Tuesday, December 28, 2010

Kejayaan awal tahun..daftar master

Salam Ukhwah,

Agak lama tak updated blog,sibuk dgn meeting dan bercuti balik kg..di kluang,line internet tak berapa bagus..so,liat sikit nak online..

Pada 26 dec yg lalu,saya dah dapat offer letter from UTM..fuhh,lama sungguh tggu surat ni..mcm2 sy nak buat dgn surat ni..nk request mohon pelepasan belajar, nak letak jawatan dan sbgnya, sume saya kena buat melalui surat ni..offer letter tu pun UTM send by email dulu, post kemudian, rasanya dlm mggu ni dptla surat tu..

Pendaftaran adalah pada 1 jan 11..fuh, ada seminggu je nak siapkan apa2 yg dikehendaki..medical check up, surat penjamin dan sbgnya..byk juga tp kena buat sume tu sbb kena hantar pada masa pendaftaran..kang reject pulak kan??

surat tawaran from UTM

Takut
Biasalah, kalau dah dapat offer letter maka bermulalah kehidupan saya sbg seorang pelajar...saya akan menjadi pelajar semula tp environment yg berbeza..dulu masa degree kepayahan dia time exam..tak taula peringkat master ni..rasanya pada project paper la kot??Saya bukan takut tapi gementar..apa2pun, saya kena lalui juga..dan, nasib baik kawan baik saya juga dalam kelas yg sama..ada la kawan utk bertukar2 pendapat dan gelak tawa..

Berdebar
Banyak cost yg saya perlu sediakan utk sessi pembelajaran saya ni..saya kena betui2 pandai membuat senarai kewangan keluarga agar tak tersasar dari landasan..risau juga memikirkan kedudukan kewangan ketika menetap di KL kelak..apa2pun,redah je la..kalau kita tak berpindah ke tempat baru, kehidupan dan pemikiran kita tak akan berkembang..dok takat tu je la..

Berpindah
Dalam masa yg sama jugak, saya akan berpindah ke KL pada 6 Jan 11 ni menggunakan khidmat Door To Door Service..actually navy tak sediakan perkhidmatan ni utk perpindahan dalam kawasan semenanjung tp sy request sendiri then bayar sendiri la..byk benda kena buat sbb saya ni jahil juga berkenaan claim dan sbgnya...mggu ni juga pada 1 jan 11, saya akan ke UTM jalan semarak utk sessi pendaftaran pelajar baru..berdebar lagi dan lagi...hehheehehe

Doa

Saya mendoakan yg terbaik utk diri sendiri..semoga Allah permudahkan segala urusan dunia ni..semoga Allah melindungi segala2nya...jgn la ada yg cacat celanya...bukan apa, biarlah susah di dunia tp jgn susah di akhirat..tapi kalau dapat senang diakhirat biarlah lebih senang di dunia juga...dugaan tetap ada utk menguji hamba2Nya...

Monday, December 20, 2010

Happy Birthday to my mak!!

Salam semua,

Harini birthday my mak yg ke 62 tahun...saya sangat2 mendoakan agar mak saya dikurniakan umur yg panjang,kesihatan yg baik dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT...saya sangat2 sayangkan mak saya..

Teringat waktu kecil dulu,mak saya ni kalau dah marah kat anak2..dia takkan bercakap dgn kita sampailah 2-3 hari..itu yg plg tension..bila kita nak tanya, mak buat bodoh jek...yelah, saya jugak yg degil,taknak dgr cakap mak..dah tak dapat tahan sabar la tu..hahhahaha...

Mak saya kena operation utk potong kaki sebab diabetis pada Jun 2007..kesian mak, dan skrg jadi orang OKU..mula2 dia sangat mental dan murung setiap masa..kalau ayah nak keluar rumah hanya ke pasar malam then terlewat sikit pulang ke rumah, mak dah menangis..memang mak sangat2 sensitif ketika itu..saya tak call lebih 3 hari pun,mak dah start menangis dan kata saya dah tak ingat kat dia..

Tun Dr Mahathir Mohamed
Birthday mak saya sama tarikh dgn birthday Dr Mahathir..hehehe..kebetulan je..tapi,bila tarikh lahir kita sama dgn orang2 terkenal, selalu kita nak share and bgatau sume orang kan??Dr Mahathir adalah antara pemimpin yg paling saya minati..Tun sangat kreatif dalam melontarkan idea dan pendapat..saya sangat kagum dengan daya kepimpinan yg ada dalam diri Tun..susah nak dapat pemimpin yg begini dalam negara kita yg sangat2 kecil ni..kalau ke luar negara (org cerita la.), kita sebut Malaysia, diaorang tak tau..tapi bila sebut nama Tun,baru diaorang realize...hebat kan penangan Tun??

Itu cerita Tun Dr Mahathir...Ni mak saya pulak..mak saya ni sangat2 penabung orangnya..dia memang seorang menteri kewangan yg sangat2 dikagumi..kalau bagi kat ayah,sekejap je habis, biasalah, orang lelaki kan??memang susah sikit nak control..beza dgn mak, dia sangat particular dalam urusan kewangan keluarga...dan,mak yg uruskan sumber2 kewangan keluarga..bagaimana tentang perbelanjaan dapur, yuran sekolah dan sebagainya..

Berdikari
Mak saya sangat2 berdikari orangnya...kalau mak cerita pasal cerita dia yg lama2 dulu, dia pasti akan menangis..bagaimana dia menjaga adik2 tirinya..mak saya anak tunggal dari 1 ayah dan 1 ibu..yg lain semua hanya adik2 yg 1 ibu ataupun 1 ayah...mak saya ni dah biasa jadi orang susah..semua benda dia buat dari A-Z...sebab tu dia sgt2 particular dalam urusan kewangan...itu yg saya sgt2 kagum..tapi,saya tak boleh jadi macam mak..saya sgt2 la boros orangnya..hahhahaha...

Hadiah utk mak
Saya telah membeli sehelai tudung jenama Pearl Haya utk mak saya..harganya boleh tahan..hadiah utk tahun 2010..dan saya pun dah request cuti utk pulang ke kampung meraikan birthday mak..tapi,saya tak maklum pada mak akan kepulangan saya ni..saja nak buat surprise..hehehehe...Harap2 surprise saya menjadila..sebab dah banyak kali plan nak balik kampung, asyik delay je..masalah inilah,masalah itula..masalah dunia!!!

Doa untuk mak
Saya mendoakan agar mak saya dianugerahkan status kesihatan yg baik sebilang masa...Semoga Allah kuatkan semangat mak saya untuk meneruskan kehidupan..aminnn

Sunday, December 12, 2010

Suka sangat...

Salam Hijrah,

Apa minat korang?ehmm, saya nak share la 1 minat saya..

Saya amat suka tgk cerita2 khayalan like Harry potter, Barbie, Narnia, Lord Of The Ring n byk lagila..saya lebih prefer cerita2 seram dan hantu serta membuatkan kita berfikir tentang imaginasi daripada tgk cerita2 cinta ke..keganasan rumah tgga ke..

Saya amat minat dan tersangat minat..tapi, hsbn saya tak berapa minat dgn cerita2 begini..saya je yg excited terlebih..kadang2 sampai sanggup beli cd utk simpan koleksi..

Yela, kalau saya ni remaja ke, kecil lagi, takpela, ni dah besar panjang, dah beranak pinak dan masih meminati cerita2 macam ni..tapi, itu kenyataannya..saya akan sanggupla tgk sampai habis kalu filem2 mcm ni ada kat HBO ke, SMV ke..hsbn saya akan tidur - sure!!

Kalau orang kata pelik, rasanya takla..biasalah tu, masing2 ada minat dan kegemaran kan?same like me..saya juga suka benda2 macam tu..

Sempurna

Lagi 1, saya ni lagi 1 pelik, saya tak suka ketidaksempurnaan..i mean, bukan dari segi apa yg dah Allah berikan tapi kesempurnaan dari segi benda dan harta..i mean, contohnya, kalau saya nak pindah rumah sewa ke, ada disediakan furnished tp kerusi makan yg sepatutnya ada 8, hanya ada 7 sbb yg 1 lagi rosak~~conform saya tak akan sewa rumah tu..paham kan??
Hah, macam tu la saya!!

