Monday, April 05, 2010

MIL aku yg tersayang...

Salam Ukhwah sume..

Mggu lps, aku balik Johor (Pontian n Kluang), mak mertua aku sakit sampai pengsan kena masuk wad...berita ni pun kami dpt selepas mak dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah..so, hari rabu baru dpt balik sbb aku baru dpt cuti start rabu tu..mlmnya baru smpai pontian..dipendekkan cete, jam 11pg khamis baru dpt p hospital yg jaraknya 25mnt perjalnana (kalo tak jammed la)..smpai je, tgk mak terlantar kat katil wad, rasa sedih menyelubungi kami..yela, last jumpa MIL masa raya thn lps, pastu kami da tak balik2 jhr sampaila last week..e2 yg rasa terkilan giler..mak disahkan diabetis thp yg plg tggi, pastu kena infection kat perut, paru2 berair n ada batu karang sebesar 1cm..ptg tu kami bncg adik beradik nk bwk mak p private jek tp doc nasihatkan mak ada demam panas, kalo bwk kat private pun, akan kna tggu smpai demam mak surut baru blh operate...so, mak kenala mkn pil killer jek utk tahan sakit tu..kesian tgk mak sbb mengerekot je kesakitan sampaikan dia ckp pun mcm da tak betul, suhu bdn tggi sgt2....

Aku da anggap MIL aku ni mcm mak aku sendiri..dia jaga aku berpantang sebulan masa bersalin anak sulung kelmarin..sume mak buatkan, hari2 waktu pagi dia akan siapkan segala jenis air2 jamu, pastu mandikan aku, sapukan pilis, bertungku, bertangkas dan mandikan baby, masakkan utk mkn aku waktu tghari lagi..mmg tak terbalas budi n jasa mak pada aku...mmg tak blh aku nk luahkan dgn kata2...mak lyn aku mcm aku ni anak dia padahal aku hanyala seorg menantu...

Aku selalu pesan pada hubby aku, lebihkan kasih syg dia pada mak dia berbanding pd aku..biar dia lebih sygkan mak dia drpd dia sygkan aku...itula harta dia kat dunia ni..dan jd penyelamat kat akhirat sok...aku selalu tegur hubby kalo dia jarang telefon mak dia bertanya khabar...tp alhamdulillah, hubby aku anak yg penyayang pd maknya, mmg maknya selalu dilebihkan...aku suka cara dia mcm tu..kalo balik kg, dia dok bermanja dgn mak dia, aku tak pernah tegur malahan aku bangga sbb dpt suami mcm hubby aku...sbb aku dpt rasakan kalo aku ada anak lelaki sok, aku nk anak lelaki aku lebihkan aku berbanding isterinya, sbb itu adalah kewajipan anak lelaki...mak adalah yg plg utama bg seorang anak lelaki....

Itula yg aku harapkan drpd hubby aku...semoga dia bertahan menjadi anak yg soleh utk keluarga dia..aku pun kena kekalkan sikap tahan ni..kena jgn selalu jealous..tp awal2 dulu ada la perasaan jealous bila hubby lentok2 kat mak dia tp skrg tak lagi sbb hari2 dgr ceramah kekeluargaan n baca buku..aku tak boleh jd sehebat siti khadijah tetapi biarlah sebesar kuman sikapnya aku ikut kan??InsyaAllah...

Apa yg aku nk, keluarga aku aman n harmoni jek..jauh dari sengketa, gaduh2...aku da try utk buang sikap2 negatif aku dulu tu..InsyaAllah..aku try utk jd lbh baik n sempurna dimata suami aku...Ini adalah perkahwinan aku yg pertama n terakhir, InsyaAllah (aminnn...)harap2 hubby aku pun berasa begitu..hehhehe...
Kami ada plan nk tambah anak tp rasanya bukan dlm waktu terdekat, lagi 11/2 tahun ke kan??hehehhe..plan nk dptkan anak lelaki tp tak taula, itu ketentuan Allah, apa yg diberi kami terima saja..

No comments:

Post a Comment

Dugaan PhD di bumi UK

Assalam reader, Sudah 2 tahun 2 bulan saya di bumi UK. Alhamdulillah, banyak dugaan pahit dan manis yang saya tempuhi sepanjang menjala...