Thursday, July 29, 2010

Rumah Lelong...

Salam semua...
Harini saya nak story pasal jualan hartanah rumah lelong...orang kata kalau nk jd hartanah yg berjaya, salah satu caranya adalah membeli tanah (rumah lelong)...yeala, selalunya rumah lelong akan dijual dengan harga yg jauh lbh rendah dari harga asal, bank/kerajaan yg ingin melelong rumah/tanah selalunya melelong hanya pada harga apa yg buyer tak habis bayar, let say harga rumah waktu beli RM100,000.00 tapi hutang dengan bank tggl RM50,000.00, so bank akan lelong pada harga RM50,000.00 tu la..itula kelebihan beli rumah lelong..yg payahnya beli rumah lelong ni sbb kena bid harga jek..kta kena fight dgn buyer2 lain utk dapatkan rumah tsbt...payah kan?tapi duit cash kena ada la sbb bila2 masa je harga bid akan naik...10% pada harga rumah kena sediakan bank draf....
Tapi kalau nak beli kena pandai tau sbb kena tgk jgkla rumah lelong tu sblm membeli..sbb apa?ada sesetengah rumah mmg tak boleh pakai pun, tingkap dah takde, pintu tercabut...so, kena tgk betui..ni 1 contoh rumah lelong...rumah dah la serabai habis...saper nak beli kan???

No comments:

Post a Comment

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...