Pelik kan?entahla, pada saya pelik jek sbb saya sendiri yg tak blh control diri saya..lagi contoh, if kereta saya baru pakai setahun then tinted nya dah kabur, saya sanggup keluar duit untuk buat tinted baru asalkan saya tak sakit mata tgk kereta yg tak perfect..
Diri Sendiri

Tak sama dgn diri, saya tak kisah kalau diri suami dan anak tak sempurna~~even kadang2 pun termerungut jgk..hahahha..saya nakkan yg terbaik utk anak saya..saya berazam nak didik dia jadi insan yg sempurna sampaikan kdg2 saya jadi takut nak mengandung lagi sbb takut tak dpt beri yg terbaik utk anak2..pelik kan?Tapi satu je menjadi ayat penyenang hati saya - "Allah itu Maha Adil, Dia lebih tahu mana yg terbaik utk hambaNya.."

Saya sendiri, kadang2 cuba buat yg sesempurna boleh, dan kadang2 sampai saya rasa ~~ ah, forget it!!sampai macam tu perasaan saya tau!!

Bln ni merupakan bulan terakhir saya di bumi Perak dan lepas ni saya akan memulakan hidup baru di bumi Kuala Lumpur..saya bukan berazam nak jadi perfect tp berazam nak kurangkan bercakap..sbb dgn bercakap, selalu byk kesilapan akan terjadi..itu azam saya..susahnya!!!

Memang susah sbb saya memang suka bercakap..entahla..




Thursday, December 09, 2010

Oh Kindergarten..Q-DEES..

Salam Hijrah semua,

Just nk share tentang persekolahan anak kesayangan saya, Zharifah utk next year..saya dan hsbn ada bercadang nak hantar Zharifah ke kelas kindergarten seem dia pun dah menjejak ke usia 4 thn next year..so, saya try call cikgu yg berkaitan (dpt no phone dari my senior officer..)..

Saya call just nak tanya about fees and macam mana school sbb saya pun akan ke KL awal Jan, rasa mcm tk sempatlah nak daftarkan Zharifah awal..so, dia kata no problem, just come and see the respective teacher then dah boleh masuk class macam biasa..oh my..

Now, nk story berkaitan yuran fees dia..saya sempat bertanya yuran di sana bagaimana??saya menganggap maybe for the 1st time just around 2k but..for 1 year, its about 5k..wow..terkejut beruk akak you..tapi, di KL perkara ni normal and boleh dianggap biasa2 saja..sbb org2 yg hantar anak2 mereka ke Q-Dees semua terdiri dari kolongan berada dan kaya2 belaka..not like us...

Tapi, semangat nak hantar anak ke Taska yg begitu memang dah wujud sejak sekian lama,sejak Zharifah masih dlm kandungan lagi..macam2 plan utk dia..nak hantar ke kelas piano la, apa la...kalau saya kira utk setahun, yurannya di Q-Dees je dah mencecah RM415/month...so, saya memerlukan budget tambahan utk Zharifah...

Ok, jom discuss budget untuk Zharifah (per month):

1. Gaji Maid jaga - RM450.00.
2. Yuran Q-Dees - RM415.00.
3. Transportation - RM100.00.
4. Susu (Enfagrow) - RM 280.00
5. Yuran Kelas piano - Around RM150.00.
6. Makanan - RM100.00.
7. Yuran Mengaji - RM50.00.
Jumlah = RM 1545.00.

Wow...itu hanya round figure jek..belum pakaian dia yg jenama Barbie je dia nak - lain lgsg taknak!!!...pening juga, anak baru sorang..budget dah tinggi melangit..rasanya kena kurangkan apa yg patut kot??

Saya sedang proses perbincangan dgn hsbn mcm mana...mungkin thn depan taklah terlalu terdesak dgn hantar Zharifah ke kelas piano,tggu dia dah boleh membaca sepenuhnya, baru boleh hantar..kalau tidak, no point jugak...so,masih save around RM500.00 di situ..itu belum masuk insuran dan simpanannya yg saya buat bulan2..duit banyak habis utk anak saja..

Takpela, anak sorang..sok2 kalau dah ramai,lainla ceritanya kan??

BTW, tepuk dada tanya la poket mama n papa ye??

Tuesday, December 07, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H

Salam Hijrah semua,

Harini adalah permulaan kalendar Islam untuk tahun 1432H..harini juga dinamakan 'Maal Hijrah' dimana byk kisah2 perjuangan Baginda Rasulullah SAW dalam menegakkan Islam dan bagaimana penghijrahan Baginda dari Mekah ke Madinah..peristiwa bagaimana Baginda ketika hampir dibunuh oleh geng Abu Jahal yg laknatunallah...

Alhamdulillah, saya bersyukur sbb dilahirkan dalam Islam..bagaimana jika saya lahir sbg seorang kafir?nauzubillah..Allah dah tentukan nasib seseorang ketika kita berjanji dgn Allah sebelum dihantar ke dunia yg fana ini...

 Arwah meninggal pada thn 2009 - Al-Fatihah

Malam td saya dan suami berkesempatan ke Masjid An-Nur Pangkalan TLDM Lumut utk solat berjamaah dan membaca doa awal dan akhir tahun...Ada sessi ceramah tentang Maal Hijrah..

Di Malaysia disediakan majlis sambutan tahun baru islam 1432H, dalam majlis tu juga ada diumumkan tokoh maal hijrah bagi tahun 1431H...Alhamdulillah, kemeriahan masih terasa..

Bersyukur pada Allah yg Esa sbb masih memberi saya nyawa dan hembusan nafas di dunia ini..sehingga saya mampu utk berdiri menghembus nafas dalam tahun 1432H ni bersama keluarga dan semua sanak saudara..Al-Fatihah bagi mereka yg tdk sempat menemui tahun baru ini..

Sempena tahun baru, saya ada masak beberapa makanan yg enak2 sbg juadah berbuka puasa..saya masak botok2 Johor, curry puff, kuih sago rendang dan lepat cendol..sedap betui..biasalah, kan tahun baru..azam pun mestilah yg ada umphhh, mcm makanan yg saya masak ni..hehehehhe...

Ok, sebagai menzahirkan impian dan harapan, saya ada beberapa azam yg ingin di laksanakan antaranya:

1. Nak jd Pegawai terbaik di KL.
2. Nak berbuat baik dan tdk berprasangka buruk terhadap org lain.
3. Nak score terbaik utk 1st n 2nd sem ni Master saya.
4. Nak kurus!!!huhuhuhu..target 60kg je..hahahaha..
5. Nak hantar Zharifah sekolah Q-Dees or Smart Reader.
6. Nak jadi isteri terbaik.

Rasanya itu saja impian dan azam utk tahun baru ni..kalau ada yg terlintas difikiran lagi, saya akan post lagi la..

Untuk setakat ini je la..sambung next entry..babai..

Friday, December 03, 2010

For the rest of my life...Maher Zain..

Salam semua,

Lagu yg amat sy suka buat masa sekarang..mengingatkan kita pada Allah SWT..

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinkin' that love was wrong
But everything was changed when you came along oh
And there is a couple of words I wanna say

Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together in Jannah
All I know I found myself
I feel so strong
Yes! Every thing was changed when you came along oh
And there is a couple of words I wanna say

Chorus


I know deep in my heart
And now that you're here in front of me
I strongly feel love
I strongly feel love
And I have no doubt
And I sing it loud that I will love you eternally

Chorus

I know it deep in my heart

Wednesday, December 01, 2010

Perkara yg perlu dihindari..RASUAH!!!

Salam semua,

Jom Sembang issue rasuah..I HATE RASUAH!!!

