Wednesday, December 24, 2014

Semakin hampir..My PhD journey

Assalam all,

Pheww, lamanya tak updated blog. Saya busy study. Ya, saya struggle utk IELTS dan finally, utk kali yg ke-3, saya berjaya mendapat results yg ditetapkan oleh University.

It's a long journey, i guess.

Sampaikan saya hampir berputus asa. Yelah, nak lawan perasaan risau yg sgt tinggi dgn takutnya dgn tarikh penghantaran borang2 lengkap penajaan ke pejabat MARA lagi. Pheww, memang headeache la. MARA ada tetapkan tarikh2 tertentu utk settlekan semua borang mengikut tarikh kemasukan ke university.

              Marilah menuntut ilmu

Tapi, perancangan Allah itu sangat indah. Pertolongan Allah sentiasa datang tepat pada masanya.

Syukur sgt sebab results IELTS sy yg ketiga sgt2 okay. Maybe sbb dh byk sgt buat latihan..lol

Saya rasa malas nak cerita berkenaan ujian IELTS saya. Ada kisah disebalik semua itu. Biarlah ianya menjadi lipatan sejarah saya. Yg saya boleh suggests - practice makes perfect!. 

Supervisor saya dah happy dgn results IELTS saya n finally, saya akan bakal bergelar PhD student di Hull University, Alhamdulillah.

Saya akan mendaftar di Hull University pertghan bulan Februari 2015, InshaAllah. Sekarang, masa utk berdoa utk perjalanan yg smooth utk urusan perjanjian biasiswa, visa, accomodation di sana etc.

Nampak gayanya, bulan January 2015 merupakan bulan super busy utk saya, nak uruskan semuanya seberapa segera yg blh.

Dian tetap bersekolah dulu utk bulan January saja. 

Will updated apa jua urusan sepanjang perjalanan sebelum ke UK ni.

May Allah ease everything for me n whole Family, amin.

Regards,
Dr to be - Intan




Thursday, November 13, 2014

Semoga dipermudahkan urusan - PhD ku di UK...

Assalam semua,

Lamanya tak updated blog. Memang sangat busy 2-3 bulan ni. Bukan busy apa, busy study (IELTS), siapkan proposal bla..bla..bla. 

Itu belum lagi jejak kaki ke university as a PhD student. Lagi stress agaknya kehidupan saya. 

Ya Allah, semoga segalanya success.

Banyak betul dugaan dan cabaran sekarang ni.

Firstly, saya buat application PhD ke University of Hull menggunakan ajen kat KL, tak perlulah saya mention ajen apa. Tapi yang pasti, saya jumpa ajen ni masa datang walk in student place kat KL around bulan May yg lepas. So, GM ajen ni beriya nak represented as my ajen yg akan registerkan application saya dari mula sampai akhir. Masa saya jumpa dia tu, saya nak hantar application ke Australia sebab memang dah dapat supervisor. Cuma masa tu belum dapat results MARA samada dapat ke tidak.

So, saya sebenarnya ada kawan di NAZA Edu Loan tapi dia tak represented university saya. So, saya guna sajalah ajen ni.

Sebenarnya ajen ni okay je tapi staff dia yang kendalikan application saya ni rasanya tak well trained. Semasa saya ke pejabatnya, dia macam tak tahu macam mana nak isi form application tu. Seem saya memang dah check siap2 di website university procedure isi borang dia, so saya fahamlah sikit2 requirementnya.

So, staff yang in charge application saya ni suruh saya isi borang then, dia photocopy everything. Dia kata akan submit borang tapi meanwhile tunggu jugak results IELTS saya. Okey, done.

However, saya email lah dia sebulan lepas saya jumpa dia haritu bertanyakan status application saya. Dahlah email tak berjawab lepas tu reply email ckp macam saya ni tak tahu yang PhD ni adalah research bukan though classes. Bengang tak bengang??. Anyway, saya masih sabar dan reply email dia in a good manner. Kesabaran pun ada batasnya kan?. Lepas tu, dia memang tak balas email apa2 yang saya bagi.

