Sunday, February 28, 2010

cuti oh cuti...aussie...part 1

Salam Ukhwah kwn2...
perkara pening yg aku tgh pikirkan ialah,da 2 kali aku terlepas tiket ke australia,tak taula....itu sbb planning my hubbyla..pe la, buat spoil mood jek...plan da baik, last2 dia tak jd p kursus, so kenala plan baru...ni yg tgh pening..kakak ipar pun tak tanya lagi..ni da nk masuk bln mac. dulu aku tempah tiket utk p jakarta, dlm middle feb, mmg dpt best price utk air asia, tp ni da nk masuk bln mac, tiket tak book lagi...oh tidak...

firstly plan nk p 5-6 hari jek, ni kami try re-schedule balik, rsanya dlm 10 hari gakla...blh dpt ke cuti nie?InsyaAllah, kalau niatnya baik, takkan bos tak bagi kan??byk tmpt2 menarik rupanya kat gold coast nie...ehm, aku try book sekali theme park n other side yg boleh naik cruise n round town..not bad, so kenala lama sikit..heheheh...kalo p bln jun just nice sbb nk masuk musim sejuk...hehhehe,nk merasa salji nie,kalo takdak kat gold coast, aku akan p la gunung2 depa yg buat tmpt ice skating tu, janji dpt merasa kan..huhuhu..membazir?org kata membazir, tp pd aku tak sbb aku mmg suka travelling..duit?aku da kumpul awal2..sbb tu kalau nk p jauh2 ni duit must be important la..kena smpn awal2...da smpn sethn, so kenala dibelanjakan..nk buat apa simpan?bukan boleh buat masuk dlm kubur...tp, simpanan utk masa dpn adala...tipula takda kan?just utk vacation, kami da simpan tmpt lain..

mula2 plan nk ikut travel agency jek tp lagi byk guna duit..mmgla kata org tu sume aktiviti diaturkan,tp pd aku terikat sgtla..kami nk travel sendiri,just book beberapa tmpt utk lawatan, itupun melalui airasia..insyaAllah, sume berjln lancar...mmg nk sgt ajak kwn2, tp sapa kwn2 yg nk ikut yek??kami ni jenis main redah jek..anak pun da terbiasa dgn keadaan tu...zharifah pun da pandai survive..kami bwk p camping la...sian kat dia, tp kena ajar, jgn manja dan tak tau nk berdikari..so, gold coast, here we are...

InsyaAllah, kalau plannya jd, kami akan menjejakkan kaki ke bumi aussie ni, dgn berkat sabar dan aduh..penuh kesungguhan (poyo gitu..chewah..)..my hubby,jgnla hampakan permintaan mama n iya kali ini ok??don't ever broke ur promise..da lama tggu nie..tapi kalau ada kwn2 yg terbaca blog ni, kalau ada plan nk p aussie tp takda member, mehla joint kitaorg...kena ada kwn, barulah hav fun kan???

apa yg penting, sume kelengkapan da siap, keje2 yg akan diagihkan kpd kwn2 sepejabat, dr skrg kena plan..keje2 jgk, bercuti mesti beb...itulah cara utk release tension kan???sekali sekala berjln2 di negara mat saleh (nk tgk koala n kanggaroo...yahoo...seronok zharifah, hari2 dok bgtau dgn papa dia..papa, i want gokosh..apa ntah..???buat2 je la phm kan??)..wait k my baby zharifah...

ok, kta smbg lg next entry,kta akan cete persiapan sblm p bercuti (lama lgla woi..)..tp, apa slhnya kan???skrg nie, tgh survey2 kws n persekitaran..bestnya kalo abg kandung aku ada time tu, musti perbelanjaan ditanggung kan???sure fun..hbskan duit org..hahahhaha..da da...

Tuesday, February 16, 2010

aku nak p bercuti...utk 4th anniversary..