DEFINASI RASUAH
Perkataan rasuah berasal daripada perkataan Arab yang berbunyi al-risywah. Dalam Al-Quran rasuah digolongkan dalam kata umum batil, iaitu meliputi juga perbuatan jenayah lain seperti merompak, memeras ugut dan menipu. Rasuah ataupun corruption dalam Bahasa Inggeris, tidak diberi definisi di dalam undang-undang Malaysia.
Walau bagaimanapun ada beberapa definisi yang telah diberi oleh beberapa pihak yang pakar dalam bidang ini. Di dalam kamus Concise Law Dictionary. P. G. Osborne memberi definisi bribery and corruption sebagai perbuatan giving or offering any reward to any person to influence his conduct; or the receipt of such reward. John B. saunders pula dalam kamus Mozley and Whiteleys Law Dictionary memberi definisi the Taking or giving of money for the performance or non-performance of a public duty.
Jenayah rasuah adalah satu tegahan agama. Allah SWT. berfirman yang bermaksud:-  
"Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim- hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya)"
SUAPAN
  1. wang, derma, alang, pinjaman, fee, hadiah, cagaran berharga, harta atau kepentingan mengenai harta, iaitu apa-apa jenis harta, sama ada alih atau tak alih, atau apa-apa manfaat seumpama itu yang lain;

  2. apa-apa jawatan, kebesaran, pekerjaan, kontrak pekerjaan atau perkhidmatan, dan apa-apa perjanjian untuk memberikan pekerjaan atau memberikan perkhidmatan atas apa-apa sifat;

  3. apa-apa bayaran, pelepasan, penunaian atau penyelesaian apa-apa pinjaman, obligasi atau liabiliti lain, sama ada keseluruhannya atau sebahagian daripadanya;

  4. apa-apa jenis balasan berharga, apa-apa diskaun, komisen, rebat, bonus, potongan atau peratusan;

  5. apa-apa perbuatan menahan diri daripada menuntut apa-apa wang atau nilai wang atau benda berharga;

  6. apa-apa jenis perkhidmatan atau pertolongan lain, seperti perlindungan daripada apa-apa penalti atau ketakupayaan yang di kenakan atau yang dikhuatiri atau daripada apa-apa tindakan atau prosiding yang bersifat tatatertib, sivil atau jenayah, sama ada atau tidak sudah dimulakan, dan termasuk penggunaan atau menahan diri daripada menggunakan apa-apa hak atau apa-apa kuasa atau kewajipan rasmi; dan

  7. apa-apa tawaran, akujanji atau janji, sama ada bersyarat atau tidak bersyarat, untuk memberikan suapan mengikut pengertian mana-mana perenggan (a) hingga (f) yang terdahulu;
PUNCA UTAMA RASUAH

Berbagai faktor dikaitkan mengapa seseorang itu melakukan perbuatan jenayah rasuah. Walau bagaimanapun secara ringkasnya, berdasarkan pengalaman BPR, perbuatan jenayah rasuah berlaku disebabkan oleh:
  • Di mana seseorang ingin hidup mewah ingin cepat kaya dan sentiasa mengejar kebendaan tanpa mengira halal haram. Apa yang dipentingkannya hanyalah nilai-nilai material, dengan membuang jauh tanggungjawabnya sebagai seorang penjawat awam yang diamanahkan dengan kuasa dan pertanggungjawaban. Individu seperti ini tidak mahu mengambil kira langsung bahawa dengan melakukan perbuatan rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa, sebenarnya dia telah melakukan kezaliman, penganiayaan dan menafikan hak-hak orang lain atau memberikan hak sesuatu itu bukan kepada orang yang sepatutnya mendapat hak itu.

  • Sebagai contoh, oleh kerana seorang pegawai di Bahagian Bekalan menerima suapan secara rasuah, kontraktor yang sepatutnya dan layak membekalkan peralatan ketenteraan, atau membekalkan makanan telah tidak dipilih. Perbuatan pegawai ini menyebabkan Kementerian Pertahanan atau Angkatan Tentera telah dinafikan yang terbaik yang boleh dibekalkan oleh kontraktor berkenaan.

    Allah swt telah berfirman:

    "dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu ( memberi rasuah ) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan ( atau mengambil ) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah: ayat 188)

  • Di samping itu, sikap hidup yang suka bermegah-megah hinggakan konsep seperti kata orang Perak, "biar pape asal bergaye" menjadi amalan. Menyara hidup pula melebihi pendapatan hinggakan terpaksa berhutang di sana sini. Malah ada yang sanggup berhutang dengan chettiar dan loan sharks. Akhirnya, akibat bebanan hutang jenayah rasuah dilakukan.

  • Kurangnya penghayatan nilai-nilai murni:

    Selain dari itu, kedangkalan ilmu-ilmu keagamaan, kurangnya penghayatan nilai-nilai murni dan hilangnya nilai-nilai akhlak yang baik juga menjadi antara faktor yang menyebabkan seseorang itu bergelumang dalam jenayah rasuah. Menurut seorang penulis, "nilai" ialah "beliefs about right and wrong". Manakala "etika" pula ditakrifkan sebagai "thinking systematically about morals and conduct and making judgments about right and wrong" (Carol W. Lewis: The Ethics Challenge in Public Service). Kerendahan moral ditambah dengan nafsu yang tidak lagi dapat membezakan antara nilai-nilai yang baik dan buruk, hingga mengenepikan nilai-nilai suci dalam agama mendorong seseorang itu melakukan pelbagai kemaksiatan dan jenayah. Justeru itu, individu seperti ini akan memperhambakan dirinya kepada nafsu yang mengongkong kehidupannya.

  • Kurangnya penyeliaan oleh pegawai atasan.

    Berdasarkan pengalaman BPR juga. kurangnya penyeliaan pegawai atasan akan menyebabkan mana-mana individu yang didorong oleh unsur-unsur yang tidak sihat akan mengambil kesempatan dari keadaan itu untuk melakukan penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan rasuah. Kurangnya komitmen kepimpinan untuk mengenalpasti ruang-ruang yang boleh me- nyebabkan berlakunya perbuatan rasuah, dan ditambah pula wujudnya pemimpin yang takut untuk menjadi tidak popular, menyebabkan keadaan akan tidak terkawal. Terlalu banyak penurunan kuasa tanpa pengawasan yang bijak oleh pegawai atasannya akan juga membuka banyak ruang berlakunya perbuatan rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa.

  • Kelemahan Peraturan atau Sistem Pelaksanaan Kerja.

    Selain dari itu, longgarnya tatacara dan peraturan kerja atau kelemahan dalam sistem pelaksanaan kerja itu sendiri, boleh menyebabkan sesebuah Jabatan / Agensi itu sentiasa terdedah dengan perlakuan - perlakuan seperti jenayah rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai dan kakitangannya. Sekali lagi, komitmen kepimpinan khususnya, dan sikap serta perasaan pertanggungjawaban semua kakitangan bagi mempastikan ketelusan tatacara kerja dan sistem pelaksanaan kerja adalah sangat penting.
KESALAHAN RASUAH

  • Meminta/ Menerima Rasuah
    Mana-mana orang atau ejen secara rasuah meminta/menerima/ bersetuju menerima suapan rasuah (wang/benda/perkhidmatan dan lain-lain) sebagai dorongan atau upah untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa jua berkenaan transaksi tersebut atau berkenaan dengan urusan rasmi, prinsipal/majikan berkenaan. 
     
  • Menawar/Memberi Rasuah
    Mana-mana orang atau ejen secara rasuah meminta/menerima/ bersetuju menerima suapan rasuah (wang/benda/perkhidmatan dan lain-lain) sebagai dorongan atau upah untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa jua berkenaan transaksi tersebut atau berkenaan dengan urusan rasmi, prinsipal/majikan berkenaan. 
     
  • Membuat Tuntutan Palsu
    Mana-mana orang memberi kepada ejen, atau ejen memberi kepada prinsipal/majikannya, suatu dokumen yang diketahuinya atau disedarinya mengandungi butir matan palsu, yang mana prinsipal / majikannya mempunyai kepentingan, dengan tujuan untuk mengeliru/memperdayakan prinsipal/majikannya. 
     
  • Menyalahguna Jawatan/Kedudukan
    mana-mana pegawai badan awam menggunakan jawatan atau kedudukan untuk mendapat suapan membuat apa-apa keputusan atau mengambil tindakan berhubungan dengan apa-apa perkara mengenainya, di mana pegawai itu, saudara maranya atau sekutu- nya ada kepentingan secara langsung atau tidak langsung.

Mencari peluang yg pasti..

Salam Ukhwah hadirin,

Cewah mcm nak berpidato piala diraja pulak kan??apa2 pun, dah lama tak terjah blog, just tgk dari kejauhan jek..saya suka baca2 blog org lain..boleh dijadikan penialaian dan contoh utk saya terus menulis..bukanlah saya ni penulis tegar, hanya sekadar sembang2 kosong dan mengisi masa yg terluang (ada ke terluangnya tu?)..

Ada orang kata, buang masa je menulis2 ni, dan ada pulak yg kata, dah takde kejela tu sbb tu asyik menulis di blog jek..apa kes??