University saya ada bagi acknowledgment tentang status application saya - siap dengan nombor untuk track kita punya application tu tapi tarikh lahir saya salah. Siapa yang isi borang tu?, saya tak isi tarikh lahir yang totally menyimpang dari nombor sebenar. Imagine tarikh lahir dlm application tu 01/01/1970 - tak logik kan?. Nampak sangat dia main bubuh je without check!. Ini memang sangat obvious kesalahannya. Sebab nanti CAS number yang university akan keluarkan untuk buat VISA akan salah sebab sah2 tarikh lahir salah. 

Aduhaiii. 

So, saya email balik both university and staff ni. Langsung takde reply apa2. So, dengan bengangnya saya email untuk kali yang ke-3 cc pada GM dia yang sempoi dan sporting. So, esoknya dia reply msg saya tapi still dalam email tu takde correction. 

Macam ni ke layanan pada student??. Come on la, i'm not using your company without nothing. University will pay your service, but don't take for granted from us - treated us like we are not matured enough. Kalau namanya nak sambung PhD, takkan lah tak tahu apa itu research??. Pelik bin ajablah!!

So, takpe, saya sentiasa bersangka baik.

Banyak betul dugaan. Better haritu saya submitted application sendiri tak perlu guna ajen. At last, saya mintak tolong bakal supervisor saya untuk check application saya tu. Hopefully okay saja. Dah lama tunggu ni.

Now, memang tidak dinafikan...jasad di Malaysia tapi hati dan perasaan sudah lama terbang ke UK. 

Doakan saya dipermudahkan segala urusan.

permudahkanlah ya Allah..

Dah lama tak balik jumpa mak kat kampung. 

Regards, Dr to be - Intan

Sunday, October 19, 2014

Cerita Ulu Yam di Liverpool yang super best!!

Assalam to all,

Saya ni memang suka summarize apa yang saya tengok, baca dan dengar. Apa yang selalu saya summarize kat blog adalah benda yang bset2 saja. Kalau tak best or tak berapa nak menarik minat, memang saya takkan cerita kat blog la.

Now dah masuk bulan oktober, debaran semakin hampir untuk saya yang bakal melanjutkan pelajaran ke UK, InshaAllah. Semuanya atas pertolongan dan restu dari Allah SWT. Banyak dugaan dan halangan untuk saya menjejakkan kaki ke bumi UK ni. Yelah, bukan senang nak senang dan bukanlah susah juga nak susah. 

Banyak orang tanya saya, apa yang akan saya buat lepas habis PhD nanti?. Dan banyak jugalah jawapan saya, kadang2 saya rasa nak balik Malaysia, menyumbang bakti sebagai pendidik di university dan adakalanya hati saya melonjak ingin menimba pengalaman bekerja di luar negara, sebagaimana yang dilakukan oleh inspire saya - Abang Nazali Noor.

Suka betul saya baca buku dia.

Ini yang saya baca. Rujukan gambar: www dot ieyra dot com

In fact, buku dia memang banyak beri motivasi untuk saya secara peribadi.

Secara jujurnya, saya memang teringin sangat belajar di UK dan merasai sendiri keseronokan belajar di ruang yang dikelilingi oleh pokok-pokok maple, snow yang memutih dan cuaca dingin yang mencengkam.

Tapi Allah dah beri peluang tu masa saya belajar di Japan tahun lepas. Memang tak pernah terfikir nak jejakkan kaki ke sana, apatah lagi atas tiket pelajar.

Man Jadda Wa Jadda - sesiapa yang berusaha, pasti Allah tunjukkan jalannya.

Sebab itu buku Ulu Yam di Liverpool ni memang menjadi pencetus semangat buat saya. Sementalah, saya ni memang suka membaca pengalaman orang-orang Malaysia yang dah 'established' kat sana. Sebelum ni hanya baca dari blog-blog je tp since abang Nazali dah tulis 'cerita sebenar' dia, tak perlulah buat rujukan di blog lagi.

Cerita yang disampaikan dalam buku sangat telus dan relevan. Dia tulis dengan penuh ikhlas dan penuh inspirasi, takde perkara yang diselindungkan. Baik dari segi perhubungan, persahabatan, pengurusan kewangan sehingga ke we love, we care.

Memang beliau sumber inspirasi saya.

P/S: Now, tengah fikir samada nak teruskan hidup di UK or balik semula ke Malaysia after graduated. Tengah dok buat planning yang relevan. 

Regards, Dr to be - Intan

Saturday, September 20, 2014

Kenapa nak sambung PhD?

