula yg aku sdg hadapi..
ada b** yg entahla...sukar dimengertikan sikap dia..
buat keputusan ikut rasa hati dia..tak siasat secara betul dan berhemah..patut ker??
saja nak share pengalaman aku...
aku tak sangka ada org yg mcm ni dlm dunia (da jumpa pun)..
apa pun, 1 je yg keluar dlm kepala aku, sabar ye Fyad..
mungkin ada hikmah disebalik semua ni..

...Azam tahun baru...

Salam semua (ada ke yg boleh jawap)

Ehmm...da masuk tahun 1431H dan tahun 2010..banyak azam aku thn baru ni (try utk tanamkan azam tu la..)
ape yek??
yea..butirannya:
1. Nak score Adfelps at least 7777
2. Nak score IELTS - at least 6.0
3. Nak apply Master kat UK (aku nk mohon kat University Of Southampton..ehmm)
4. Nak p umrah (ops...ini mmg masuk dlm senarai???)
5. Nak amik bibik baru (dari Indon lagi..tp dari pesantren..)
6. Nak buat stor (uma aku ni takde stor..heheheh)
7. Nak beli camera baru..(yup..kalo ada org sponsor la)
8. Nak beli kereta mini...hmmmm
9. Nak belajar masak pie apple..yumm..yumm
10. Nak bercuti ke luar negara...hehehehe
11. Nak buat baik pada sume org..syg sume..
12. Nak jadi org yg lebih penyayang dan baik hati..
13. Nak sedekah byk2..
14. Nak bawak mak jalan2 kat Sabah ke Sarawak ke..tgkla..(azam ni..)

Rasanya cukupla..tak larat kang nk capai..
kalau tak dpt capai semua, 2 pun jadila..
Insya Allah, kalau kena dgn iltizam & semangat, mesti boleh kan??

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...