Friday, May 24, 2013

Cabaran di Jepun...

Assalam all friend,

Apa khabar semua?. Saya Alhamdulillah, masih sihat kerana diberikan oleh Allah kekuatan dan semangat untuk meneruskan kehidupan di bumi asing dari Malaysia - Jepun!

Saya dan anak kawan saya - Nurin Jeslina (terror Nihongo ni)

Sudah hampir 2 minggu saya disini. Urusan berkaitan resident card, insurance semua sudah settle. Termasuk juga urusan bank, saya sudah membuka akaun bank untuk memudahkan urusan pembayaran scholarship saya nanti. Scholarship masuk bulan July okies - so, sekarang adalah masa untuk berjimat..hehe..

Sepanjang dua minggu ni, saya mendapat bantuan dari kawan saya yang sedang menyiapkan PhDnya (final year) sebab dia pandai Nihongo (bahasa jepun). Saya masih merangkak mcm budak baru masu tadika. Tapi Nihongo ni mudah juga nak faham sebab banyak words dari English Words. For example, Door dalam nihongo di sebut Doar  macam tu la tapi kita faham la. And, banyak lagi perkataan yang agak senang nak faham. Tapi tulisan still kena belajar la. Kelas saya utk Nihongo pulak bulan Sept nanti baru boleh register sebab saya di register kan masa spring. Takpela, sekarang ni belajar sendiri dulu. In Sha Allah.

Yeye..parcel saya dh sampai dari Malaysia

Ok, sekarang saya nak story berkenaan cabaran di Jepun especially as a student:

1. Bahasa - of course, ni barrier paling besar sebab di sini semua menggunakan Nihongo. Perkhidmatan ke, service ke, government semua nihongo. Nak taknak as a student kena tahu nihongo even thesis kita dalam english sebab kita nak menggunakan perkhidmatan kat sini semua arahan dalam nihongo.

2. Waktu solat - Ok, sebenarnya takdelah cabarannya sebab itu adalah kewajiban setiap orang Islam. Tapi sebab dah selesa dengan waktu solat di Malaysia, so kat sini kenalah rajin sikit. Waktu yang paling mencabar adalah solat subuh sebab waktu subuh masuk dalam jam 230am. Selalu tidur dah jam 12mlm, then nak bgn pulak jam 230pg, perghh, cabaran tu. Tapi, kalau kat Malaysia dah biasa bangun solat tahajud, In Sha Allah, alah bisa tegal biasa la..In Sha Allah.

3. Train - Ini cabaran bagi mereka yang tak suka jalan kaki. Tapi, no choice kat sini. Di Jepun pengangkutan utamanya adalah train. So, kena jugalah berjalan - jauh juga. Dari rumah saya ke eki (station train) dalam 15minutes (ada 2 bukit). Kaki saya sangatlah lenguh kat sini. Malam je kena urut (sendirian la). Kat mana2 kita nak pergi, hanya menggunakan train takpun bus or teksi (tapi teksi mahal okies). Tapi, ini adalah permulaan yang baik untuk hidup sihat dan cergas..hehe

4. Makanan Halal - Yup, pada saya takdelah cabaran sangat sebab ada je ikan, seafood kat sini. Kalau teringin nak makan ayam, daging, boleh order online sebab mana ada jual kat supermarket. Boleh la order online tapi kena juga sebab boring la asyik makan maggie, ikan je kan?. Saya minggu lepas order di Baticrom.com (share dengan kawan saya) - ayam peha and ayang seekor (ayam seekor dalam 800grm, 290yen). Nak makan kat luar ok je tapi kena cari yang ada seafood la. Tapi agak mahal makan di luar berbanding masak sendiri di rumah. Dan kalau nak murah makan saja di cafe University.

5. Product cosmetic - warghhh, sangat murah okies. Contohnya product Meiko. Di Malaysia, kalau tengok harganya memang tak mampu akak nak beli dik non. Kat sini murah dan sangat reasonable price. Kalau ada kawan yang nak kirim, saya sudi membelikannya. Itu cabarannya sebab geram dengan harganya - nak beli je tapi memandangkan duit scholar tak dapat lagi, pendamkan dulu cita2 murni itu.