Assalam everyone,

Today was my IELTS day and i bet, it's my hectic day. Ambil SPM pun tak pernah rasa darah gemuruh yang macam ni..phewww!!

trust me!!

By the way, usaha sudah, now time to doa and tawakal dengan apa juga keputusan. Saya berharap agar keputusan tidak mengecewakan, jika tidak terpaksa tukar plan.

Okey, tujuan entry ni nak sembang mengenai tujuan asas saya untuk menyambung pengajian di peringkat tertinggi, PhD. Ayat cliche, 'nak bergelar doktor la'..tapi, cop, itu rasanya bukan tujuan utama saya.

Kalau tanya pada saya, kenapa sambung PhD, ini jawapan saya:

1. Alang-alang menyeluk pekasam, biarlah sehingga ke pangkal lengan - alang-alang belajar, biarlah sampai ke peringkat tertinggi dan kalau boleh sampai post-doc!.
2. Memang cita-cita sejak habis first degree. Masa zaman sekolah dulu, tak tahu pun pasal sambung2 belajar ni.
3. Nak jadi pendidik yang competent dalam bidang kajian saya kelak. Pendek cerita, nak jadi pakar industry la, InshaAllah.
4. Saya minat bidang penulisan dan kajian, tapi bukan experiment la, dah puas berexperiment masa zaman ist degree dulu. Now, time to spent on reading a journal.
5. Sebenarnya saya nak sangat jejakkan kaki ke UK, so dengan menyambung PhD, mungkin hasrat ini akan tercapai. Sebab Master dah di Japan (itupun bukannya atas perancangan, just ad hoc planning). Mulanya saya hanya buat master di UTM, then my school (Razak School of Engineering and Advance Technolgy) promote a double master degree, then i cuba nasib. Luckily, i dapat!.
6. Memang dorongan 100% dari my husband yang nak sangat tengok wife dia ni berjaya genggam scroll PhD, probably in UK.
7. Dalam family saya, hanya saya yang berjaya sampai ke peringkat ni, so saya nak jadi pemangking (cewah ayat..) pada yang lain-lain untuk terus menimba ilmu.
8. Nak cabar diri.
9. Nak ada dissertation sendiri - probably jadi rujukan untuk next generation.
10. Okey, last...nak dapat tittle Dr!.

Tipulah kalau cakap taknak gelaran Dr tu!.

So, kalau nak diikutkan...memang banyak cabaran dan rintangan sepanjang perjalanan PhD saya ni terutama 'tragedy' yang pernah menimpa saya suatu masa dahulu. Itu semua adalah asam garam kehidupan, takde yang mudah. Allah beri ujian semua bersebab, kita je yang kena sentiasa bersangka baik dengan Allah - InshaAllah.

???

Last but not least, mohon doakan saya selamat menyelesaikan semua document, offer letter, visa n last flying high to UK.

Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian, melainkan yang beriman dan yang beramal soleh.

Regards, Dr to be - Intan

Friday, August 29, 2014

IELTS Examination...

Assalam all,

I felt asleep lately due to Atkins Diet that i followed since last week. I just concentrated on protein food rather than carbohydrate. In fact, we just need around 20grms of total carbo food a day!!. Pheww, i need a bundle of patient -  a lot of glorious food in front of my eyes - just blind it!!

Now, i have to concentrate on IELTS Examination on 20th Sept 2014 while speaking on 15th Sept 2014. I have to look back the english tutorial back to secondary school and try to do some exercise from my friend notes and internet. It's totally different from ADFELPS Examination that i had sit to further study in Australia. 

I really need 7.0 band and above.

InshaAllah...

As a review, there is 4 components that i have to sit:

1. Speaking.
2. Reading.
3. Writing.
4. Listening.

Please pray for me - quite nervous lately!!

Regards, Dr to be - Intan

Sunday, August 24, 2014

My PhD...one step closer!!!

Assalam all,

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang Maha Memberi dan mempermudahkan segala urusan.

Setelah berhempas pulas menyiapkan research proposal (lbh kurang 3 bulan), akhirnya siap dan bila check plagiarism, hanya 7% dan saya dengan yakinnya terus email pada bakal supervisor di UK. Sebelum ni saya buat research proposal tentang topic lain, kali ni saja dah tukar 3 kali. Yang pertama untuk Meiji University, kedua utk University of South Australia and last untuk mana2 university di UK.