Salam sume..
aku da tgk tiket fligt kat airasia..not bad, p Gold Course RM5K (tiket return utk kami ber3 la..)..ehmmm, aku rasa boleh dgn harga tu..skrg ni mslhnya, aku tak sure cuti abg aku la..aku punya cuti, InsyaAllahla..plan nk p dlm awal jun la, dlm middle school holiday..aku bkn apa, tkt tiket da beli, abg takdak cuti..dgr cete abg aku p kursus JOCC kat KDSI 1, so itu pun kena ambil kira jgk..

ehmm, sbnarnya aku da plan nk p UK, tp tk jd sbb ada benda2 yg tak kena dgn plan kami thn ni..so, paln kedua p australia la..rancang nk ke melbourne tp abg kandung aku blk kg la pulak time tu...hampeh..thn lps kami dpt p bandung n jakarta so thn ni nk p jauh sket, lgpun zharifah da besor sket, blhla dia jln jauh sket kan...yg penting kami happy, duit tak menjadi mslh..duit blh cari tp kenangan susah nk cari..kalo nk berjalan2 pun masa muda ni la, kang da tua, tak larat nk buat apa kan??

aku nk ajak org lain, sapa ek??akak ipar aku ok jgk ek??dia pun cikgu, tgh cuti time tu..ehmm, good idea, blh dipertimbangkan..dia pun ada bgtau teringin nk p australia..so, plan kena teratur nie..yg penting, jadual abg aku nie..settle je jadual dia, settle la jadual aku..co aku, pandaila aku handle kan??heheheh..

plan nk p dlm 6 hari jek..cukupla tu, kat Gold Course bkn ada apa sgt pun, plg koman pun 3 hari da hbs jalan2, just nk lbh hari sbb nk sight seeing jek...yelah, sekali sekala jengok negara mat saleh kan??aku nk bercuti ni bkn apa, nk release tension, sbb byk benda yg aku terlepas thn ni..aku mls nk pk la..janji aku dpt peluang bercuti, cukupla..duit??tanggung beres...

byk tmpt nk p sbnrnya, antaranya egypt tp aku rasa baik aku ikut agen pelancongan kalo nk ke egypt sbb boleh buat umrah ziarah sekali..utk umrah, aku da plan nk p masa bln ramadhan..itu pun tak cmpm lg sbb its depend on my hubby schedule...oh tidak....kenapala ssh sgt jadi T******???

what everla..yg penting, sume in planning, dpt tak dpt, blkg kira, yg penting matlamat dulu ok??for my hubby, lets plan ur schedule ok??sian kat kami tau...ehmmm...

Friday, February 05, 2010

Dah terlepas pun...

salam ukhwah sume..

cete ni bersambg dr page kat bwh..mmg dah takde rezeki rupanya...takpela, mmg dah ditakdirkan kot??ini sume adalah dugaan n cubaan dr Allah SWT..kalau Allah bagi, maknanya, adala, tp kalau sebaliknya, mmg ada hikmah..so, aku redha dgn ketentuanNya..cuma ada la terselit rasa terkilan dihati, apalah nasib diri ini???selalu terlepas..aku skrg pikir positif jek, mlsla nk pikir org ada sabotaj ke, org nk dengki ke, apa yg aku tau, aku mmg da takde rezeki...
apa yg aku perlu buat skrg, ingin mencapai azam yg telah aku gariskan...ehmmm, thn ni nmpk gaya mcm blh jek p umrah???ada rezeki rasanya..InsyaAllah..aku doa pada Allah, jika sudah tersurat aku akan ke Tanah Suci thn nie, mesti akan pergi juga kan???tapi, mslh nk cuti jek yg pyh..kalo nk p pn, aku akan p dlm bln nov or awal dis..ni tgh cari btl2 syarikat yg menawarkan pakej yg ok dan berpatutan...
kata org, nk p tanah suci kena ikhlas, tak blh berkira sgt, tapi utk keselesaan jugak, kalau pakej murah tp tmpt penginapan, makanan tdk memuaskan, mcm mana kan???so, bak kata Nabil, lu pikirla sendiri..oleh itu sekian dulu karangan sy buat kali ini..bubye..muahhh..

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...