Wednesday, September 19, 2012

Ya Allah..permudahkanlah...

Assalam all,

How are you today?

Me??

Alhamdulillah, still dalam lindungan Allah, even kami mengalami sedikit kemalangan jalan raya pada 21hb August yg lalu (raya ke-3). Habis remuk kereta kami dan sudah selesai masuk workshop untuk kerja-kerja pembaikan. Pada hemahnya, kami tak salah sebab kereta kami dilanggar dari hadapan oleh sebuah kereta model Proton Saga (lama) yang hilang kawalan setelah kereta yang dipandu terlanggar lopak air (cewah, macam wartawan pulak..hehe). Saya mengalami sakit dada dan bengkak (bentuk sit belt). Luka bahagian dalam tu tapi effect nya agak panjang. Sampai sekarang saya masih sakit dibahagian dada - sakit bila beresin, batuk dan angkat benda berat. Saya menganggap semua ni adalah dugaan Allah. Saya bersyukur kerana saya menjadi hambaNya yang terpilih untuk diduga. Saya yakin, Allah memberi ujian dan dugaan hanya kepada hambaNya yang disayang. Sekiranya Allah tidak sayang pada kita, tentunya Allah membiarkan saja hambaNya itu terus terjerumus ke lembah 'duniawi'..

Keputusannya, kami takkan pakai dah kereta yang dah 2X accident - bukan apa, rasa fobia juga. Kami memilih untuk membeli kereta lain yang lebih ekonomi dan pastinya hanya sebuah kerata yang dapat menggerakkan kami ke sana dan ke mari. Buat masa sekarang, tiada plan untuk membeli kereta yang 'trendy' kerana kami akan berhijrah ke luar negara selepas ini. Husband juga sedang menghabiskan sisa saki baki perkhidmatan dalam industri pertahanan.

Itu saja coretannya.

Permudahkanlah Ya Allah...

Saya sangat sibuk dengan pelbagai kerja bertangguh. Dengan thesis yang tak habis2 dalam penelitian (literature review) - itulah, sapa suaruh ambil double master kan?pandai la sangat..hehe..

Jawapan saya: dah rezeki Allah nak bagi, apa salahnya??Yang penting skrg, fukus untuk habiskan dua master saya ni dan seterusnya jalan menuju PhD dan akhirnya menggenggam segulung Doctor of Philosophy..InsyaAllah..Dr Fyad to be..

Last but not least, sedih tetapi tetap bersemangat untuk meneruskan kehidupan kerana kehidupan merupakan rahmat Allah kepada hambaNya..

Syukran Ya Allah.. 

::F.Y.A.D:: forever and ever humble...

No comments:

Post a Comment

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...