Tapi, kali ni saya hanya hantar email pada 4 orang supervisor, mengikut University:

1. University of Salford.
2. University of Durham.
3. University of Huddersfield.
4. University of Hull.

Bear in mind, setiap university ada kelebihan masing-masing. Sebagai contoh, University of Hull ada collaboration dengan Global IBFR, USA, so senanglah nak dapat grant untuk buat research. Alhamdulillah, tak sampai sehari, University of Huddersfield reply dan ingin menjadi supervisor. 2 hari lepas tu, University of Hull pula reply dan sangat impress dgn topic PhD saya. Bagaikan orang yang sedang tidur disorongkan bantal, besar tapak tangan nyiru saya tadahkan. Setelah berbincang, beliau dengan sukarelanya ingin mendapatkan co-supervisor utk saya (salah seorang colleagues). Memang sangat helpful dan kind.

So, saya dah malas nak apply mana-mana dah sebab dah dpt tempat, cuma tgh tunggu offer letter je. PhD di UK ni kebanyakkannya structured (kena masuk ikut entry dateline) dan kebanyakkannya kemasukan adalah bulan sept/oct. Jarang ada yang open Jan, still ada tapi kena pandai explore. Sebenarnya saya dah half way apply untuk University of Edinburgh, tapi disebabkan dah dapat University of Hull, better saya ke sini saja.

So, untuk saya dapat unconditional offer letter, semua documents kena submit such as (apply online):

1. Research Proposal.
2. Master Degree certificate.
3. Personal statement.
4. CV.
5. IELTS.

Semua documents dah settle cuma IELTS je sebab saya akan sit for exam on 20th sept 2014, results pulak keluar 2 weeks after that. So, supervisor saya kata better tunggu semua documents in hands then baru apply online. Takde masalah sebab dia akan buat application saya fast track - alhamdulillah.

So, maybe now saya boleh announce (tak berapa rasmi) yang saya akan bakal menjadi student di University of Hull (Department: Hull University of Business School - HUBS). 
Logo UoH
UoH
HUBS
time winter - wowowow...
nak lepak sini..hehe
Now, time to rest (not fully rest sbb nak amik IELTS ni) sebab penat mengadap journal utk siapkan research proposal. 

Nak fikir pasal documents to MARA yang perlu disettlekan segera, BTN, VISA, ticket flights etc. Kena betul2 adjust ikut timing ke UK nanti, bukan apa takut semua benda last minutes, kalut nanti.

Alhamdulillah, my PhD is one step closer...

P/S: 1st Oct nak ke Nihon with Dian.

Regards, Dr to be - Intan

Friday, July 18, 2014

Dian turns 7 and MH17 tragedy...

Assalam all.

Really sad, sadness deeply in my heart. One by one tragedy occurs in my gold land, Malaysia lately. Its not about people but now about humanity and life!.

I don't want to describe what happen in Malaysia now, there's a lot of blogger out there just reveal about that. But deeply in my heart, i bet, you will know the hide and true story behind the scene of MH17 and of course MH307. I will keep praying on this matter and also our heartbreak about Gaza land and Palestinian, may Allah give us powerful strength to against the laknatullah Israel.














Today is Dian's birthday. She's now turns 7. How time flies away and i still remembered the day when i deliver the baby on 18th July 2007 in Manjung, Perak around 13:05, Malaysia time through Cesarean with 11 doctors around me because i do have a complication on pregnancy. Only me and my husband on that day, no relatives and friends come during the hard time deliver my baby (because its on working time, wednesday). I'm really pity of my husband, he doing hard to fulfill the requirement doctors and nurses somehow this is our first time facing the deliver day.

Dian born with full greatest and love heart with me and my husband. 

I really love her, every single minutes i want to kiss her chic and body. You know, baby smell is like a baby lotion on it. Everyday i captured the moment, she's smile, she's do this and that without failed.

Now, my wish is only one: I do hope Dian will become a good servant for Allah, be a good muslimat and be a good daughter for me and my husband. 

I really love her, so much!

From your mother,  
Regards, Dr to be - Intan

Tuesday, July 08, 2014

Jika suami ingin berkahwin lagi...

Assalam all,

Salam 10 Ramadhan 1435H.

