Thursday, December 09, 2010

Oh Kindergarten..Q-DEES..

Salam Hijrah semua,

Just nk share tentang persekolahan anak kesayangan saya, Zharifah utk next year..saya dan hsbn ada bercadang nak hantar Zharifah ke kelas kindergarten seem dia pun dah menjejak ke usia 4 thn next year..so, saya try call cikgu yg berkaitan (dpt no phone dari my senior officer..)..

Saya call just nak tanya about fees and macam mana school sbb saya pun akan ke KL awal Jan, rasa mcm tk sempatlah nak daftarkan Zharifah awal..so, dia kata no problem, just come and see the respective teacher then dah boleh masuk class macam biasa..oh my..

Now, nk story berkaitan yuran fees dia..saya sempat bertanya yuran di sana bagaimana??saya menganggap maybe for the 1st time just around 2k but..for 1 year, its about 5k..wow..terkejut beruk akak you..tapi, di KL perkara ni normal and boleh dianggap biasa2 saja..sbb org2 yg hantar anak2 mereka ke Q-Dees semua terdiri dari kolongan berada dan kaya2 belaka..not like us...

Tapi, semangat nak hantar anak ke Taska yg begitu memang dah wujud sejak sekian lama,sejak Zharifah masih dlm kandungan lagi..macam2 plan utk dia..nak hantar ke kelas piano la, apa la...kalau saya kira utk setahun, yurannya di Q-Dees je dah mencecah RM415/month...so, saya memerlukan budget tambahan utk Zharifah...

Ok, jom discuss budget untuk Zharifah (per month):

1. Gaji Maid jaga - RM450.00.
2. Yuran Q-Dees - RM415.00.
3. Transportation - RM100.00.
4. Susu (Enfagrow) - RM 280.00
5. Yuran Kelas piano - Around RM150.00.
6. Makanan - RM100.00.
7. Yuran Mengaji - RM50.00.
Jumlah = RM 1545.00.

Wow...itu hanya round figure jek..belum pakaian dia yg jenama Barbie je dia nak - lain lgsg taknak!!!...pening juga, anak baru sorang..budget dah tinggi melangit..rasanya kena kurangkan apa yg patut kot??

Saya sedang proses perbincangan dgn hsbn mcm mana...mungkin thn depan taklah terlalu terdesak dgn hantar Zharifah ke kelas piano,tggu dia dah boleh membaca sepenuhnya, baru boleh hantar..kalau tidak, no point jugak...so,masih save around RM500.00 di situ..itu belum masuk insuran dan simpanannya yg saya buat bulan2..duit banyak habis utk anak saja..

Takpela, anak sorang..sok2 kalau dah ramai,lainla ceritanya kan??

BTW, tepuk dada tanya la poket mama n papa ye??

2 comments:

  1. memang kalau aku tengok bajet untuk zharifah tu, aku tak termampu. Banyak yang aku potong kot....

    ReplyDelete
  2. Good sharing, Q-dees programmes are renowned, incorporating fun and a holistic concept of learning while empowering children with the foundation they need to exponentially grow. More information, visit:
    http://kidbuxblog.com/q-deed-helps-children-have-great-minds-at-work/

    ReplyDelete

Pengalaman menjadi Tutor di UK

Assalam semua readers, Alhamdulillah, praised to Allah Al-Mighty, saya diberi peluang untuk menimba ilmu dan pengalaman menjadi Tutor unt...