Mahal ni kalau kat Malaysia

6. Vacation - haha, takdelah cabaran sangat tapi if nak p travel around Japan or jiran2 Japan murah okies kalau through travel agent dalam University. Memang selalunya student2 Meiji Dai akan travel guna travel agent ni. Bayangkan nak p Seoul, Korea, kos hanya 24000yen (termasuk tiket flight, hotel and transportation), convert dalam RM700 mcm tu. Geram giler..Tapi saya dah tempah untuk mendaki mount Fuji bulan august ni (lepas raya) - cost hanya 10000yen (dalam RM300)..hehe

Itu la yang teringat di kepala setakat ni. Yang lain akan saya updated kemudian if teringat nak tulis lagi la pasal entry ni. Sebenarnya nak tulis pasal barang murah tapi next entry la. Saya suka telor and susu kat sini murah. Kalau lepas convert duit RM pun still murah - contoh susu segar (low fat) hanya 96yen (dalam RM3) 1Liter tau. Kat Malaysia paling murah pun dalam RM4.90 macam tu.

So, kesimpulannya, tengah dok fikir nak sambung PhD di sini or tidak?

Will do a solat Ishytikarah for that matter!

Regards, Dr to be - Intan

Wednesday, May 22, 2013

Alhamdulillah..di Japan sudah..

Assalam all,

Apa kabar orang Malaysia?

Saya disini sihat, Alhamdulillah. Masih meneruskan hidup seperti biasa cuma bezanya saya sendirian di sini tanpa anak dan suami disisi. Masa mula2 rasa tak biasa tapi setelah seminggu berlalu, In Sha Allah, bolehla saya biasakan diri di sini.
Hamazushi..tempat sushi yg sedap dan murah..

Flight saya ke Tokyo pada 11 May yang lalu sangat lancar - touch down sedikit awal dari estimate time, so saya kan ada visa re-entrt so, tkyh la beratur panjang nak keluar dari pemeriksaan immigration. Saya kena move cepat sebab train di Jepun setakat jam 12 malam saja. Saya keluar dari airport around jam 1115 malam. Kawan saya dah tunggu di pintu depan Haneda, kami bergegas la kejar train. Malan tu pulak hujan, dahla suhu tgh sejuk (around 16 degree) tambah dgn hujan - fuh, sejuk sangat nasib saya bawa sweater. Tapi bayangkan, saya tolak beg yang berat tu (luggage 40kg, 31 +10kg okies), memang penat. Haha..

satu bowl penuh tu just 200yen (tp kat cafe University la..hehe), kat luar mahal..

Sampai tempat je station tempat kediaman saya tu kena mendaki bukit sikit (kalau berjalan kosong ok, ini cuba bayangkan saya nak tolak beg 31kg tu), haha, sakit pinggang saya ni. Kuatkan jugaklah semangat. So, Alhamdulillah, sampai juga di bilik aroung jam 0130 pagi. SANGAT PENAT OK!!

Sebenarnya, beg saya tu berat dengan makanan je, bkn baju pun - saya tak bawa banyak baju pun.

Itu lauk telur ikan..sangat sedap..hehe

Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan. Saya selamat disini dan kemudahan di Universiti pun sudah memadai bagi saya. barang2 disini agak murah (jgn convert), tp ada juga yang mahal. Biasalah, dah duduk di negara orang, kenalah kuatkan semangat apatah lagi bergelar seorang student.

Minggu lepas, Meiji University ada buat offer kat saya untuk further PhD disini. Itu dalam penilaian saya sebab saya nak buat di UK. Tapi, if scholarship ok disini, boleh dipertimbangkan. In Sha Allah, kalau suami izinkan, apa salahnya kan?. Sekarang tengah pening nak settlekan semua - resident card, insurance, telephone etc. Dah sampai jepun ni banyak kena buat sebab kita nak tinggal lama kan?

Saya tengah tunggu kalau2 ada kawan2 yang nak datang sini - bestnya..!!

Next week saya jadi volunteer untuk satu career fair di Tokyo. Okla untuk tambah pengalaman baru disini. Haritu juga saya ada ke rumah pelajar Malaysia, berkenalan dengan student2 Malaysia yang further study di jepun. Seronok rupanya belajar di oversea, macam2 ada..hehe

Ni la lauk saya..ikan tu beli instant kat supermarket..

BTW, feel free to contact me kalau2 ada yang nak ke Tokyo, bolehla saya bantu mana2 yang mampu. Kat sini barang yang murah2 banyak - jam swatch, seiko, casio, Meiko, camera etc. Saya compare harga di Malaysia memang jauh beza.