Sebenarnya, for me, menulis di blog adalah salah satu aktiviti riadah 'indoor' yg jarang orang tgk keberkesanannya kecuali pada mereka2 yg meminati blog la..kalau kita menulis, banyak idea yg tercurah sebenarnya otak kita sedang berjalan..idea2 yg ada tu selalunya membuatkan kita lebih matang dan rajin mencari..kadang2 kan, bila saya dengar lagu2 diputarkan dicorong2 radio,ada je idea nak share dalam blog (even blog saya ni mana ada follower kan??)..akak tak kisah..

Dan, blog juga boleh dijadikan medium utk mengeluarkan perasaan dan hasrat hati yg terpendam samada marah ke,suka ke, gembira ke dsbgnyala...so, dgn adanya blog, kita boleh keluarkan semua perasaan2 tersebut dan nyatanya akan hilanglah rasa kesedihan yg melampau tu..alah,umpama menulis diari la gamaknya...cumanya diari tu hanya kita je baca,tapi blog, seluruh dunia boleh baca dgn syarat kena faham bahasa kita la..dan, orang sekeliling pun boleh komen dan beri nasihat..kan best??

Saya tak faham dgn masyarakat sekarang, memandang sesuatu dgn niat menjatuhkan seseorang,lagi2 kalau bkn bangsa m*****...jgnlah samapai tanah kitani dijajah oleh orang2 asing..kan ke malu kan??kalaulah semua tanah hak milik kita ni dirampas oleh bangsa selain melayu,saya rasa saya dah tak mau duduk di Malaysia lagi..saya malu!!!!

Bagaimana caranya??ye,kita kena bersatu dan berpadu tenaga demi kedaulatan bangsa Melayu,bangsa bumiputera yg memang sedia ada di tanah Melayu, bukan kaum lain..mereka hanya pendatang dan seterusnya menjadi bangsa Malaysia..sebab tu Malaysia ni berbilang kaum..

Tetapi, dari penelitian saya, senang benar kaum bumiputera menjual harta pusaka,warisan turun temurun kepada bangsa lain semata2 kerana duit!!!!Duit membuatkan mereka lalai dan alpa...Duti membuatkan manusia bisa menjadi gilla!!!

Woow,emosinya saya??ye, saya memang sedang emosi kerana perihal tanah pusaka yg sekangkang kera, nak dijual pada bangsa lain..kenapa??kerana meraka nak beli secara mahal??mana letaknya maruah orang melayu??semua tanah nak dijual pada kaum itu??oh tidak...

Saya berdoa semoga saya dapat menyelamatkan tanah pusaka ini..saya tak mahu tanah pusaka ini dijual pada bangsa selain melayu..Ya Allah, tolonglah hambaMu yg hina dina ini...aminnn

Friday, November 26, 2010

Kesal ke penyesalan??

Salam Ukhwah,

Saya nak share 1 artikel dari newspaper berkenaan gejala rasuah yg sgt2 berleluasa dikalangan penjawat2 awam..
Tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) supaya pihak kerajaan menaikkan gaji asas kakitangan awam antara 10 hingga 40 peratus mendapat maklum balas yang pelbagai dari banyak pihak. Ada yang bersetuju dan ada yang sebaliknya. Manakala pihak yang membuat tuntutan juga ada alasan mereka yang tersendiri.

Bagaimanapun isu ini bukan sesuatu yang baru. Malah pada awal September lepas, isu ini ada dibahaskan di parlimen oleh wakil-wakil rakyat. Alasan mereka ialah gaji kakitangan awam sekarang disifatkan terlalu rendah dan tidak selaras dengan persekitaran ekonomi sekarang yang begitu mencabar. Satu alasan yang ada kebenarannya.

Bukan setakat Ceupacs atau wakil-wakil rakyat yang prihatin akan isu ini. Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan juga prihatin akan nasib anak buahnya. Suatu ketika dahulu, beliau telah dilaporkan telah mengemukakan cadangan kepada Kementerian Dalam Negeri supaya menaikkan gaji polis berpangkat konstabel sehingga Asisten Komisioner Polis (ACP). Apa yang pasti gaji asas RM690 yang dikatakan diterima oleh anggota polis berpangkat konstabel adalah satu pendapatan yang membolehkan mereka tersenarai di bawah kelompok miskin jika Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) bukan Malaysia dijadikan sebagai ukuran di sini. (PGK bukan makanan bagi Malaysia ialah RM691)

Sering kali ketidakcukupan pendapatan untuk menyara kehidupan, menyebabkan ada kakitangan kerajaan terpaksa membuat beberapa pekerjaan lain dalam satu masa bagi memenuhi tuntutan keperluan harian mereka. Ini sebenarnya boleh mengakibatkan tumpuan kepada tugas hakiki mereka terabai atau gagal untuk dilaksanakan dengan sempurna.

Apa yang lebih membimbangkan kita ialah adakalanya, keterdesakan hidup menyebabkan manusia yang lemah iman melakukan perkara yang dilarang agama. Maka masalah-masalah akhlak seperti rasuah akan muncul.

Bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dalam ucapan beliau di World Ethics and Integrity Forum 2005 anjuran Institut Integriti Malaysia ada menyatakan bahawa unsur yang terpenting untuk memerangi rasuah di kalangan penjawat awam ialah menerusi gaji yang selaras dengan taraf kehidupan mereka. Jika dibayar gaji yang rendah berbanding rakan-rakan mereka di sektor swasta, para penjawat awam ini mempunyai kecenderungan untuk menerima pemberian atau suapan. Untuk itu, sejak 40 tahun yang lepas, kerajaan Singapura telah mengambil langkah membayar gaji ahli politik dan penjawat awam yang lain pada kadar 70- 80 peratus gaji purata 6 bidang kerjaya kakitangan yang berjawatan setaraf di sektor swasta.

Hasilnya, Singapura secara berterusan disenaraikan sebagai sebuah negara yang paling telus di Asia oleh Transparency International.

Apa yang dilaksanakan di Singapura sebenarnya telah dilaksanakan oleh Khalifah Umar al-Khattab (r.a) semasa zaman pemerintahnya. Dalam usaha untuk memastikan para pegawai agar tidak terjebak dengan amalan rasuah, Khalifah Umar (r.a) memerintahkan agar mereka diberi gaji yang tinggi. Begitu juga dengan para qadi. Mereka diberi gaji yang sangat berpatutan supaya tiada ruang bagi mereka untuk menerima atau melakukan rasuah. Qadi seperti Salman, Rabi'ah dan Shuraih (r.a) diberi gaji sebanyak 500 dirham sebulan. Mua'wiyah (r.a) pula menerima 1000 dirham sebulan.

Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh al-Auza'i di mana Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:
Sesiapa yang bekerja dengan kami, sekiranya belum lagi beristeri maka ia akan dibayar gaji sehingga ia mampu beristeri, sekiranya ia belum lagi mempunyai seorang pembantu, maka ia akan dibayar gaji sehingga ia mampu mendapatkan seorang pembantu dan sekiranya ia belum mampu lagi mempunyai sebuah rumah, maka dimampukannya (melalui pembayaran gaji) memiliki sebuah rumah.

Daripada hadis ini dapat kita fahami bahawa dalam Islam kadar gaji seseorang itu wajar dibayar sehingga ia boleh menampung satu kehidupan yang selesa.

Bagaimanapun dalam suasana semasa kenaikan gaji ini perlu berdasarkan kepada prestasi pekerja serta produktiviti yang mereka hasilkan di samping keuntungan atau kemampuan kewangan organisasi. Justeru itu perlu satu persefahaman yang jitu di antara pihak majikan dan pekerja. Penyelarasan gaji berdasarkan kepada hasil kerja dan keadaan kewangan syarikat mewujudkan kemamuran antara pekerja dan majikan kerana ia lebih adil dan saksama.

Bagaimanapun, dalam konteks semasa, gaji yang tinggi belum pasti dapat mengekang seseorang itu daripada menerima atau melakukan rasuah. Ia memerlukan satu gabungan usaha beberapa perkara bagi memastikan masalah ini dapat di atasi.

Di sini kekuatan iman amat perlu kerana ada kalanya mereka yang bergaji tinggi juga ada yang melakukan rasuah. Sebab itulah generasi awal Islam menolak sebarang perkara yang boleh mendorong mereka untuk terjebak dalam amalan ini. Malah mereka cuba mengelaknya sehabis mungkin sehinggakan para hakim dilarang untuk dipayung ketika hujan kerana dikhuatiri mereka akan terasa terhutang budi yang akhirnya boleh menyebabkan mereka tidak dapat memberi keadilan semasa menjalankan tugas.