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk terus berada di dalam bulan yang teramat mulia ini. Marilah sama-sama kita penuhi bulan yang mulia ini dengan memperbanyakkan aktiviti keagamaan yang lebih mendekatkan diri kita pada Allah SWT. InshaAllah.

Okey, tajuk entry kali ni nampak scary kan?

no idea at all...
ehmmm....
Tapi itulah hakikatnya. Kalau dah tertulis di luh mahfuz yang kita akan dimadukan, ianya kun fayakun dari Allah SWT, maka kenalah kita redha dan terima segala takdir dan ketentuanNya. Siapalah kita untuk menolak takdir dari Allah yang Maha Esa.

Tajuk nampak scary bagi golongan wanita tapi bagi golongan lelaki, inilah tajuk yang paling diaorang suka.

Secara jujurnya, saya tak reti nak komen tapi kalau dah kena batang hidung sendiri, maybe apa yang boleh saya katakan - saya relakan!

Ya, saya relakan jika suami ingin berkahwin lain tapi dengan syarat:
1. Saya kenal wanita tersebut.
2. Janda/anak dara tua (andartu).
3. Ada kerjaya.
4. Mualaf.

Secara ilmiahnya, kriteria diatas dipersetujui oleh suami saya. Dia pun kata kalau mahu berkahwin lagi, dia akan cari yang berumur lebih 30 tahun. Katanya, umur 30-an lebih serius dan matang. whatever...

Sepanjang saya musafir di UK kelak, suami akan keseorangan di Malaysia. So, saya ada cadangkan untuk dia berkahwin lagi jika diri dirasakan keseorangan. At least, ada yang menemani dia sepanjang saya di UK nanti. Suami tersenyum dengan cadangan saya tu, dan dia berkata tengoklah macam mana nanti. Lelaki kan, kalau kita dah offer, besar tapak tangan nyiru dia tadahkan. Kalau dia dapat ajak orang bukan islam masuk islam dan mengahwininya lagi besar pahalanya. Itu sekadar cadangan saya saja, selebihnya terpulanglah pada dirinya sendiri.

Saya tak pernah menghalang suami untuk membuat keputusannya. Saya sekadar memberi cadangan, keputusan terletak ditangannya. Apa yang penting, biarlah berlaku adil dalam apa jua keadaan. Janganlah bila sudah ada isteri baru, isteri lama jadi seperti 'gantugn tidak bertali'.

Takpelah, daripada dia bercinta diluar pengetahuan saya, lebih baik saya 'membuka mulut' merestui hubungan mereka, itu saya kira lebih adil untuk 'hati dan perasaan' saya sendiri. At least, saya tahu dengan siapa dia keluar dating dan bercinta - takdelah memendam rasa!

Okeylah, till now...will updated later.

Love,

Regards, Dr to be - Intan

Tuesday, July 01, 2014

Mari sambung PhD

Assalam semua,

Okey...harini dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa. Alhamdulillah, anak saya, Dian masih utuh berpuasa walaupun bersekolah. Saya nasihatkan dia agar jangan banyak main disekolah. Waktu rehat, saya suruh dia duduk diam or else baca buku apa yang patut.

Ramadhan Kareem

Tahun 2014 ni memang blog saya bersawang sentiasa. Tiada masa nak menulis diblog. Kadang-kadang ada idea tapi selalu terputus ditengah jalanan..haha...

Saya busy sedang membuat persiapan untuk menjadi pelajar PhD di bumi England. Pelajar PascaMara ada group di facebook, so disitulah selalunya kami berkomunikasi. Buat masa sekarang ni, kebanyakkan student Master dah settle semua surat perjanjian bersama MARA, tinggal masa untuk fly ke negara masing-masing. Untuk yang ambil PhD macam saya ni - masih lagi terkial-kial sebab banyak benda kena settlekan. Ini kiranya saya dah pecut sehabis baik ni, memang plannya nak berangkat ke UK akhir tahun ni ataupun tahun depan (yang pastinya tawaran MARA ni sah sehingga April 2015). So, we can decided nak fly this year or next year. Untuk pengajian diperingkat Master, tarikh kemasukkannya selalunya sudah ditetapkan oleh pihak university. Sementara PhD, we decided when we want to enroll (tapi tak semua univ sama, depend..).