Till now, see u again in next entry.

Love and cheers!

Regards, Dr to be - Intan

Saturday, May 04, 2013

Minggu terakhir di Malaysia..bumi bertuah...

Assalam all,

Perjalanan yg panjang ini harusku tempuhi jua...

Harini hari sabtu. Kalau dikira dengan jari, ada tggl 6 hari lagi saya berkelana di bumi Malaysia. Bumi tanah tumpah darahku, Malaysia. Saya bangga menjadi anak jati Malaysia.

Saya akan bermastautin di bumi matahari terbit, jauh dari keluarga. Saya tinggalkan suami dan anak kesayangan saya tu demi menuntut ilmu. Setahun je pun, In Sha Allah, penghijrahan saya ini akan memberi impak yg luar biasa kepada keluarga saya. 

Saya perlu tabah dan kuat semangat. Yelah, sudah terbiasa dengan keadaan family yg sentiasa disisi. Kami bertiga akan ke mana saja tempat yg kami rasa best untuk shopping, sight seeing dan sbgnya. Saya berdoa pada Allah semoga suami saya kuat untuk menjaga anak kami. Yelah, dia kan lelaki, kerja lagi, mana nak urus anak - kesian kat husbn saya, tapi saya berdoa agar husbn saya sentiasa dalam lindungan Allah SWT dan terpelihara iman dan taqwanya. Aminn

Esok adalah penentu masa depan negara. Semua parti sedang giat berkempen untuk hari2 terakhir. Bagi yg tak amik port memanglah kata - buang masa, tetapi bagi mereka yg sayangkan negara, mesti berasa berdebar2 dengan pengumuman pada malan hari ahad tu. Saya berdoa semoga Allah memelihara kedaulatan bumi Malaysia yg sangat ku cintai. Lindungi mereka yang ingin memegang tampuk pemerintahan negara demi kerana Islam.

Allahuakbar!!!

*Tolong jangan sebar fitnah sebab dosa fitnah ni sama seperti membunuh. 

Regards, Dr to be - Intan

Friday, May 03, 2013

Hak untuk mengundi..berfikir secara rasional...

Assalam all,

Apa khabar?

Saya - Alhamdulillah, sihat je. 

Alhamdulillah, saya dah pun tunaikan kewajiban saya pada negara, saya mengundi di DUN Pangkor dan Parlimen Lumut. Disebabkan suami saya seorang penjawat awam dan saya pasangannya, saya kenalah undi awal. 

Saya gerak ke Lumut pun dah lewat sebab saya ingat saya mengundi pada 5 mei tetapi rupanya 30 apr. Sampai di Lumut lebih kurang jam 4ptg. Saya singgah di rumah kawan di Manjung dan terus ke Sek Keb Pangkalan TLDM dalam jam 530ptg. Dan, akhirnya, pertama kali saya mengundi dengan secara telus - Alhamdulillah.

Dulu masa pilihanraya, saya tak amik port sebab memang tiada choice untuk pilihan pemimpin. 

Dan saya maybe tiada 'ruang' untuk berfikir secara logik. Dengar dan 'patuh' pada arahan. Tetapi, sekarang, saya nilaikan sendiri dengan mata iman, akal dan pemikiran. Saya tak bias pada mana2 parti, saya nilai kesemuanya sebelum membuang undi. Saya juga taknak nilai mana2 manifesto atau akujanji mana2 parti - pada saya sama je kalau dah janji harus dikotakan, bukan hanya pandai janji sana janji sini.

Saya juga bukanlah seorang peminjam PTPTN sebab saya belajar semua atas tiket biasiswa - Alhamdulillah. Dari sekolah menengah, saya memang menerima biasiswa sehinggalah ke peringkat Master ni. Cuma, kalau boleh, saya berdoa agar anak, cucu saya di kemudian hari tidak dibebani dengan hutang selepas belajar. Betul, ada kata orang kampung saya kata, kalau nak dapat biasiswa, belajarlah sungguh2 supaya dapat biasiswa, other wise, kenalah meminjam. Anak saudara saya yang belajar di peringkat Diploma (disebuah kolej swasta) juga peminjam PTPTN. Kos dia belajar Hampir mencecah RM40k. Saya tanya dia, mampu ke bayar balik lps hbs belajar?. Dahlah amik Diploma je - keluar bekerja, gaji berapa sangat utk lepasan Diploma?. Tetapi, sehingga ke akhir sem (final sem), dia memang score first class Diploma - In Sha Allah, pinjaman itu akan menjadi biasiswa. Itulah yang tertera dalam akujanji PTPTN - Alhamdulillah. 