Selain kekuatan dalam, unsur-unsur luaran juga perlu. Keazaman untuk memerangi rasuah oleh pihak kerajaan perlu disertai oleh peruntukan akta anti rasuah yang telus dan unsur penghakiman yang tegas serta satu badan penyiasat yang bebas. Pegawai-pegawai yang terlibat secara langsung dengan urusan penguatkuasaan dan perlesenan seperti polis, kastam, imigresen dan sebagainya perlu ditukar secara berkala selain perlu mengisytiharkan hutang piutang untuk dinilai.

Paling penting ialah iradah siasah (political will). Tanpa unsur ini, usaha membenteras rasuah tidak akan kemana. Antara punca kejayaan kerajaan Singapura mengawal amalan rasuah di republik itu ialah kerana ia telah menjadikan isu ini sebagai agenda utamanya sejak negara tersebut memperolehi status kerajaan sendiri pada tahun 1959. Mungkin dalam sesetengah perkara, ada sesuatu yang berguna yang kita boleh pelajari daripada jiran di seberang tambak ini.
Kadang2 ada tak kita terfikir mengapa dan kenapa mereka mengambil rasuah what we so call 'hadiah' ni??
Itulah yg saya takutkan..kadang2 sebelum p kerja, kita dah niat taknak amik rasuah,tanknak itu, taknak ini..pastu kena sabotaj oleh boss, suh sign borang ni, suh sign penerimaan ni...amacam??

Sebab tu ada banyak penjawat awam yg sanggup berhenti kerja (mana yg tebal imannya) kerana tak sggup nak lihat gejala rasuah yg sgt2la berleluasa la ni..

Tapi bukan perlu di salahkan penjawat awam itu shj, pemberi rasuah lagi la,patutnya disalahkan lebih lagi tau..sebab diaorg ni la yg perosak akidah penjawat2 awam ni...

Entahla...(",)

Thursday, November 25, 2010

Minat saya...

Salam Muhibbah,

Ni nak share benda yg dok saya minat...menulis dan terus menulis...


Ni gmbr baru nak buat post baru...

Selamat beramal...(",)

Tuesday, November 23, 2010

Master oh Master...

Salam semua,

This is one of history between MEM n MEBM..i take it from cik Wikipedia la...
"The Master of Engineering Management degree, often abbreviated MEM, can be either an academic or professional master's degree that bridges the gap between the field of engineering and the field of business. A variation is the Master of Science in Engineering *and* Management. It is generally pursued by engineers and scientists interested widening their breadth of knowledge beyond their specific technical field into management and business. It can be earned with a prerequisite BS in engineering or science or as a post-graduate program with a Bachelor of Engineering Management degree.
The MEM degree normally consists of a number of engineering courses focused on technology, as well as numerous business based classes that tend to mirror the first year of a MBA. The Master of Science in Engineering *and* Management offers business classes that are specifically tailored for engineering and science professionals who want to be leaders in their organizations. A MEM or MS in Engineering *and* Management graduate walks away with an understanding of the intersection of the fields of business and technology, and is well suited for with either a management position within an engineering company or a more technically intensive role in a business setting.

Many of the MEM and MS in Engineering and Management programs are still quite young and the academic field is still in the process of growing.
Well, i must concentrate on my master carefully because i can also get my double master instead of MSc EBM and MBA from Meiji University, Japan..Huhuhu...

Hopefully the proses will going smoothly and later i am still hold as Officer in RMN and nerd to say that..i am a brilliant from the others..yahooo...

Tq Allah for give me this what we called rezeki..tq my lovely Mr Hubby for give me an opportunity to continue my study abroad and of course my previous 'big boss' - very cheerful and caring bosses - Captain Jamel n Cdr Mazlan from Faculty Of Engineering, KD PELANDOK...No one can give all of u so called present except Allah SWT..May Allah bless all of u...

Mode : nak p belanja mkn2 kwn2 di office...taraaaa...

Dah dapat result pendaftaran Master..

Salam Ukhwah,

Alhamdulillah,sangat2 bersyukur,saya diterima masuk utk melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana (Master) in Science (Engineering Business Management - EBM)..Yang pasti, saya dah pun diterima utk melanjutkan pelajaran di Universiti Teknologi Malaysia (UTM),universiti dimana saya memperolehi Ijazah saya yg pertama..Alhamdulillah..Terima kasih Ya Allah..Kau berikan aku rezeki ini..semoga bertambah keimanan saya padaNya..aminnn...

Saya sedang menunggu surat tawaran dari UTM sebab saya dapat berita menggembirakan ni melalui email yg disampaikan oleh Sekretariat UTM semalam..

Persediaan skrg adalah dari segi mental dan emosi..semoga perjalanan Master saya ni berjalan lancar..saya nak score yg terbaik..saya nak jd best student..InsyaAllah...saya mesti study rajin2 dan mengekalkan result yg baik supaya senang saya nak apply PhD saya kelak..

Terima kasih Ya Allah kerana memberikan saya rezeki meskipun kadang2 saya ter'jauh'dariMu...Ya Allah, terima kasih kerana memberikan saya peluang utk terus menimba ilmu pengetahuan..Ilmi pengetahuan yg akan saya gunakan utk di dunia dan akhirat kelak..

Will updated soon, surat tawaran yg saya terima...

Mode : walaupun hati sedang berduka lara, tetapi harini gembira sebab dapat result master...

Pasni saya akan updated perjalanan Master saya sampailah saya konvo yek...

Saturday, November 20, 2010

Handsome ke James Bond-gambaran Mr Fleming ni??

Salam semua,

Pencarian bermula..

Ian Fleming's Sketch of James Bond

‘Name: Bond, James. Height: 183 cm, weight: 76kg; slim build; eyes: blue; hair: black; scar down right cheek & on left shoulder; all-round athlete; expert pistol shot, boxer, knife-thrower; does not use disguises. Languages: French and German. Smokes heavily (NB: special cigarettes with three gold bands); vices: drink, but not to excess, and women.'
Ian Fleming, From Russia With Love
So reads the file of the soviet anti-spy organization SMERSH on agent 007 of the Secret Service. James Bond’s adventures are thrilling and dangerous, as he combines the worlds of the deadly and the luxurious, surrounded by villains, plots and, of course, beautiful women.

Following Sebastian Faulks's exciting adventure Devil May Care, which took Bond once again along the tightrope of Cold Wat espionage, the world's most famous secret agent returns in 2011 with Jeffery Deaver writing as Ian Fleming.

World War II - Ian Fleming..

Salam Ukhwah,

This is my favorite entry to share..taken from Ian Fleming website..layan..(",)

At the outbreak of war Ian Fleming was commissioned as a Lieutenant Commander RNVR in the Naval Intelligence Division. He entered the now famous Room 39 in the Admiralty as Personal Assistant to the Director of Naval Intelligence, Admiral John Godfrey.

Ian Fleming in the Admiralty, Times Newspapers LtdFleming worked tirelessly throughout the war and was involved with the work of every section of naval intelligence. As one of the key members of NID 17, he played a pivotal role in co-ordinating special intelligence to ensure the smooth running of the British and Allied war machine.

Fleming's energetic personality and imagination and keen organisational skills were valuable attributes. He attended countless committees where he contributed to the work of the Political Warfare Executive, Joint Intelligence Committee, Special Operations Executive and Secret Intelligence Service. Fleming's distinctive literary style can be recognised in the daily situation reports and regular draft memos he wrote. He is also credited with building a strong list of civilian contacts outside Whitehall on which the Intelligence machine came to rely. It is now known that he liaised between the Admiralty and Bletchley Park, the top secret codebreaking institution in Buckinghamshire.


Fleming's war work took him on official trips overseas. In 1941 and 1942 he and Godfrey made confidential missions to the US to report back on US intelligence organisations and to co-ordinate them with those in the UK. Their work with William Stephenson, the legendary 'Intrepid', and 'Wild' Bill Donovan contributed to the establishment of the office that was to go on to become the CIA.

Fleming's work also took him to France, Spain and North Africa, where he visited British embassies and nurtured Operation Golden Eye - a plan to provide for the defence of Gibraltar should the Germans try to invade through Spain. He also travelled as a representative of NID to Ceylon, Jamaica and Australia and to conferences in Cairo and Tehran.




