Friday, August 20, 2010

kesian kat 'dia'...

Salam Ramadhan semua,

Aku terpanggil nk story pasal seseorang yg amat istimewa pada aku...tp orgnya biarlah menjd rahsia..kalau 'dia' terbaca pun, 'dia' akan paham...aku sbnrnya kesian kat 'dia' ni..yelah, pada aku, dari segi kerja, penampilan, ketrampilan, kesungguhan semua ada pada 'dia'...

Lihatlah tirai kehidupan yg penuh dugaan...

Yang aku nk kongsikan, ada pihak yg try nak jatuhkan 'dia' ni..pihak atasan tu sapa???tak tau, hanya Allah yg maha mengetahui..ada saja cemuhan dan sindiran dari org atasan, sampaikan semua apa yg 'dia' buat, semua tak kena, semua yg 'dia' kerjakan, akan menjadi bahan gelak...dari pandangan mata aku, 'dia' ni mmg cukup komited dgn kerja, bagi saja kerja apa, for the 1st time memangla, kalau tak faham, take time la nak grab kan??tp, manusia kan??terus je menilai tanpa memeriksa...

Itulah hakikatnya, setiap hari ada je org atasan tak puas hati dgn 'dia' ni...macamla 'dia' sorg je yg pendek kata, hampehla...ada lagi segelintir manusia yg mmg hampeh tahap gaban tp still naik pangkat n p kursus jauh2, best2...

Tapi ini mmg realiti kehidupan beb...hidup kan umpama roda..tak kira roda sebesar mana, roda empat segi ke, roda segitiga ke, semua sama...kadang2 nasib yg telah ditentukan oleh Allah ni, ada kat bahagian bawah roda, ada plak kat bahagian atas roda tu..ehmmm, mungkin ini satu ujian buat 'dia' dari Allah SWT..Allah nak tgk sejauh mana iman seseorg...mmg tak dinafikan, 'dia' mmg seorg yg kuat imannya, solat tak tggl, selalu ingat Allah, dan org (kwn2 n kenalan) byk yg senang dgn perwatakannya...ehmmm, cakap soal perwatakan ni plak, 'dia' ni jenis tak pandai menjawab, hanya ai ai sir je, itu yg rasanya org atasan tak puas hati...

 Carilah ketenangan jiwa dgn beramal...
Yela, jenis yg menurut perintah ni selalunya kaki solat, kaki masjid, kaki selalu beramal...org atasan betul2 memandang hina dan serong pada si 'dia' ni...kesian pun ada, tp 1 je aku nasihat kat dia...jgn patah semangat, ingat, REZEKI bukan kat tgn org atasan tu, REZEKI adalah dari Allah...semua punca rezeki adalah dari Allah, kalau Allah dah tak bagi kerja ni, maybe itu mmg bkn rezeki kita, kena usaha tempat lain pulak..apa yg penting, dunia bukanlah segala-galanya, akhirat yg kekal abadi...

 Ketenangan jiwa yg pasti...

Untuk 'dia', kuatkan semangat, jgn buruk sangka, tingkatkan lagi tahap iman di dada...fikir yg positif, kalau Allah dah takdirkan ketentuan mcm tu utk kita, kita kena redha, walau perit tapi percayala, itu semua adalah demi kebaikan semua...InsyaAllah...

No comments:

Post a Comment

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...