Harga barang memang tinggi. Untuk mereka yang berkemampuan memang kata itu untuk ekonomi Malaysia (walaupun Inflasi semakin naik - sebab inflasi bergantung pada harga barang), tetapi apa kata nasib orang yang miskin dan tidak berkemampuan?. Di kampung saya, masih ada lagi orang yang bergelar 'orang susah' sebab mereka tak mampu nak membeli sebab harga barang mahal.

Saya bagi satu contoh, di Jepun (inflasi mereka sangat rendah), dengan 1000yen (please jgn convert, compare apple to apple), boleh beli ayam, ikan salmon, sayuran (anggap 1000yen tu=RM10), tetapi di Malaysia RM10, apa yg kita boleh beli?. Ayam tua okla, lain?. Gaji mereka hanya 200,000yen sebulan=RM2000 (compare apple to apple). Bukan kata saya tak bersyukur tetapi bila kita melihat langit, please tengok juga rumput dibumi. 

Satu lagi yang pada hemah saya semua orang keliru - KERAJAAN means = Barisan yang memimpin sesebuah negara. KERAJAAN akan mentadbir urus semua keperluan negara termasuk dalam struktur ekonomi, pentadbiran, kewangan, pendidikan etc. Mereka mengendalikan semua yang berkaitan dengan rakyat. Juga mentadbir urus segala kewangan negara hasil dari pembayaran cukai oleh rakyat etc. So, kalau kata duit dari KERAJAAN, yes, betul tu tetapi duit tu dari siapa?, dari siapa?. itu bukan duit dari orang yang memegang tampuk KERAJAAN. Saya kata begini sebab ada sebilangan generasi baby-boomers (kat kg saya) kata "kami nak makan apa lepas ni kalau BN kalah" - sampai macam tu sekali. Makcik, rezeki tu dari Allah bukan dari mana2 parti. Bila kita mengharap selain dari Allah, macam tu la jadinya. Pendek kata, KERAJAAN adalah 'amanah rakyat' untuk mentadbir urus negara.

Saya pun bukan suka nak tuduh sana tuduh sini. Tetapi, saya lihat dengan mata hati saya. Saya tidak pernah terlibat dengan mana2 parti politik pun, tak pernah hadir walau sekali pun ceramah2 politik. Dan saya juga tidak suka kalau mana2 parti memburuk, memfitnah mana2 pemimpin dari mana2 parti sebab pada saya, saya tak nampak dengan mata kepala saya - so, jangan harap saya nak percaya. Tiada kuasa lain selain Allah yang Maha Mengetahui segala-galanya.

Saya suka kepimpinan Tun Mahathir dan DSAI. Mereka mempunyai kredibiliti yang sangat hebat. 

Apapun, semoga Allah merahmati perjuangan anda wahai pemimpin2 negara semua. 

Menang atau kalah - itu adat bertanding. Tetapi, kalah bukan bermakna lemah dan menang bukan bermakna kuat!

Semoa Allah memelihara tanahair ku bumi yang bertuah - MALAYSIA.

Saya sayang MALAYSIA...

Malaysia Tanah Airku

Malaysia oh tanah air ku
Tanah tempat tumpah darah ku
Negeri elok amat ku cinta
Yang ku puja sepanjang masa

Sawah mu terbentang meluas
Tumbuh-tumbuhan hijau merendang
Bukit mu lurusnya terbentang
Tak jemu mata ku memandang

Sungguh indah di Malaysia
Negeri yang kaya raya
Tempat pusat berniaga
Terkenal di seluruh dunia

Malaysia negeri ku Malaysia
Pusaka tinggalan moyang ku
Tetap sentosa hidup merdeka
Malaysia tanah air ku


Penerbit Album: Pak Ngah
Penggubah Muzik: YBhg Dato' Ahmad Nawab Pak Ngah Wah Idris
Pemuzik: Swakarya
Penyanyi Latar: Swara

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...