Admiral Godfrey, used with permission from the Imperial War MuseumIn 1942, inspired by German intelligence commandos, Fleming began to shape the 30 Assault Unit, a detachment of intelligence personnel whose work was to accompany troops on raids with the purpose of obtaining intelligence, such as cyphers, and weapons. The unit grew from a strength of about 60 in 1942 to nearer 450 by the end of the war.

Patrick Beesly, an NID colleague of Fleming, wrote in his biography of Admiral Godfrey, 'Those of us who saw Ian at close quarters during the war are agreed that he made a very great contribution indeed to NID's success.' Admiral Godfrey himself said: 'Ian should have been DNI and I his naval adviser'.

It is unquestionably true that so much of what Ian saw and learnt in his role at the NID found its way into James Bond adventures. Admiral Godfrey is generally considered to be the inspiration for M. 
There was a creak from M's chair and Bond looked across the table at the man who held a great deal of his affection and all his loyalty and obedience.
                                                                                                                                            Diamonds Are Forever, 1956
Ian himself said, 'I could not have had a more interesting time.' However, like everyone else involved in intelligence, he had signed the Official Secrets Act, and he never spoke openly about his wartime work. 

In 1942, he attended a U boat conference in Jamaica, and although it rained heavily while he was there, he fell in love with the country and promised to return after the war and build himself a house.

My Comment : Mesti Ian Fleming ni seorang pemikir dan daya imaginasi dia sgt2 tinggi...

Friday, November 19, 2010

Penangan Lady Gaga..kita???

Salam Ukhwah,

Ini petikan berita thesun.uk..ironinya, besar betul penangan Lady Gaga ni kan??
(saya n mr hubby suka baca thesun.uk..)

WITH the music thumping and the crowd cheering, Shenna Jacques and Charlie Reeve gyrate to the beat on stage.


Meaty issue ... Lady GaGa
 
Meaty issue ... Lady GaGa
Both performers are decked out in fishnets and tiny corsets but they are not professional adult dancers - they are schoolgirls, aged just eight and nine.
The kids are paid to appear at children's parties dressed in similar revealing outfits to their idol, pop star Lady GaGa.
And mums Tasha Jacques and Chellie Reeve are so keen to promote Shenna and Charlie's act that the girls even have their own manager and website.
However, not everyone is a fan of the schoolgirls' GaGa routines. Some disapproving mothers have even walked out of their shows.


Revealing ... the young pair in GaGa-style outfits
Revealing ... the young pair in GaGa-style outfits
Known as the Mini GaGas, Shenna and Charlie have found fame around their local town of Falmouth, Cornwall, as they don blonde wigs, bikinis and even GaGa's highly controversial meat dress to perform.
Their mums - along with Charlie's sister Haylee, 20, who acts as manager - charge between £30 to £60 for the girls to perform and make the replica GaGa outfits between them.






Tasha, 28, a single mum to Shenna, believes the girls' performances are nothing more than a bit of fun and dreams of the pair winning The X Factor when they are old enough.
She says: "We're proud to be pushy parents and think having the girls perform from an early age will serve them well in the future.
"When the girls expressed an interest three months ago in performing as their favourite pop star, Lady GaGa, we thought it was a fantastic idea.


'Proud to be pushy' ... (l-r) mum Chellie, manager Haylee and other mum Tasha
 
'Proud to be pushy' ... (l-r) mum Chellie, manager Haylee and other mum Tasha
"Since then they have been working at children's parties every weekend and have been inundated with requests to perform.
"Kids no longer want clowns or magicians at their birthday celebrations. They want to be entertained by the Mini GaGas."
Charlie's mum Chellie, 40, and dad Shayne, 41, are also both supportive of their daughter.
Full-time mum Chellie says: "The girls are born performers. They love GaGa and want to dress and act like her. We see nothing wrong with that.
"People are shocked at the way they mimic GaGa. Their routines include them gyrating and crawling around the stage in their costumes.
"But that is what Lady GaGa does and they want to be exactly like her."


Dancing up a storm ... best friends Charlie and Shenna
 
Dancing up a storm ... best friends Charlie and Shenna
As well as having a website that shows the girls dressed in skin-tight bodysuits and bikinis, the mums hand out flyers in Cornwall and Devon to promote their kids' shows.
Haylee says: "We get at least one booking a week and the money goes into a fund for the girls.
"We all pitch in to make the costumes. We make the meat dress with cuts from our local butcher for £11 a time.
"It's worth all the hard work though. The meat dress is the favourite of the performance. The kids love it."
The mums of Shenna, eight, and Charlie, nine, do not think the revealing costumes or provocative dance moves are a problem.
Tasha says: "Anyone who says we are exploiting or over-sexualising the girls is talking rubbish.


Practising the routines ... the girls with manager Haylee
Practising the routines ... the girls with manager Haylee
"Obviously some of the parents at the parties react badly and we hear them tutting when the Mini GaGas perform. But this is only because they are jealous and wish their kids had such a great talent."
Haylee agrees: "I think it's worse that some parents allow their young children to run around on the beach wearing nothing but knickers in front of strangers.
"Even though our girls wear fishnets and corsets, it is done in a fun way - not tarty."
Tasha and Chellie think the idea their kids could be targeted by sexual predators is ridiculous. Chellie says: "We supervise the girls closely and they are certainly in no way a target to paedophiles.
"Most parents don't allow photos to be taken at children's parties, and when the Mini GaGas perform I make sure the party organiser knows every man in the audience.

Provocative ... girls in barely-there GaGa-themed outfits
Provocative ... girls in barely-there GaGa-themed outfits
"We know where the girls are all the time and never even let them walk to and from school alone.
"Not allowing these girls to express their natural talent would be wrong. We can't live our lives worried about doing anything fun simply because a paedophile might see it."
The Mini GaGas' outrageous costumes include a spangled white leotard with lace tights and, most shockingly, a police cordon tape outfit like the one the singer wore in the explicit version of her video for No1 song Telephone. They also have a collection of wigs, glasses and stick-on face jewellery. During the performance, the Mini GaGas mime the songs and, after a fashion parade, get everyone dancing. Some parents join in but others leave in horrified protest.
Tasha, who is a carer, says: "For the most part, the audience love it.
"But some parents feel the need to accuse us of exploiting the girls and say their clothes are too grown-up and revealing.
"I simply tell them that if they don't like it, they should leave. No one is forcing them to watch."
Chellie adds: "The girls have been born with the gift to perform, but like all kids they need a little push in the right direction.
"You have to start young to get noticed and these girls are stars of the future. They will be the next big thing, mark my words."
Best friends Shenna and Charlie, who also do ballet and tap dancing, both say they want to be on The X Factor or work as models when they grow up.
Shenna giggles: "I'm always reading celebrity magazines to see the latest GaGa outfits. I want to wear the black leather biker one next.

Advertisement
"Dressing up and singing Lady GaGa is much more fun than playing with Barbies."
Charlie agrees: "I love looking so grown-up and having my hair and make-up done by Mummy.
"Doing the parties at the weekend has made us both feel like celebrities, and our mums say it will help us be stars in the future."
Manager Haylee adds: "Lady GaGa has shown that you can become a star from working hard at a young age and from being controversial. This is what we all hope for the Mini GaGas.
"They're the next big stars. Nothing can stand in their way."

Ok, itu cerita Lady Gaga..

Kalau difikir dari aspek yg baik, macam mana?Can we think twice, how can this kind of people can make money and interaction just only like finger trips??can we imagine that??

So, katakan anak2 remaja sekarang terikut2 budaya Lady Gaga ni, mcm mana?kalau ikut dari segi positif takpe..ni???

Nauzubillah..

Marilah kita fikir2kan..layan..(",)

Bulan akhir..oh zulhijjah..

Salam semua,

Bulan Zulhijjah adalah bulan terakhir dlm Islam, bulan penghujung sebelum masuk ke bulan baru, Muharram..inilah dinamakan bulan hijrah..bulan berhijrah ke tahun baru..Insya Allah, jika dipanjangkan umur bertemulah kita dengan tahun baru 1433H..

Dan, yg pastinya saya pun akan berhijrah ke tempat baru, tempat asing bagi diri saya..saya tak kan menjadikan ini sebagai satu penghalang utk saya terus berjaya..saya dah berjanji dgn diri saya utk membuat yg terbaik dan saya akan pastikan diri saya akan dihargai dan amat2 diperlukan di tempat baru..InsyaAllah...