Tapi, MARA hanya sponsored saya seorang sahaja - family kena self-funded. Even sebenarnya kalau kita duduk di out skirt London, elaun yang MARA bagi tu dah memadai. Kalau bujang, lagilah siap boleh menyimpan lagi. Tapi disebabkan bawa family, elaun jadi cukup-cukup makan saja. Takpelah, ada elaun tambahan seperi elaun buku, thesis etc. Disamping, elaun nafkah dari suami tercinta (yehaa).

Yang penting, cita-cita untuk mendalami ilmu di UK dapat direalisasikan. InshaAllah.

Dan yang paling penting, kali ni saya ke UK dengan ditemani oleh Dian, anak kesayangan saya tu. hehe...

Okeylah, next entry nanti nak story pasal IELTS. Saya akan menduduki ujian IELTS bulan august ni, so banyak juga persiapannya.

InshaAllah...

Till now, xoxo..UK, mu tunggu aku mari..:)

Regards, Dr to be - Intan

Thursday, June 19, 2014

Cabaran ke arah pengajian PhD...

Assalam rakan-rakan yang saya sanjungi,

very soon...can't wait!!!

Lagi seminggu kita akan bakal menerima kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak. Tak sabar rasanya nak mula berpuasa bersama keluarga tercinta sementalah saya berpuasa di bumi Nihon tahun lepas. Berpuasa dalam keadaan keseorangan tak sama dengan keadaan dimana kita ditemani keluarga dan saudara-mara. Alhamdulillah, masih diberi nafas oleh Allah untuk terus berada di muka buminya ini, menyaksikan kehadiran bulan yang penuh beerti ini.

Saya agak busy lately - maklumlah, perjalanan PhD saya semakin hampir. Suami pula sibuk dengan beberapa projek besar yang sedang di usahakan, so kami berdua sangat busy sampaikan kadang-kadang bertegur sapa melalui whatsapp je. Itulah hakikatnya, nak sama-sama kejar mencari peluang menambah keberuntungan dalam hidup, kenalah banyak berkorban dan bersabar - tapi yang pastinya sentiasa buat dengan niat yang ikhlas kerana Allah SWT, InshaAllah.

Okey, nak story pasal cabaran saya ke arah pengajian PhD saya:

1. Sudah mendapat tawaran bersyarat dari MARA - tapi belum siap sepenuhnya sebab masa saya apply online haritu, saya letak negara Australia, tapi disebabkan beberapa faktor, saya beralih ke UK. So, banyaklah sikit benda yang saya kena betulkan. Banyak pilihan University tapi masih lagi dalam usaha memilih yang terbaik.
2. MARA meletakkan beberapa tarikh tertentu untuk kita menghantar segala dokumen untuk dijadikan sebagai tawaran tanpa syarat - so dah boleh dapat Financial Affidavit la masa ni. MARA sponsored semua termasuklah fees, elaun sara hidup, buku etc. (banyak juga). Yang pastinya, tarikh tawaran MARA ni sehingga pengajian April 2015.
3. Saya sedang tukar sedikit research proposal saya sebab tak jadi ke Australia, so kena tukar research ikut SV yang kat UK pula. Itu yang jadi terbeban sedikit. Requirement UK tak sama macam requirement di Australia.
4. Bulan ogos, saya akan ambil IELTS di PJ/KL. Harap saya results boleh achieved 7.0.
5. Bulan Oktober target hantar semua borang pada MARA.
6. If tiada aral, bulan Januari dah boleh ke UK untuk memulakan sessi pembelajaran di sana.
7. Oh yea, dalam bulan nov to dec, saya akan settlekan semua document termasuk visa keluarga (kena buat TB test), translate semua sijil (nikah etc.).
8. One more, pergi kursus BTN (wajib utk semua student MARA).

Phewww...banyaknya check of list??.

Kita hanya merancang, tapi Allah jualah yang menentukan. Sebagai hambaNya, kenalah kita merancang, selebihnya serahlah pada Allah yang Maha Mengetahui. Selalunya perancangan dari Allah adalah yang terbaik.

Okey, entry sambung kemudian, saya nak sambung study pasal research PhD saya.

Till meet again, xoxo!!

UK, tunggu aku datang!!!!

harap dapat menjejakkan kaki disini - InshaAllah

Regards, Dr to be - Intan

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...