Thursday, May 07, 2015

Di UK sudah...Happy me!!!

Assalam kawan2 yang dimuliakan,

Alhamdulillah.

Syukur pada Allah yang Maha Mengasihi lagi Maha Mengampuni.

Rasa macam tak percaya dan speechless sebab saya dah pun menjejakkan kaki ke UK. Impian untuk ke sini sudah lama dipendam, rasanya sejak tahun 2007, 8 tahun kemudian (2015) barulah saya berjaya menjejakkan kaki di sini tapi atas tiket pelajar PhD. Allah Maha Besar, syukur yang tidak terhingga atas apa yang diberikan olehNya.

Sorry sebab lama tak updated entry, last entry bulan February yg lalu, beberapa hari sebelum ke UK. Saya bukan taknak updated entry tapi kadang-kadang terlupa plus saya lebih updated di FB ataupun Instagram saya.

Ini ada masa senggang sikit, bolehlah menulis sikit.

Saya tiba di Manchester Airport pada 20hb Feb 2015, lebih kurang jam 0630 (waktu UK) dan dijemput oleh salah seorang warga Malaysia di Hull lebih kurang jam 0830am. Perjalanan dari Manchester Airport ke Hull lebih kurang 1 1/2 jam. Sampai di Hull, saya tinggal sementara di rumah Kak Tuty (org Singapore) dan Abg Danny (org UK). Lama juga di rumah mereka (seminggu) sebab rumah yang bakal saya sewa masih belum siap sepenuhnya. 21hb Feb tu husband buat surprise birthday cake and a bouquet of flowers, mekarnya rose flowers kat sini. 

Perasaaan masih madam blur at that time. Rasa masih tak percaya yang kami sudah berada di UK.

Hari Isnin, 23hb Feb 2015, saya ke University untuk register. Yang best tenting university saya:

1. Antara 10 univeristy tertua di UK.
2. Antara 10 top for Logistic and Supply Chain centre sebab bank grant dari UK government. So, kat sini ada lagi beberapa university yang menjadi penanda aras utk perkembangan Logistics and Supply Chain scholar.
3. Top 10 chemical course all over UK.

Walaupun Hull bukanlah top 10 university di UK tapi antara 3 yang saya beritahu kat atas tu, dah cukup menggambarkan Univeristy of Hull adalah high ranking university. Ramai juga student undergraduate dibawah tajaan JPA, MARA dan british commonwealth schoarship ada di sini, mereka ambil course chemical, pharmacy etc.

Okay, lepas register, saya ada meeting sekejap dgn supervisor.

Rumah officially masuk hari jumaat, 27hb Feb 2015.

Rumah saya kosong, so kena beli la semua mesin basuh, meja makan, almari, katil etc. Bak kata orang, macam baru kahwin la,semua barang kena beli. Tapi yang bestnya, kat sini banyak kedai charity yang menjual barang2 rumah dengan harga yang murah. So, ada barang yang kami beli baru dan ada juga yang kami beli di charity shop, bergantung pada budget.

Hull University of Business School
Daftar internet, kat sini cuma ada 1 provider, no choice terpaksalah amble under KC Streamyx, haha. Kawasan kampung kan, so memang dia jelah yang berkuasa. Landlord saya sangat baik, orang British yang agak berusia. Dialah yang mendaftarkan letric, gas dan air kami. So, settle semua. Untuk air, bayaran adalah tetap secara pukal bulanan, so pakailah banyak mana pun, bayar harga yang sama je.

So, lepas settle penuhkan barang2 rumah, kami buat majlis makan2 sempena house warming la plus buat doa selamat. Most of warga Hull datang walaupun rumah kecil, berhimpit2 la ramai2. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan kami.

Okay, itu saja updated setakat ini. Nanti updated lagi bila ada free.

See ya!

Regards, Dr to be - Intan

2 comments:

  1. nk ty ttgh stdy dkt UK..tp bole x bg email sis? ni email sy.. aslinafuad@yahoo.com
    6012-2931484

    sy dapat offer tp mcm blur skg nie. huhuhu thank you sis :)

    ReplyDelete
  2. Assalam Aslina, ni email saya sorayayasir@gmail.com.

    ReplyDelete

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...