Zharifah ketika berusia setahun..

Perjalanan saya masih panjang..pelbagai dugaan bakal menjelma dan saya perlu hadapi semuanya kerana saya sedar, saya hanya hamba Allah yg tak punya apa2 kecuali ketaqwaan kepada Allah SWT...

Anak kesayangan saya makin membesar dan amat2 comel..kebanyakkan orang sekeliling kata wajahnya persis papanya..kadang2 papanya berasa bangga pulak sebab orang kata Zharifah amat comel, then, papanya pun terperasan la..hehehhe..

Zharifah yg cute..

Pada saya, saya nak buat dan berikan yg terbaik utk Zharifah..saya sanggup lakukan apa2 saja demi anak saya ni..saya nak dia membesar dlm keadaan yg happy dan tdk tertekan..saya nak bawa dia jalan2 mengelilingi dunia..saya nak beri dia apa yg mak dan ayah saya tak pernah beri pada saya dulu...eh, jgn salah faham, bukan saya salahkan mak dan ayah sebab saya sedar, mak dan ayah saya tak mampu nak beri kemewahan pada bahkan bukan saja pada saja, pada diri mereka sendiri pun belum tentu mampu..sebab itu saya bertekad utk belajar bersungguh2 dan ingin mengubah kehidupan saya..

Alahamdulillah, sekarang berjaya sedikit demi sedikit..

Itu perihal mak dan ayah saya, walau macam mana pun, saya tetap bersyukur kerana diberi mak dan ayah yg sgt memahami dan tegas dlm mendidik saya utk menjadi insan yg terbaik,
even tak berapa nak baik pun saya ni..hehehehhe...Thanks Allah for give me everything in this world..thanks Allah for give me mak n ayah..

Saya memang suka mengembara dan ianya menjadi impian saya utk mengembara ke bumi Englad..dan, itu akan saya kotakan...saya akan berada di bumi England in one day..believe me...PhD in my hand..

Wednesday, November 10, 2010

That is life..

Salam semua,

This is what i paste from google...(renung2kanlah...)

The argument in this thread from day one is the cost of living in each country (especially UK and Europe) based on what you earn in the respective country and whether the standards are higher than in Malaysia .

I tried to point out that many Malaysians always convert and that is why they say the UK is expensive. In fact, the cost of living is much cheaper than in Malaysia .

In actual fact, Malaysians are being conned because for such a rich and resource rich country, the pay in Malaysia is way too low compared to the cost of living and inflation.

One good example is Singapore .

Singaporeans (average) earns around S$3000 to S$4000 and nearly everything is half the price of Malaysia , e.g. clothes, computer parts, electronics, etc. But the average Malaysian still earns RM$2000 plus and goods are double the price of Singapore .

This is the same as the UK . If you earn around 2000 pounds, you can liken this to the person earning RM$2000 in Malaysia . I give you some examples below. Maybe you can understand.


1) Good terrace house
It is more or less the same. If you want a house in KL, it would most probably be in Puchong and not Damansara Heights . So your house would be RM$200,000. In UK ( London !), you can get a decent new house in Zone 6 (still within the tube) for 200,000 pounds.

If non London , you can get a nice house also for less than 200,000 pounds outside London ( Manchester = <100, 000 pounds). The same also applies to buying a house in Seremban, Kajang etc. You can buy a nice house for RM200, 000 below. So buying a house is the same for the local and the Malaysian.

Renting a place is the same too or maybe cheaper than in Malaysia (I am not sure of this). A 2-bedroom flat in London is about 750 pounds (Zone 2). 500 pounds outside Zone 6 but still able to commute to London . A 2-bedroom house in Nottingham is 450 to 500 pounds. A 3-bedroom house in Belfast and Manchester is about 300-350 pounds

2) A car
A good Wira is RM$55,000. Most Malaysians have to take 7-year loans and be in debt all the time. If you are earning RM$2000 a mon th, you take nearly 3 years saving the RM$2000 with not eating at all just to buy a Wira.

In UK , the average local earns about 2000 pounds. He saves 3 mon ths, he can buy outright a good Ford Fiesta or a Vauxhall Corsa without being in debt.

If buying a second hand car, even better. A 1990 Mercedes 190E cost 500 pounds. My 1996 Mercedes E220 cost 2000 pounds. My friend just gave me his 1989 Honda Accord (Auto) for free because he said he could only get 30 pounds for it.

I used it for a few mon ths and decided to give it of for free too. That alone speaks for itself.

Even if you are kuli or an office boy, you still can drive a Mercedes or a BM. Yes, kuli's and office boy's get paid quite well.

Average temp/office boy in London can earn about 7 to 10 pounds and hour. Overtime is 1.5 times or double. A brick-layer can earn 20 pounds an hour.

The same Indon who lays bricks in Malaysia earns RM$50 for the whole day.

Before I became a doctor, I used to be an office boy and I earned near 300 pounds a week working about 70 hours a week. My makan was 30 pounds a week. My rent was 70 pounds a week for a room but I still drove a BMW back then. I bought the 10-year old BMW 3 Series car for 200 pounds.

Amazing how an office boy can drive a safe and luxurious car.

3) Petrol
For a UK person earning 2000 pounds, 80 pence (now: 92 pence) a litre/gallon is cheaper than RM$1.52 (now: RM$1.92!) paid in Malaysia . If you don't convert, it is like paying 80 sen a litre in Malaysia

4) Shopping
20 pounds (which is 1% of 2000 pounds) can buy you 1 week's worth of groceries in Tesco. RM$100 (which is 10% of RM$2000) can also buy you 1 week's worth of groceries in Giant or Carrefour.

5) Utility Bills (This is what I pay in UK )
Virtually non-stop heating the whole day only 20 pounds a mon th (Only 1% of the 2000 pounds earned).
Electricity, I use my electricity maximum only 20 pounds a mon th.(Only 1% of the 2000 pounds earned)
My water bill also comes to about 20 pounds a mon th (Only 1% of the 2000 pounds earned)
My internet - I get 2Mbps for about 25 pounds (Bulldog DSL) (Also slightly above 1% of the 2000 pounds earned)
Astro Equivalent (NTL cable or Sky) - 30 pounds per mon th (Also slightly above 1% of the 2000 pounds earned)

In Malaysia , this is what I used to pay:

Tenaga Bill comes to RM$200 to RM300 a mon th with 3 air-cons. This is more than 10% of the RM$2000 earned) Water (Puas) comes to RM$40 (This is about 2% of the RM$2000 earned) Astro RM$100 (if you take Chinese package) (This is about 5% of the RM$2000 you earn) Internet Streamyx 512K RM 88 per mon th (This is about 5% of RM2000 you earn)

6) Books
A good book is about 10 to 15 pounds in the UK . This is less than 1% of the 2000 pounds you earn. In Malaysia , you have to spend RM$75 to RM$100 for a decent book in MPH or Kinokuniya in KLCC. This is about 5% of the RM$2000 ringgit you earn.

7) Education
I think it is about RM$20,000 per year to do a degree in Sunway Monash and about RM$12,000 per year to send your kid to UM, UKM, USM etc. I am not sure about this.

But in UK , it is only 3000 pounds a year to send your kid to a great university. That also, the white man still makes a lot of noise because the grants were taken away. Previously, it was virtually free for the English man to send his kid to university but now, since the grant was taken away, he has to spend 3000 pounds per year to send his kid to university and less mon ey to get drunk in the pub.

Well, if you are earning RM$2000 ringgit, sending your kid to UM to study is quite difficult. If you are earning 2000 pounds per mon th, you can easily send you kid to university in the UK .

Even worse for the poor non bumi's not given a place in local university.

Even if they can afford, they won't get a place because of the quota system. Unfortunately, the Chinaman and the Indian who gets 5A's in STPM have to be sacrificed and not given a place to let the Malay fellow with 2E's and 3 Fail's to enter the Medical Faculty or Law Faculty.

So the non-bumi's have to save RM100,000 per year to send their kid to the UK . In the UK , at least the white man still can go into university based on results and merit and only pay 3000 pounds per year.

