Saturday, September 11, 2010

Kenangan berhari raya 2010..

Salam Aidilfitri..

Ehmm, harini adalah tanggal 2 Syawal 1431H (11 Sept 2010)..dan kenyataannya, aku masih berada di negeri Perak..ye, negeri Perak bkn Johor ok!!Dan, aku msh setia dok kat umah smbil layan2 FB, tgk tv n rehat2 santai dgn anak n hsbn..mengapa??itu jgn ditanya dan biarlah ianya menjadi rahsia aku sendiri, bkn tknk share tp mls nak ungkit apa yg dah terjadi, dan kami menganggapnya sbg ujian Allah kepada hambaNya..InsyaAllah, kalau tiada aral, kami balik juga ke Johor (tp taktau raya ke berpa kan??)..

 
Kenangan raya 2006

Mlm sebelum menjelang raya, aku memasak juadah raya, aku msk lontong jawa n burasak..dan, lauknya ada rendang daging indonesia (bibik msk), burung puyuh msk cleo, sambal goreng jawa, sambal tumis sotong n kuah lodeh..ehmmm, semua menu menarik2 belaka tp yg mknnya sapa??kami jelah, sapa lg kan??sedih mmgla sedih sbb inilah 1st time aku tak balik beraya dikampung..mak mmg pd mulanya tak dpt terima kenyataan tp inilah hakikatnya kan??lumrah kehidupan, ada kala di atas, dan ada kala dibwh, so masa kami sdg di bwh skrg ni...

My lovely family 2006

Kat area Manjung ni byk beza dgn johor, yg paling ketara lemang, kalau kat johor agak payah nk jumpa org bakar lemang tepi jln, tp kat sini blh dikatankan setiap 50meter ada 1 gerai bakar lemang..mak aiii, tp kami tak beli pun sbb msg2 rasa makanan yg aku msk dah terlalu byk, so takut tak habis, jd membazir pulak kan??membazir tu amalan syaitan, so aku taknak tergolong dlm 'kwn2' syaitan..nntila, next kalau rasa2 nak mkn lemang, ada org jual lg, blhla pekena sebatang dua kan??

Last ayah buat lemang 2006, then 2010 baru buat blk..

Ehmm, itula serba sedikit cete berhari raya di perantauan..sedih sgt2 tp nk buat mcm mana kan??nak tknak kenala terima...bknnya selalu tp sekali sekala, tp tak blh blk pulak..sapa yg tak sedih kan??mak aku kat jhr smpai deman2 sbb aku tak blk, sedih sgt2...yelah, thn ni plak ayah aku buat lemang, mak masak dodol, lauk jgn ckpla, semua sedap2 belaka..aduyai..tp ayah kata kalau aku blk nnti, dia akan bakarkan jgk lemang tu..entahla,bile nak balik tu??

 Family Kluang

Family my sis

Last but not least, inilah dugaan dan cabaran buat kami sekeluarga thn ni..mmg betul2 dugaan yg sggh hebat...apa yg kami hanya mampu kata, Ya Allah jika inilah dugaan dariMu, aku redha Ya Allah..amin...

No comments:

Post a Comment

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...