8) Luxuries
Panasonic Plasma TV in Malaysia about RM20,000. If you are earning RM$2000 a mon th, memang mahal! You have to save 2 years your mon thly salary to buy it. In UK , the same Panasonic (ironically, Panasonic plasma is made in Japan and Japan is close to Malaysia , so the plasma should be cheaper in Malaysia ) is only 200 pounds. And this is only 10% of the 2000pounds earned.

9) Health
NHS is free. Though the service is slow, quality is still there. You still can get a top quality by-pass for free although you may have to wait many mon ths. In Malaysia , IJN charges RM$30,000. SJMC charges RM$50,000. GH is free but as many people know, GH and UH have clown doctors.

10) Assessments to local councils
I may pay high council tax but at least my council assures my streets are clean and safe, got no holes (pot holes) on my roads, and they jump and attend to me whenever I call them.

When I stayed in Malaysia, I paid my assessment and quite rent but MPSJ I lived in Subang) told me to "podah" whenever I asked them to come and fill up the pot holes, cut the long lalang, put street lighting etc The councils, especially MPPJ and MPSJ, were more interested in eating nasi lemak and going for 10 teh tariks in a day during office hours and hardly did anything for their residents.

11) Income Tax
My national insurance and income tax also is not wasted. When I was unemployed in 1997, the government, i.e. social security, paid for my 2-bedroom flat for one whole year and I was given about 100 pounds per week for me and my wife to live on. I am happy to know that one day if I lose my job, I can still claim social security and get my apartment paid and food to eat again for free. It is a good security to know.

The list goes on. Here alone you can see, the sterling you earn goes a long way in the UK . So your quality of life is far better in the UK than a Malaysian in Malaysia . It is just that Malaysians are just too content with what they have. But you compare apple for apple.

The British just love to complain. They have it made but still they love to complain. Nothing is good enough for the British. The government gives the citizens so much but they still seem to want more and more.

Tuesday, November 09, 2010

UoB dalam ingatan..

salam semua,

Paste entry from UoB..huhuhu..

Postgraduate Open Day
Wednesday 24 November 2010
11.00am – 4.00pm
Aston Webb Building
Edgbaston Campus


Dear Nor Fyadzillah, Thank you for completing your recent registration to the University of Birmingham Postgraduate Open Day from 11am-4pm on November 24th 2010.

Further information about the Open Day, including a map of the campus and copy of the programme will be sent to you prior to the event. If you do not wish to receive this please click on the opt out function at the foot of this email.

Information can also be found at www.bham.ac.uk/pgopendays

If you have any questions about the Postgraduate Open Day, please feel free to contact us on 0121 414 5430 or pgopenday@bham.ac.uk

The University of Birmingham
Edgbaston
Birmingham
B15 2TT
United Kingdom
UK Telephone: 0121 414 5430
Overseas Telephone: +44 121 414 3850
Fax: 0121 414 3971
Website: www.bham.ac.uk
Email: pgopenday@contacts.bham.ac.uk

P/S : saya dah hantar permohonan online..dah lulus pun...tapi..???

Semakin berdebar..

Salam Zulhijah semua,

Saya semakin berdebar la skrg sebab sampai harini saya masih belum dpt result kemasukan saya ke UTM utk program Master saya..Entahla, nak SMS dgn Director segan tapi saya masih terkesima la..since nothing news from UTM..tapi takpe, saya masih setia menunggu dan tetap menunggu..Lucky, my kawan baik masa di UTM dulu pun sudi utk ambil course yg sama, so, ada la kawan sama2 ke kelas dan buat assignment, thank you Erika!!

My Mak ketika sambut birthday..

Ketika saya convo UTM 2005..

Saya akan berpuasa nazar sehari sekiranya permohonan saya berjaya, InsyaAllah..Act, saya ada janji dgn Allah yg belum saya tunaikan..berpuasa seminggu sempena saya dapat menghabiskan degree saya ontime..dah lama kan??yup, terlalu lama dan sampai sekarang masih belum berganti..InsyaAllah, saya nak realisasikan lps hbs saya menyertai pertandingan badminton antara pegawai2 ATM, Polis, Bomba dan PPTD..that's my promise!!!

Lately, saya dah hilang mood dalam segala benda..malas nak updated n malas nak siapkan laporan akhir tahun..segala2nya menjadi hilang mood sebab saya masih dalam keadaan berdebar..memang saya tak blh nak gmbarkan perasaan saya ketika ni..hanya Allah yg Maha Mengetahui..

Bersama Erika..

Saya senang kalau waktu2 begini mr hubby bawa saya jalan2 ke tempat2 air terjun ke..sambil2 mkn bihun n buah tembikai..huhuhu..seronok je rasa..

Saya masih dalam debaran..will updated soon about my master...

Pesanan saya :

"Bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan ke syurga, lebarnya seluas langit dan bumi, disediakan untuk orang2 yang taqwa"

Surah Ali-Imran ayat 133

Monday, November 08, 2010

Tinggal tawaran..

Salam semua,

Saya dah dapat pra-pendaftaran online program master di University Of Birmingham (UoB), di UK tapi itu hanya tinggal angan2 saja memandangkan saya masih didalam service, mana mungkin saya boleh meninggalkan kerja saya semata-mata utk smbung belajar di oversea (mimpila..)..lagi2 la saya ni wanita, amat payah utk mendapat tempat sambung belajar..dlm Malaysia pun susah inikan pula oversea..huhu..

Kenangan saja..

 Kesian..
Apapun, saya tak kisah..maybe ini bukan peluang utk saya dan mungkin memang bukan rezeki utk saya..next time la kalau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki, dapatlah saya menjejakkan kaki di bumi England utk menyambung pengajian saya dlm bidang EBM dan sudah pastinya utk PhD akan datang..

Kalau sampai saya terpaksa melepaskan jawatan apa yg saya ada sekarang pun saya sanggup asalkan cita2 saya tercapai..saya nak jadi pendidik anak bangsa..Ya Allah, tolong dan bantulah hamdaMu yg hina dina ini Ya Allah..aminnn

"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga dia berusaha untuk mengubah nasibnya.."

Sunday, November 07, 2010

Rindu mak dan ayah...

Salam semua,

Tadi pagi semasa saya dan my hubby sdg breakfast, kami berborak mengenai orang tua kami yg jauh di kampung halaman, jauh dimata dekat dihati..

 My mak..

 My ayah..

Ayah saya sudah berusia 56 tahun dan mak saya 62 tahun...mereka sudah menginjak ke umur peringkat terakhir kehidupan..saya kira rasanya mereka sedang meniti hari2 tua yg semestinya mencabar..orang kata umur, pertemuan, kematian dan perpisahan adalah rahsia Allah SWT..tetapi, saya rasakan saya perlu buat sesuatu yg menggembirakan mak dan ayah sebelum mereka menutup mata..

Saya dah jarang sekali balik ke kampung..ini semua atas desakan kehidupan saya yang terhimpit dengan batasan kerja dan sumber kewangan yg terhad..cuti memang susah nak dapat memandangkan saya bekerja dalam sektor pembangunan silibus latihan..kerja sering dalam keadaan tertekan..dengan bebanan kerja2 sampingan yg kadang2 menjadikan saya seorang 'pelupa' yg amat!!!

Lupakanlah soal kerja, kalau diceritakan memang takkan habis sampai ke sudah..

Saya teringin nak bawa mak dan ayah ke tanah suci menunaikan umrah/haji bersama..saya memang teringin sangat2..saya sedang cuba membahagiakan mak dan ayah saya sebelum samada saya mahupun mereka 'pergi' dulu..tiada apa yg menggembirakan hati mak dan ayah kecuali memberi mereka kebahagian melalui doa dan amalan yg mulia..

Alhamdulillah, saya dapat bertukar tempat kerja di KL ni adalah 1 rahmat untuk saya kerana lebih dekat dgn family..senang saya nak berulang alik ke kampung saya di Kluang, Johor untuk menziarahi mereka selalu..kalau tak dpt balik selalu, sebulan sekali pun dah ok!!

Harini saya asyik teringat mak dan ayah saja..kesian kat ayah..biarlah rahsia kesusahan kami sekeluarga hanya disimpan dalam 'kotak' keluarga kami..hanya Allah yg Maha Mengetahui..

"Apapun, Ya Allah, berilah kesihatan yg baik utk kedua ibubapaku yg tercinta..panjangkan umur mereka supaya aku dapat memberi mereka kesenangan.tolong dan bantulah aku Ya Allah..aminnn"

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...